Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Segítség, pályaválasztás! - Hogyan döntsek?

Segítség, pályaválasztás! - Hogyan döntsek?

Hamarosan érettségizel? Még csak a fakultációk kiválasztása van soron? Tudatos vagy és szeretsz előre tervezni, vagy épp ellenkezőleg, fogalmad sincs, hogy valójában mi érdekel, és merre indulj tovább? Van egy jó hírünk: mindegyik esetben segítségedre lehet a pályaválasztási tájékozódás. A témában Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület társalapítója és vezetője segít eligazodni.

Előbb vagy utóbb mindenki elérkezik a pályaválasztás pillanatához, ami az iskolás évek egyik meghatározó eseménye. Ezen múlik, hol fogsz tanulni a következő években, és talán az is, hogy mi lesz az első munkahelyed. Sokan tudatosan és nagy magabiztossággal állnak a továbbtanuláshoz, míg vannak, akik stresszesen és szorongva viszonyulnak az ehhez kapcsolódó kérdésekhez. Akár előbbihez, akár utóbbihoz tartozol, jól jöhet, ha valaki fogja a kezed az úton.

Ezért fontos, hogy útmutatást kapj

Teljesen természetes, ha sok minden érdekel, több terület is vonzó számodra, és azt is el tudod képzelni, hogy az egyetemi felvételin látszólag egymástól távol álló szakokat is megjelölj. Sokat változott a világ az elmúlt évtizedekben, és míg a nagyszüleid generációjában még többnyire egyetlen szakmai út volt a jellemző, ma már az az általános hozzáállás, - amit a világ folyamatos változása is lehetővé tesz -, hogy merj nagyot álmodni, személyes karrierutat megtervezni, és akár többféle dologba is belekóstolni a tanulmányok és a munkával töltött évek alatt. Ez nagy szabadság, ugyanakkor hatalmas nyomás is egyszerre.

„Az a tapasztalatunk az egyesületnél, hogy egy átlagos középiskolás 3-4 különböző irány felé is érdeklődik, akár még a végzés évében is. A lehetőségek végtelennek tűnnek, ráadásul manapság egyre könnyebb vállalkozni, a közösségi média felületek pedig tele vannak olyan sikertörténetekkel, hogy hogyan tud egy hobbi szakmává válni - mondja Stumpf Kata. - Mégis nehéz dönteni, főleg, hogy az oktatási rendszer szerint ezt a döntést már 18 évesen, sőt akár még korábban, a fakultációk kiválasztásakor meg kell hozni. Sok diák felesleges időtöltésnek tartja a pályaorientációt, pedig foglalkozni kell(ene) vele, mert rengeteg szorongás és bizonytalanság van a téma körül. Mindezt csak mélyíti, hogy a jelenlegi iskolai rendszer inkább a tárgyi tudásra alapoz, és kevésbé kerül előtérbe az, hogy a saját képességeiddel, készségeiddel tisztában legyél. Ehhez adhat nagy segítséget a pályaválasztással való foglalkozás, önmagad és a különféle irányok megismerése, akár programokon való részvétel.”

Stumpf Kata
Stumpf Kata

A Konnekt Egyesület vezetője azt is kiemeli, náluk meghatározó üzenet a fiatalok felé, hogy a felvételivel kapcsolatos döntéseik nem életre szóló döntések. Többek között ezért is tartják elengedhetetlennek a próbálkozásokkal, elágazásokkal teli életutak bemutatását is. Ezek megismerése segíthet rájönni arra, hogy mennyire lényeges tudni, ki vagy te, milyen az értékrended, mik számodra a fontos dolgok az életben.

Tudom, mi akarok lenni, akkor is szükségem van támogatásra?

„Előfordulhat, hogy már általános iskolás korod óta tudod, hogy orvos szeretnél lenni például azért, mert megtetszett ez a szakma, vagy azért, mert a szüleid is orvosok - folytatja szakértőnk -, de még ha nagyon biztos is vagy az utadban, akkor is számít, hogy láss az orvos szakmán belül életutakat, és azt, hogy mivel fog mindez járni, ha belevágsz (ugyanez igaz más foglalkozásokra is). Ha információk nélkül indulsz neki az egyetemnek, könnyen lehet, hogy a hirtelen rád zúduló elvárások elsodornak, háttérbe szorul a személyiséged, és nem gondolkozol többé azon, miért is fontos ez neked. A pályaválasztást megelőző közös munkával, önismerettel ez az út könnyebb, jobb, kiegyensúlyozottabb lehet, és megelőzhető, hogy az egyetemi évek után teljesen elfáradva, akár kiégve érkezz meg a munkaerőpiacra. Sok olyan fiatallal találkozunk, akiknek viszonylag határozottan megvan az iránya, ám amikor egy kicsit mögé nézünk annak, hogy miért azt választaná, mit gondol az adott szakról, szakmáról, akkor gyakran bebizonyosodik, hogy nem egészen biztosak az alapok, és nem a legjobbak a döntését befolyásoló tényezők. Ezek miatt is érdemes megkérdőjelezni a dolgokat, és jobban megnézni, mi áll a háttérben.”

Egy program, ami a segítségedre lehet

Ha sikerült egy kicsit jobban meggyőznünk a pályaválasztással való foglalkozás fontosságáról, akkor hadd mutassuk be neked azt a programot, ami nemcsak a válaszok megtalálásában, de az önismereti munkában is sokat adhat neked.

Kép forrása: Konnekt Egyesület, Szarka Dávid
Kép forrása: Konnekt Egyesület, Szarka Dávid

„A Konnekt Egyesületben nem tanácsadás zajlik, többek között azért sem, mert nem hisszük, hogy egyetlen embernek kellene megmondania, merre menj. Persze a tanácsok jól jöhetnek, de alapvetően az a célunk, hogy a te magad találd meg a válaszokat azáltal, hogy minél több információt gyűjtesz be, és személyes példákat ismersz meg. Nálunk az alapvonal egy intergenerációs segítségnyújtás, vagyis, idősebbek segítenek oly módon, hogy megosztják a tapasztalataikat, mi pedig a szakmai hátteret biztosítjuk. Mindez a Mentorprogramon belül valósul meg, ami egy 3 hónapos mentorálási folyamatot jelent. A regisztrációs kérdőív kitöltése után interjút készítünk, miközben igyekszünk a jelentkezőhöz legjobban illő mentorokat megtalálni. Vannak olyan helyzetek, amikor nem azt nézzük, milyen terület iránt érdeklődik a diák, hanem inkább egy személyiségben jól passzoló mentort keresünk mellé. Ezután több fázis következik, amibe a mentorokat is beavatjuk:

  • Az első lépés az önismereti munka, aztán jön a kutatás, ahol utánanézhetsz azoknak az irányoknak, amikben gondolkozol. Van egy célkitűzési szakasz, amikor a célkitűzés miértjét és módszertanát tanulhatod meg, majd megfogalmazhatod, hogyan szeretnél a program végére eljutni oda, hogy vagy meghozz egy döntést, vagy kidolgozz egy saját akciótervet.
  • A számodra talán legérdekesebb szakasz a felfedezés fázisa, amikor a kijelölt irányokhoz kereshetsz olyan embereket, akik az adott szakmában dolgoznak, vagy olyan egyetemistákat, akik azon a területen tanulnak.
  • A végén érkezünk el a döntéshozatalhoz. Ha 12.-es vagy, akkor jó megállni, és a rendelkezésre álló információk alapján sorrendet felállítani. 9-10-11.-esként pedig megnézheted, hol állsz most, és mit tudsz még tenni a közeljövőben.

"Mi arra szeretnénk megtanítani a mentorral közösen, hogy a program végeztével egyedül is képes legyél információkat keresni, utánanézni dolgoknak, célokat kitűzni, tudd, hogyan lehet jól döntést hozni, és milyen döntéshozási metódusok vannak. A Hogyan lehet jól keresni? mondat határoz meg leginkább minket, mivel azt valljuk, és azt hangsúlyozzuk, hogy mindenki (még egy felnőtt ember is) lehet útkeresésben. Ezek az útkeresési pontok, és a környezet változik, de az egész gyökere ugyanaz lesz: át kell gondolni, ki vagy, mi a fontos számodra, milyen opciók jöhetnek szóba, és azok között mi alapján tudsz dönteni."

A Mentorprogramra való toborzás augusztusban zajlik, erről ezen a linken találsz információkat és jelentkezési lapot. Ha pedig még többet szeretnél megtudni, nézd meg ezt a rövid összefoglaló videót is!

Még csak érdeklődsz? Látogass el a novemberben megrendezésre kerülő egynapos Konnekt Live pályaorientációs fesztiválra, ahol több mint 60 féle szakmát képviselő személlyel beszélgethetsz, és rengeteg kérdésedre választ kaphatsz.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Stumpf Kata, Konnekt Egyesület társalapítója és vezetője
icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo