Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan bánj a pénzzel? - életre szóló pénzkezelési tippek

Hogyan bánj a pénzzel? - életre szóló pénzkezelési tippek

Hó végére semmid sem marad? Nem tudsz spórolni, pedig szeretnél befizetni egy nyaralásra, vágysz egy új biciklire. Vészesen fogynak a fesztiváljegyek? Jól jönne néhány pénzkezelési tipp egy sikeres befektetési tanácsadótól, hogy ő hogyan kezelte a pénzét tizenévesen? Akkor figyelj!

A pénz kezelését soha nem volt könnyű megtanulni. Ezt esetleg csak a speciális közgazdasági iskolákban tanítják, vagy ha szerencséd van otthonról vagy a hozzáértő barátaidtól tudod ellesni. A pénzügyi ismeretek és a pénzkezelési készségek a legfontosabb dolgok közé tartoznak, amit nem árt megtanulnod, mielőtt függetlenné válsz és nekiindulsz a nagybetűs életnek.

Alkér Orsolya, családi, ifjúsági és gyerekpénzügyi tanácsadó, a Magánpénzügyi Akadémia www.maganpenzugyiakademia.hu megalapítója elárulja mik azok a legfontosabb pénzkezelési készségek, amiket már tizenévesen is érdemes kifejleszteni.

Sok kicsi sokra megy

Óriási jelentősége van az apró szokásoknak. Ezek a szokások általában aprók, mégis nagy pazarláshoz vezetnek, mert a sok kicsi sokra megy. Ennek az ellenkezője is igaz: az apró jó szokások hiába aprók, mégis nagy eredményhez vezetnek! Apró szokásokat könnyebb kialakítani és könnyebb megtartani, mint a nagy szokásokat, mert kisebb erőfeszítéssel jár, mégis hosszú távon óriási eredménye van.

Először fizess magadnak!

Az első és legfontosabb ilyen apró szokás a szakértő szerint az, hogy minden olyan pénzből, amihez hozzájutsz, egy kis részt - mondjuk 10 százalékot - mindig fizess ki a jövőbeli önmagadnak. Tedd félre, majd amint lehet, fektesd be, még azelőtt, hogy bármire is költenél belőle. Csak gondolj bele, ha van havonta 10 ezer forintod, amit elkölthetsz, és először mindig félreteszel ebből egy ezrest, pár hónapon belül egész kis vagyonod gyűlik össze!

Fotó: Alkér Orsolya befektető, gyerekpénzügyi szakértő
Fotó: Alkér Orsolya befektető, gyerekpénzügyi szakértő

Spórolás? Nem!

Orsolya nem titkolja, sosem szeretett spórolni. Nem is szereti a spórolás szót, mert örömtelen. A spórolás az pont ellentéte az először fizess magadnak elvnek.

Ha spórolsz, akkor azt teszed félre, ami a hó végén megmarad, de közben végig nyomaszt a bűntudat, mert minden egyes vásárlás a spórolás ellen megy. Ez akár folyamatos szorongáshoz is vezethet. Ezért inkább ne spórolj, hanem tegyél félre! Először megteszi egy szép boríték, de amint lehet, fektesd be. Állampapírba már 10 ezer forintot is be lehet fektetni és biztonságos, nincs kockázata.

E szabályt betartva soha az életben nem fogsz túlköltekezni, mindig kijössz a pénzedből, hiszen ha először mindig magadnak fizetsz, ha előbb félreteszel, csak azt költöd el utána, ami marad.

Az idő pénz? Igen!

Egy átlagos magyar ember 40 évet, évente 220 munkanapot dolgozik azért, hogy pénzt keressen. Ez több mint 4 millió perc. Viszont egy átlagos magyar ember egyetlen percet sem tölt azzal, hogy megtanuljon a megkeresett pénzzel bánni. Nem a fizetéstől leszel gazdag, hanem a befektetéseidből - hangsúlyozta a pénzügyi szakember. Ezért meg kell tanulnod a megkeresett pénzt megtartani és gyarapítani.

A befektetés azt jelenti, hogy a megtakarított pénzedért vásárolsz valami olyat - például részvényeket - ami onnantól folyamatosan nyereséget termel - magyarázta Alkér Orsolya. Természetesen a pénzt megkeresni csak szorgalmas munkával lehet, mindegy, hogy vállalkozóként, tanárként vagy pékként dolgozik valaki. Mindenkinek meg kell találnia a hivatását, amit hittel és örömmel végezhet.

Kölcsön, diákhitel, jó ötlet?

A hitel jó, ha olyan dologra fordítjuk, ami termel. A tudás ilyen, ha értékes, ha valóban értékes. Akkor érdemes diákhitelt felvenni, ha valóban olyan tudást szerezhetünk általa, amivel könnyebben helyezkedhetünk el, több pénzt tudunk keresni és így könnyen ki tudjuk fizetni a diákhitelt.

Ha felveszed a diákhitelt, akkor is élj úgy, hogy először fizess magadnak, fektess be és a többiből élj. Váljon szokásoddá és soha ne hagyj fel ezzel a szokásoddal. Örökké hálás leszel a fiatalabb önmagadnak érte!

Útravaló bölcsességek a pénzügyi szakértőtől:

  1. Először mindig fizess magadnak!

  2. Nem a fizetésedtől leszel gazdag, hanem attól, ha a fizetésed egy részét minden hónapban befekteted. A befektetéseidtől leszel gazdag.

  3. A befektetés olyan, mintha egy kosár gyümölcsből nem ennéd meg mindet, hanem elültetnél belőle egyet. A magokból az évek alatt ezer kosárnyi gyümölcs teremhet.

  4. Kérdezd meg magadtól, hogy meg tudnál-e venni egy kabátot, ha le van árazva 10 ezer forintra? Ha a válasz igen, akkor az igazság az, hogy magadnak is tudsz fizetni 10 ezer forintot havonta, azaz félretenni.

  5. A befektetés alapszabályait könnyebb megtanulni, mint a kreszt. Tized annyi szabály sincs, mint közlekedési tábla. Aki jogsit tud szerezni, az a befektetés csínját-bínját is meg tudja tanulni.

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Alkér Orsolya , befektető, gyerekpénzügyi szakértő
icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo