Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A gyerekeknek is vannak jogaik! - Te mennyit tudsz a témáról? 2. rész

A gyerekeknek is vannak jogaik! - Te mennyit tudsz a témáról? 2. rész

Azzal talán tisztában vagy, hogy léteznek alapvető emberi jogok, amik mindenkit egyaránt megilletnek, de vajon mennyit tudsz a gyerekeket érintő, azaz a kiskorúakra vonatkozó jogokról? Kétrészes cikksorozatukban ennek a témának ásunk a mélyére, méghozzá szakértő segítségével.

Míg előző írásunkban általánosságban értekeztünk a gyerekjogokról, ezúttal konkrét pontokban hozzuk közelebb a témát, hogy jobban beleláss abba, milyen jogaidnak kellene maradéktalanul és feltételek nélkül teljesülnie. Mindezt az 1989-ben elfogadott, és azóta is érvényben lévő ENSZ Gyermekjogi Egyezmény foglalja össze, azzal a céllal, hogy ismertesse a jogokat, amelyeket az államoknak biztosítaniuk kell a fiatalkorúak számára. Ezt egy hármas modellben teszi meg.

A gyermekjogok csoportosítása

„Fontos tudni, hogy a gyerekjogok mindig háromszög alakú viszonyban vannak, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalon állsz te (vagyis a gyerek), a másikon a szülők, a harmadikon pedig az állam - mondja Dr. Benyusz Márta, gyermekjogi szakértő, a Gyermekjogokért Egyesület vezetője. - Az elsődleges közeg, ahol a jogaidnak teljesülniük kell, az a környezet, ahol a szüleiddel együtt vagy. Itt van a legjobb helyed is, ahol a leginkább megkaphatod azt, amire szükséged van, vagyis az alábbiakat.”

VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ JOGOK

Azt jelenti, hogy gyerekként jogod van ahhoz, hogy mindenféle erőszaktól védve légy, és ettől mentesen nőj fel. Ennek alapján elmondható, hogy teljes mértékben tilos a kiskorúak testi fenyítése. Ezt 2005 óta hazánkban is jogszabály tiltja, és a magyar gyermekvédelmi törvényben is szerepel, nagyon sok szülő és gyermek mégsem tudja. Hogy egy kicsit jobban értsd: még az sem megengedett, hogy a szülőd ráverjen a fenekedre, vagy a kezedre. Ide tartozik még a szexuális bántalmazástól, szóbeli erőszaktól, kényszerítéstől, és bármiféle egyéb erőszaktól való mentesség joga. Ebben a kérdésben zéró tolerancia él, tehát a felsoroltaknak a minimális szintje sem elfogadott”- emeli ki a szakértő.

ELLÁTÁSHOZ, GONDOSKODÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ JOGOK

Ezeknek a jogoknak a teljesülése elsődlegesen szintén a szülők felelőssége, de ha ők valamiért nem képesek, vagy nem akarnak gondoskodni rólad, akkor lép közbe az állam, mint helyettesítő védelmet biztosító szerv. Ettől kezdve az ő feladata lesz az, hogy megadja az esélyt, hogy a kiskorú személy szerető családban nevelkedhessen. A végső formája ennek az örökbefogadás.

RÉSZVÉTEL, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, SZÓLÁSSZABADSÁG, EGYESÜLÉSI JOG

Ennél a pontnál Dr. Benyusz Márta kihangsúlyozta, itt valódi részvételről beszélünk, ami a gyerekek tekintetében némiképp más, mint a felnőttek esetén. Egy nagykorú személy ugyanis nagy valószínűséggel tudja, miben vesz részt, és megfelelően fel is tudja mérni annak következményeit. A gyerekeknél a részvétel másról szól.

„Itt alapesetben jelen van a felnőtt közösség, aki megfelelő információt szolgáltat a gyereknek, méghozzá az életkorának megfelelő nyelvi szinten arról, hogy mi az, amiben várhatóan részt vesz majd, ahogyan arról is, hogy az erről való döntésnek milyen hatásai lehetnek. Ezt követően hagynak szabad időt és teret, továbbá megfelelő körülményeket teremtenek arra, hogy a fiatalkorúak a részvételi jogukat gyakorolhassák. Fontos az is, hogy attól, hogy valamiben valamilyen döntést hozol gyerekként, vagy véleményt nyilvánítasz, még nem kötelezhetők a szüleid arra, hogy ezeket kövessék. Viszont, ha ellentétes döntést hoznak a tieddel, akkor azzal kapcsolatban mindenképpen kell valamilyen visszacsatolás, magyarázat, vagyis hogy elmondják, miért döntöttek másként. A gyerek részvétele tehát nem azt jelenti, hogy szülőként mindent rájuk kell hagyni. Sokkal inkább azt, hogy a felnőtt lehetőséget ad a kommunikációra, a döntéshozásra, ezzel pedig egyfajta módon felkészít arra, hogy 18 évesen tudd majd az állampolgári jogaidat gyakorolni, vagy oly módon részt venni a társadalomban, hogy fel legyél készülve a döntések meghozatalára, a véleményalkotásra, és érezhesd azt, hogy az álláspontod valóban fontos.”

Az egyezmény alapelvei

Nemcsak a jogcsoportokról érdemes beszélni a témát illetően, hanem azokról a különösen fontos elvekről is, amik részét képezik az ENSZ Gyermekjogi Egyezménynek. Ez alapján négy pontot lehet kiemelni, illetve szakértőnk plusz egy alapelvet is megosztott velünk, ami ugyancsak nagyon lényeges és alapvető gyerekjog.

  1. „A diszkriminációmentességhez való jog azt foglalja magában, hogy a világon mindenhol, minden gyereket ugyanazok a jogok illetnek meg függetlenül attól, hogy milyen életkorúak, és milyen nemzetiséghez, etnikumhoz, vallási felekezethez tartoznak.

  2. A túléléshez és fejlődéshez való jog szerint az államoknak támogatniuk kell a szülőket abban/és a szülőknek biztosítaniuk kell azt, hogy gyerekként mindened meglegyen a túléléshez, fejlődéshez. Vagyis álljon rendelkezésedre tiszta ivóvíz, megfelelő minőségű és mennyiségű étel, teljesüljön az oktatáshoz való jogod, azaz tudj tanulni, legyen elektromos áram ott, ahol élsz, optimális higiéniai körülmények, oltáshoz jutás stb. Ezek az általános tényezők a szülő és az állam közös feladata, utóbbinak erősebb itt a kötelezettsége, mint más jogok esetében, ahol kifejezetten a szülő-gyerek viszonyon van a hangsúly.

  3. A gyermek legjobb érdeke azt jelenti, hogy a szülőknek, a hatóságoknak, bíróságoknak, tanároknak, mindenkinek, aki gyerekekkel találkozik, mindig a gyerek legjobb érdekében kell eljárnia. Ezek szerint a felnőttek igényeit a gyerekek jogai mindig meg kell, hogy előzzék, és mindig a kiskorú vagy kiskorúak közösségének érdekeit kell szem előtt tartani a döntéseknél. Továbbá a jogalkotóknak is minden egyes jogszabálynál figyelembe kellene venniük, hogy a gyerekekre milyen hatással lesz egy-egy rendelkezés elfogadása.

  4. A gyermek nézőpontjának figyelembevétele azt takarja, hogy minden egyes döntésnél, amikor valóban gyermekjogi szempontból helyes döntést szeretnénk hozni, akkor a gyermeket is meg kell hallgatni.

+1: A gyermek családban, illetve saját családban való nevelkedéséhez való joga nem szerepel a szakirodalomban, mégis azt gondolom, lényeges erről is beszélni, és mindent megtenni azért, hogy a családok erősek legyenek, meg tudják tartani a gyerekeket anyagi és lelki értelemben is. Illetve felnevelni őket úgy, hogy a jogaik a lehető legkisebb mértékben sérüljenek, miközben egy élhető közösség tagjának érzik magukat” - zárja az alapelvek gondolatsorát az egyesület vezetője.

Ezeket az oldalakat ajánljuk, ha még több információhoz szeretnél jutni a témával kapcsolatban:

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményt itt találod meg: Egyezmény a gyermek jogairól

Ha inkább gyereknyelven olvasnál a jogaidról, akkor ide kattints, és keresd a Kapcsolódó dokumentumok résznél a Gyerekjogi Egyezmény - gyereknyelven letölthető anyagot.

Sok fontos információt találhatsz még a Gyermekjogi Civil Koalíció weboldalán is.

Szétnézhetsz a Gyermekjogokért Egyesületénél is, ahol időnként izgalmas programokra is becsatlakozhatsz, hogy közelebb kerülj a gyermekek jogai témakörhöz.

Ha bármilyen problémád vagy nehézséged lenne, kérj segítséget a Kékvonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenesen hívható 116-111-es számán.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Dr. Benyusz Márta, gyermekjogi szakértő, a Gyermekjogokért Egyesület vezetője
icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo