Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Bőrápolás és napvédelem nyáron

Bőrápolás és napvédelem nyáron

A legmelegebb hónapokban számtalan dologra oda kell figyelni a szervezetünkkel kapcsolatban, az egyik legfontosabb pedig a megfelelő napvédelem és a bőrápolás.

Az emberek egy része legyint a dolog hallatán, és bizony sok felnőtt sem gondolja fontosnak a napvédő szerek használatát, ám ezek megfelelő használata nélkül komolyan károsodhat a bőr és a szervezet. Ahhoz, hogy megelőzd a leégést, ezzel a kellemetlen és fájdalmas irritációt, a bőr idő előtti öregedését, és az akár évtizedekkel később kialakuló bőrbetegségeket, fogadj meg pár egyszerű jó tanácsot!

A nyári nap (sajnos) veszélyes

A nyári napsütés csodálatos, az éltető energia egyenesen a bőrünkön keresztül szívódik be a testünkbe (és serkenti D-vitamin termelődésre a sejteket), de jó, ha tudod, hogy a sugaraknak nem csak pozitív hatásuk van. A nap a „jók” mellett „rosszakat”, például UV-sugarakat is kibocsát magából, ezek pedig egyre erősebbek, és károsabbak az ózonréteg elvékonyodása miatt. Manapság nagyobb mértékben érintődik a bőrünk, az UV-A és UV-B sugarak 1-2 milliméter mélyen hatolnak a hámszövetekbe, ezzel okozhatnak enyhe (bőrpír) vagy jelentős károkat (leégés, gyulladás), és utólag kialakuló betegségeket (maradandó foltok, melanóma, azaz a bőr rosszindulatú elváltozása) is.

Napozz körültekintően!

Nyáron mindenki szeretne szép barna lenni, a pár nap alatt, gyorsan elért bronzos bőr azonban nem éri meg annak a kockázatát, hogy károsítsd magad. Kellemes színt körültekintően is lehet szerezni! A déli órákban inkább maradj távol a naptól, ha strandolni is mész, mindenképpen árnyékos helyre telepedj le. A napvédőt válaszd meg a bőrtípusodnak megfelelően, alaposan és egyenletesen oszlasd el, és ne feledkezz meg az arcodról sem, amit szintén fontos dolog bekenni, sőt ide érdemes magasabb faktorszámú kozmetikumot választani. Ha a nap szerelmese vagy, és imádod süttetni magad, várd meg a délután 2-3 órát, mielőtt kifekszel, figyeld az időjárás-előrejelzést, ami tudósít a különösen magas UV-sugárzásról, és a védelemről a délután második felében se feledkezz meg.

Naptej-Kisokos – Mit jelentenek a termékeken található jelölések?

SPF: a Sun Protection Factor rövidítése, ami valójában a faktorszám, és azt mutatja, hogy mennyi időt tölthetsz el a napon leégés nélkül, vagyis a termék mekkora védelmet tud nyújtani. A jelölés az UV-B sugárzással szemben ad információt. Ha például neked 10 perc is elég ahhoz, hogy leégj, akkor egy 10-es faktorszámú készítménnyel 100 perc védelmet kaphatsz.

UVA és UVB: ha ilyen jelölést találsz a naptejen, az azt jelenti, hogy a készítmény tartalmaz olyan szűrőket, melyek a nap bőrkárosító sugárzása ellen védenek.

Milyen napvédő kozmetikumok léteznek?

Sokféle, a lényeg pedig az, hogy megtaláld a számodra legideálisabbat. Választhatsz fényvédő krémek, tejek, olajok, habok és permetek közül is. A krémek könnyebben szívódnak be a bőrbe, a többi viszont kevésbé zsíros és könnyebben eloszlatható.

Figyeld a bőröd!

A bőrödet senki sem ismeri jobban nálad, érdemes jól bánnod vele, és figyelned arra is, hogyan viselkedik. Ahelyett, hogy „papírforma” szerint ápolnád, hagyatkozz az érzéseidre, érzeteidre. Strandolás után könnyen lehet, hogy húzódik, kiszárad, nyaralás ideje alatt, a sok fürdéstől, napozástól, medencei klóros víztől, édesvízi körülményektől, és a homokos parttól, sós tengervíztől pedig kifejezetten igénybevett lehet.

Hidratálj strandolás után!

A legjobb, amit tehetsz, hogy a strandon töltött órák után lezuhanyozol, majd bekened magad valamilyen hidratáló testápolóval, vagy napozás utáni krémmel. Ezek a készítmények nyugtatják és táplálják a bőrödet, amire nagy szükség van ilyenkor.

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo