Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit látsz a tükörben?

Mit látsz a tükörben?

A legtöbb kamasz rengeteg időt tölt a tükör előtt. A lányok és a fiúk is. A tested folyamatosan változik, átalakul, és ezt valószínűleg egyre nagyobb figyelemmel követed. Szeretnéd megtalálni azt a hajviseletet és öltözködési stílust, ami szerinted a legjobban áll neked. A különböző összeállításokkal, frizurákkal, illatokkal, sminkekkel azt is próbálgatod, ki is vagy te, hogyan fejezd ki az egyéniségedet. Eközben barátkozol is az új, megváltozott testeddel és ÉN-eddel. Közben szeretnéd a külsődet érő esetleges kritikákat is megelőzni, hiszen ezek érzékenyen érintenének.

Ez mind teljesen rendben van. Ha el tudsz azért szakadni a tükörtől, ha nagyjából elégedett vagy magaddal, akkor jó úton haladsz. Ha viszont csak a negatívumokat veszed észre és állandó elégedetlenség jellemez téged, akkor ideje elkezdened dolgozni a pozitív testkép kialakításán.

„Nem szeretem látni magam a tükörben! Ez gond?”

Úgy látszik, nehezedre esik elfogadni magadat, a testi adottságaidat. Érdemes tudatosítanod, hogy a többiek nemcsak azt a tükörbeli képet látják, amit te, hanem az egész lényedet, a mozdulataidat, a mosolyodat, a kedvességedet. Nemcsak az alakoddal, az orroddal, a hajaddal találkoznak, amit te látni sem szeretsz magadban, hanem az egész személyiségeddel. Az egész lényedet értékelik.

article image

Érdemes lenne jobban megszeretned a testedet, mert a pozitív testkép nagyobb önértékelést és önbizalmat is jelent. Lehet, hogy zavar, hogy nem vagy olyan tökéletes, mint amire vágynál… de olyan egyéniség, olyan személyiség, olyan módon szép, amilyen te vagy, csak te lehetsz 8 milliárd ember közül!

„Mi az a testképzavar ?”

A testképzavar egy olyan állapot, amikor valakinek a saját testének egészéről vagy egy részéről alkotott képe eltér attól, amit mások látnak. Nyomasztó gondolatai vannak az alakjával, a súlyával vagy valamelyik testrészével kapcsolatban. Ezek az elégedetlen gondolatok rögeszmésen foglalkoztatják. Szinte másra se tud gondolni, csak arra, hogyan lehetne megváltoztatni, eltüntetni azt, amit olyan csúnyának talál magában. Legyen az a túl kövér / túl sovány alakja, a túl ferde orra, a túl egyenes / túl göndör haja, a túl sok pattanása… Ez annyira lekötheti az energiáit, hogy nem tud odafigyelni a barátokra, az iskolára, a családra, vagy elszigeteli magát az emberektől. Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni.

„Mit tehetek magamért?”

 • Javítod az önértékelésedet, gyűjtesz pozitív dolgokat magadról egy lapra, és azt kiragasztod a falra, jól látható helyre.

 • Át kell gondolnod a testképedet befolyásoló napi tapasztalatokat.

 • Például feljegyezheted, hányszor, milyen eredménnyel néztél tükörbe, és csökkentheted a kritikus testvizsgálgatást. Vezethetsz naplót a konkrét helyzet, viselkedés, érzések és gondolatok megnevezésével.

 • Az önbecsmérlő gondolatok átalakítása pozitívvá, amely inkább az önelfogadás útjára vezet.

 • Például bevetheted azt, hogy elkezdesz csinosan öltözködni, amely a társaid számára is feltűnő lesz, és biztosan sok dicséretet fogsz kapni az iskolában. Ettől már pozitív gondolatid lehetnek, hiszen megkaptad a visszacsatolást arra, hogy szép vagy.

 • Gyakorold a pozitív belső beszédet külső és belső tulajdonságaidról.

 • Például minden nap kitűzöl egy fontos mondatot magadról: „Szép vagyok!” „Okos vagyok!” „Jó barát vagyok!” „Szép hajam van.” stb. Ezt a mondatot írd fel jól látható helyre, hogy egész nap tudd nézni, és erősítsd meg magadban is.

 • Mivel leginkább a negatív érzelmeket éled meg intenzíven, ezért javítanod kell az érzelemfelismerést. Figyeld meg milyen hosszan tartanak, és milyen erősek. Gondold végig mennyire nehéz kiszállnod ebből az állapotból, mi segít benne? Például zenét hallgatok, beszélgetek a barátommal, sétálok? Készíts listát a "fokozatokról”. Mit csinálok, ha bosszankodok, és mit, ha dühkitörésem van.

 • El kell különítsd a negatív hangulatot a testi élményektől. Tudatosítsd magadban, hogy nem azért vagy szomorú, mert ettél, vagy ittál valamilyen magas kalóriatartalmú ételt, vagy italt.

 • Akadályozd meg, hogy a rossz napokban ne tarts kritikus önvizsgálatot.

 • Érdemes olyan aktivitást keresni, amelyben jól érzed magad, és a tested is. Fontos, hogy ezt társakkal tedd. Jó lehet közös programokat szervezni, amelyek során kirándultok egyet, elmentek vízitúrára, vagy csak sétáltok egyet a városban, új helyeket fedeztek fel.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha kérdéseid vannak, szeretnél pozitívabb testképet kialakítani és ehhez segítséget keresel, akkor:

Térítésmentesen kereshetsz fel segítő szakembert az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatnál: oazis.jezsuita.hu

Könyvajánló: Dr. med. Elisabeth Raith-Paula: Élő adás a testemből, (Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület, 2017)

http://www.mfm-projekt.hu

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo