Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Parkolni nem tilos

Parkolni nem tilos

Van egy kis szabadidőd? Zöldre vágysz, természetre, nyugalomra, madárcsicsergésre, de nincs kedved, nincs időd ezért egy órát zötykölődni villamossal a Hűvösvölgyig vagy a Normafáig? A Margitszigeten, a Népligeten, a Városligeten parkjait mindenki ismeri Budapesten. Mi megmutatjuk hol találhatod meg a mini parkokat, nyugalom apró kis zöld, titkos kertjeit!

Itt a tavasz! Végre napsütés, télikabát - bakancs vissza a szekrény mélyére, éljen a szabad levegő! Nem kell messzire menned, ha le akarsz heveredni egy órácskát a selymes zöld fűbe vagy egy kényelmes padra, hogy ott falj be egy sütit vagy egy fagyit a barátokkal vagy éppen a barátnőddel, hiszen tavasz van! Rengeteg eldugott meghitt kis parkocska van a városban, amiket jó dolog felfedezni, nem kell érte lejárni a fél lábad. Ráadásul elismerő pillantásokat zsebelhetsz be, ha a többieknek is megmutatod ezeket a zöld titkokat. Ha vidékiként a fővárosban járva felkeresed ezeket a kis intim helyeket, akkor meg biztosan te leszel a nap embere!

A Koller

Ez ugyan csak hétvégén van nyitva, de megéri érte felmenni a várba, a Táncsics utcába. A Koller egy szabadon látogatható galéria, amely egy titkos, reneszánsz stílusú kis szobor kerttel is rendelkezik. A mindennapok zajától elzárt, zöldbe borult park egy aprócska, téglalap alakú hátsó kertben került kialakításra, ahol megpihenhetünk a környezetbe tökéletesen illeszkedő, bronzból vagy márványból készült klasszikus szobrok láttán.

A Marczi

Szintén a budai oldalon, a Marczibányi téren van a Haris park, vagy más néven, a Marczi. A parkban lévő házat eredetileg a Budai Polgári Lövész Társaság emeltette 1885-ben. Az épületben helyet kapott egy étterem, egy kaszinó és egy bálterem is, ahol állítólag Erzsébet királyné, vagyis Sissi is megfordult egyszer. Az impozáns villát egy hatezer négyzetméteres, gyönyörűen rendben tartott, ősfás park öleli körbe.

A Barabás

Egy ódon kovácsoltvas kapu rejti Barabás Miklós portréfestő egykori otthonát a Városmajor utca 44. szám alatt, ahol ma egy rendezvény helyszínként működő kék-fehér villát találunk. A ma főként rendezvényhelyszínként működő épülethez lépcsőzetes kialakítású, titkos, ezer négyzetméteres kis kert is tartozik, a hegyoldalba felfutó sétányokkal és árnyas zugokkal.

A Japán

A Mogyoródi útról egy köpésre, a zuglói házak tövében bújik meg az a város legszebb japánkertje. A legenda szerint még a japán Takamacu herceg és felesége is megfordultak a Távol-Keletet idéző, varázslatos parkban, amely annyira megtetszett nekik, hogy számos növényt adományoztak a Zuglói kertnek. A háromezer négyzetméteren elterülő park alapját egy tórendszer adja, melyen számos lépőkövet helyeztek el, megkönnyítve a rejtett zugok felderítését és a különleges japán növények megcsodálását.

Park szabályok

  • Szerencsére már a múlté az az érthetetlen és elemezhetetlen szabály, hogy a parkban fűre lépni tilos. A fű azért van, hogy heveredj el rajta, élvezd a természet kis szigetét a város közepén.
  • A parkolás alapszabálya, hogy ne rombolj, ne zavarj másokat! Ne feküdj a virágágyás közepébe, ne találd el labdával sem a rózsabokrot sem az ott sétálgató nénikét!
  • A bringát, a rollert tedd le, az nem a parkba való!
  • Ne hangoskodj, ne futkározz, a felesleges energiád vezesd le a sportpályán, a park a csend, a nyugalom tere!
  • Ne szemetelj! Otthon sem teszed, ugye? Akkor itt miért tennéd, a kutya sem piszkít oda, ahol eszik! Apropo kutya: Nem minden parkba engedik be a blökiket, ezt tartsd tiszteletben. Ha nincs erre vonatkozó szabály, például a kis parkok esetében, akkor kérdezd meg a többieket, zavarja-e őket a kutyád, nemleges válasz esetén bemehettek együtt, persze az előző szabályok betartásával!
Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo