Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A legfontosabb tudnivalók a sportsérülésekről

A legfontosabb tudnivalók a sportsérülésekről

Akár hobbiszinten, akár versenyszerűen sportolsz, a sérülések téged is érinthetnek, főleg, ha nem figyelsz oda bizonyos dolgokra. Éppen ezért fogadd meg gyógytornász szakértőnk tanácsait a balesetek elkerülése érdekében és a sérülések kezelése kapcsán!

A bemelegítésés a levezetés jelentősége

Nemcsak a fiatalok, de a felnőttek körében is nagyon gyakori, hogy a bemelegítés és a levezetés elmarad, pedig bátran kijelenthető, hogy ezek is az edzés legfontosabb részei közé tartoznak. Ha mellőzöd ezt a két folyamatot (sietség, lustaság, „nincs kedvem” hozzáállás miatt), különféle sérülések kialakulását kockáztatod meg.

„Alapvető fontosságú lenne az ízületek és az izmok megfelelő átmozgatása, a test ráhangolása a mozgásra - mondja Stéhli Gabriella fizioteraputa. - A legjobb, ha külön szánsz időt az egyes területekre, így a boka, a térd, a törzs és a vállak átmozgatására, és még nagyobb hangsúlyt fektetsz erre akkor, ha valaha már sérültél. Ilyen esetben az adott régiót érdemes hangsúlyosan bemelegíteni páralapvető gyakorlattal. A bemelegítés legalább 10 percig tartson, és lehetőleg ne a futás legyen az, hiszen ez a mozgásforma már önmagában egy olyan tevékenység, amire rá kell készülnie a szervezetnek. Az edzést követően a levezetésre is fordíts gondot, ezzel ugyanis hosszú távon megőrizheted az izmok és szövetek rugalmasságát!”

A boka

A talpra és a bokára kifejezetten kell figyelni, hiszen ezek érintkeznek elsőként a talajjal, akármilyen mozgásformát is végzel. Érdemes lenne tudnod, bedől-e a bokád, és ha igen, milyen mértékben, ugyanis ez is okozhat problémát, ezért nézesd meg a lábad egy ortopéd orvossal, és válassz olyan cipőt, ami stabilan tart. Ha szükséges, készíttess boltozatemelő talpbetétet és végezz megfelelő erősítő gyakorlatokat.

Sérülések, görcsök

„A leggyakoribb sérülés a bokaficam - folytatja a szakértő. - Ezt szoktuk úgy emlegetni: kiment a bokám. A következő legsérülékenyebb testrész a térd. Ebben az esetben a porcsérülések a leggyakoribbak, a fiatal felnőtt kor felé haladva pedig előfordulhat keresztszalag-szakadás is. A térdízületünk akkor is könnyen sérülhet, ha nem elég stabil a törzsünk és a bokánk. A sorban a következő a vállízület, ami egy főként izmok által stabilizált ízület, ezért - érthető módon - a vállsérülések a dobósportolóknál a leggyakoribbak.”

Stéhli Gabriella felhívta a figyelmet arra is, hogy a bemelegítés hiánya egyes területeken görcsöket okozhat, ami a szervezet védelmi reakciója. A hirtelen mozdulatoktól összerándulhat az izom, de előidézheti mindezt a magnéziumhiány, a nem megfelelő táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás és a mozgáshiány is, ami sajnos a te generációdra is jellemző. Az egész napos ülés az iskolában, aztán otthon a számítógép előtt merev testtartást és inaktív izmokat eredményezhet. Ha mindezt egy megerőltető edzés követi, jelentkezhetnek görcsök és előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések is.

Mi a teendő sérülés esetén?

„Ha valaki edzés közben lesérül, jegeléssel vagy valamilyen hűsítő spray, - gél használatával enyhíthető a kezdeti sokk. Általában beduzzad az érintett terület, bevérzések is kialakulhatnak és csökken a mozgástartomány - hívja fel a figyelmet Stéhli Gabriella. - Egyes esetekben korai izomerő- és izomtömeg-csökkenés is megfigyelhető. Sérülés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ahol képalkotó vizsgálatokkal felmérik, mekkora a baj, és ez alapján meghatározzák, szükséges-e műtét vagy elegendő a konzervatív kezelés (gyógytorna, fizikoterápiás eszközök, stb.). Legtöbb esetben érdemes néhány napig pihentetni az érintett végtagot, óvatos mozgás csak a fájdalomhatárig javasolt. Emellett orvosi javaslat alapján lehet szedni fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentő tablettát, és ugyanilyen hatású krémeket is alkalmazhatsz. A jegelés is jó módszer, de ezzel érdemes vigyázni. Naponta inkább többször keveset, maximum 5-10 percet hagyd a felületen a jégzselét, jégakkut, amit mindig valamilyen textilbe helyezve tegyél a bőrre! A közvetlen és hosszan tartó érintkezés hátráltatja a gyógyulást és a regenerálódást, extrém esetben pedig fagyási sérüléseket is okozhat. Az egyik legfontosabb dolog a türelem, a pihentetés, de lehet és kell is mozogni sérülés után. A lényeg, hogy úgy mozogj és lásd el a mindennapi teendőidet, hogy odafigyelsz a testedre, mértékletes vagy, és csak fájdalomhatárig terheled az adott végtagot.”

Aktivitás egy sérülés következményeivel

Szakértőnktől azt is megtudtuk, hogy a rehabilitáció során az elsődleges feladatod az lenne, hogy próbáld az egészséges és a sérült oldalt egyformán, vagy legalábbis hasonló mértékben terhelni. Jó technika a tükör előtt való tornázás, mivel így látható a két oldal mozgása, ezáltal korrigálható az esetleges különbség. Sajnos bizonyos sérülések után izombeli és mozgástartománybeli problémák is jelentkezhetnek, főleg, ha operáción is átestél. Emiatt előfordulhat például az is, hogy nem tudod ugyanúgy hajlítani a térded, mint azelőtt.

A gyógytornász szerepe

„A fiatalok a gyógytornászokat főként a sérülések idején emlegetik, pedig kiemelt szerepük lenne a megelőzésben is. Fontos az is, hogy ne csak a sérült területekre összpontosítsunk, mivel az emberi testre összefüggő egységként kell tekintetünk - emeli ki a szakember. - _Sérülés esetén ideális lenne már a korai szakaszban gyógytornászt felkeresni, hogy megkezdődhessen a minél hamarabbi mobilizáció, megelőzhetőek legyenek az esetleges letapadások, az izomerő- és izomtömeg-csökkenés. Így a későbbiekben sportspecifikus gyakorlatokkal segíthetjük a visszatérést az adott sportághoz. Emellett az is fontos, hogy megbeszéljük, mi a cél: a korábbi sporttevékenység folytatása vagy más sportág kipróbálása.” _

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Stéhli Gabriella, fizioterapeuta
icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo