Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Csak koffein legyen benne, avagy így kávézz okosan!

Csak koffein legyen benne, avagy így kávézz okosan!

Feketén, cukorral, cukor nélkül, sok tejjel, vagy duplán. Ha szereted a kávét és napi szinten fogyasztod, akkor te is tudod, hogy ez bizony szenvedéllyé tud válni. Sokakat a kávé motivál reggel, hogy kikeljenek az ágyból, míg mások félembernek érezhetik magukat a korai koffeinadagjuk nélkül, és vannak azok, akikhez jobb hozzá sem szólni az első kávéjuk előtt. Sok jótékony hatása van, de nem szabad túlzásba vinni, mert a végén átesel a ló túloldalára. Ezért ne igyál kávét reggel. Segítünk, hogyan ne pörgesd túl magad kávéval, és mit igyál ha még ébren szeretnél maradni és koncentrálni. Kávé nélkül is lehetsz hatékony, még bőven ráérsz rászokni erre az italra.

Mennyi az annyi?

Kávéval indítod a napot? Üdv a klubban, nem vagy egyedül! Reggel előbb igyál egy pohár vizet felkelés után, mert alvás alatt nem jutott megfelelő folyadékhoz a szervezeted. Ha egyből a kávéhoz fordulsz, a maradék vizet is elvonja a szervezetedből, ezért fontos először a hidratálás. Ha ez megtörtént, jöhet a reggeli pörgető, és nekivághatsz a napnak.

Ne vidd túlzásba a kávéfogyasztást, nem kell kétóránként egy presszót meginnod. Ha a délutáni tanuláshoz készítesz egy laza tejes verziót, tuti nem fogsz bealudni a tanulnivaló fölött.

Ne told túl!

Jóból is megárt a sok - tartja a mondás. A túlzott koffeinmennyiségtől nem fogsz tudni aludni, megpörgeti a szívet, ami olyan érzés, mintha bármelyik pillanatban kiugrana a helyéről, ezen kívül ingerlékenyebbé is válhatsz tőle. A kávé remekül javítja a koncentrálóképességet, mert kitágítja az érfalakat és több oxigén jut az agyba, de ez nem jelenti azt, hogy napi 6-8 adagot meg kellene inni. Koffein ugyanis nem kizárólag a fekete folyadékkal jut a szervezetedbe, tartalmazhat még a csokoládé, zöld tea és az energiaital is. Ha rendszeresen és sok kávét iszol, akkor egy idő után hozzá fog szokni a szervezeted, és már nem fejt ki olyan hatást, mint amilyet korábban tapasztaltál.

Ha nem kávét, akkor mit?

Élénkítő hatása vitathatatlan, de azért vannak más alternatívák is az álmosság, fáradékonyság leküzdésére. Ha kávézol, akkor még inkább igyál sok folyadékot, ugyanis a kávé elvonja a vizet a szervezetből, ezért nagyon fontos pótolni azt. A zöld tea kiválóan helyettesítheti a kávét, lassabban fejti ki hatását, de ugyanúgy segít ébren maradni. Több óra ücsörgés után állj fel a székből és mozgasd át kicsit a tested. Szellőztess ki, vagy járj egyet a szabadban és garantáltan frissebb leszel tőle!

Vannak, akik csak az íze miatt isszák a kávét. Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor próbáld ki a koffeinmentes változatot, kevésbé terheli meg a szervezetet, nem pörget fel, és még este is fogsz tudni aludni.

A sokak által kedvelt ital nagyon klassz antioxidáns forrás, sőt kedélyjavító hatásáról is ismert, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és egészséges életmódot. Bátran próbáld ki az alternatív megoldásokat is, elvégre a változatosság gyönyörködtet.

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo