Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Miért nem tetszem magamnak?

Miért nem tetszem magamnak?

Úgy érzed, hogy borzalmasan nézel ki? Nem szereted a lábad, a hajad, az orrod, az arcod vagy éppen a feneked? Ha akarod, véget vethetsz a magaddal ápolt rossz viszonynak. Ehhez azonban nem a testedet kell megváltoztatni, hanem azt, ahogyan gondolkodsz róla!

Az egészséges testkép sokkal inkább múlik a pozitív önbecsülésen, önelfogadáson, mint a testi adottságokon. Lehet, hogy valaki kevésbé kedvező testi adottságokkal rendelkezik, de ha elfogadja, értékeli, szereti magát úgy, ahogy van, akkor sokkal magabiztosabb lesz, mint az a társa, aki kedvezőbb testi adottságokkal rendelkezik ugyan, de a hibáival foglalkozik és állandóan változtatni akar magán.

Az alábbi 6 lépés segíthet Téged az egészséges testkép kialakításában:

1 Fókuszálj azokra a tulajdonságaidra, amelyeket szeretsz magadban!

Gondold át, mi az, ami tetszik a testedben, amit szeretsz benne! Ez nemcsak a kinézete lehet, hanem az is, hogy mi mindent tapasztalhatsz meg a tested által, mi mindenre tesz képessé. Tudsz vele futni, biciklizni, úszni, táncolni. Képes vagy rajzolni, barkácsolni, zenélni, focizni. Érezni tudod általa a szellő simogatását, a nap melegét, a virágok illatát. Örömöt tudsz szerezni vele másnak, ha megsimogatod, vagy jó érzés tölt el, ha téged simogatnak meg.

Nagyon fontos az alapvető pozitív hozzáállás, hogy a hibáidra fókuszálás helyett azt keresd: mit szeretsz magadban! Például ne azt nézd, hogy miért vastag a combod, hanem azt, hogy tetszik, hogy szép hosszú, barna a hajad! Ne az apró hiányosságokra figyelj, hanem egészében lásd magad: érezd jól magad a bőrödben!

2 Legyél tisztában vele, hogy mi is áll a "tökéletes" külső hátterében!

Fontos, hogy ne a médiában mutatott mintákat akard elérni, mert nem valós, nem követhető ideálok! Hiszen azok a sztárok csak sok smink, utómunka után néznek ki így. Ha odaállsz a fodrászod elé, hogy olyan hajat szeretnél, mint annak a híres sztárnak van, akkor ő is meg fog erősíteni abban, hogy ezt nem lehet rajtad megvalósítani, hiszen minden haj más, és ugyanolyan nem lehet senkinek.

3 Tanuld meg elfogadni, ha megdicsérnek!

A pozitív testkép erősítését segítheti, ha jól tudod fogadni a bókokat, dicséreteket. Ez nem is olyan könnyű, mint ahogy gondolnád.

Például nem jó, ha lekicsinylően reagálsz a pozitív visszajelzésre:

„- Milyen jól áll neked ez az új ruha! – Á, csak turiztam, nagyon olcsó volt.” Így nem engeded meg magadnak, hogy valóban jól érezd magad a bőrödben.

Egyszerűen csak köszönd meg a dicséretet! Ez segíthet a helyes önszeretetben.

4 Mozogj!

A testmozgás nemcsak az egészségedre nézve hasznos, hanem a pozitív testkép kialakítását is segíti. A sport során megélheted, hogy mire képes a tested. Így sikerélmény, pozitív érzések kapcsolódhatnak a saját tested működéséhez.

Akár küldhetsz ilyenkor a testednek egy halk „köszönöm”-öt is!

5 Törődj a testeddel!

Azzal is a testedhez való jó viszonyt erősíted, ha megfelelően ápolod és gondoskodsz róla. A rendszeres tisztálkodás, egy finom forró fürdő, a pihentető alvás mind idetartozik, akárcsak az egészséges étkezés. Mindezek során a testeddel törődsz, kifejezed, hogy fontos számodra, hogy értékeled.

6 Ne feledd: értékes vagy!

Önmagad elfogadásában annak tudatosítása is segíthet, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái. Ugyanakkor mindenki egyedi, úgy értékes, ahogy van. A tökéletesnek hitt vagy tökéletesnek beállított emberek is küzdöttek/küzdenek saját maguk elfogadásáért.

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo