Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Plusz pontok a felvételihez

Plusz pontok a felvételihez

A legtöbb fiatal szeretne bejutni a választott egyetemre, és szakra, amiért jó esetben mindent meg is tesznek tanulmányi éveik alatt. Na, de vajon hogyan lehet többletpontokat gyűjteni a még nagyobb esélyért?

Azzal talán már te is tisztában vagy, hogy a felvételihez szükséges pontokat rendszer számolja ki neked a gimnáziumi éveid alatt szerzett eredményeid alapján, úgy, hogy a lehető legjobban járj, vagyis minél több jöjjön ki. Így összesen 200 tanulmányi, 200 érettségi, és 100 többletpont szerezhető meg. Hogy utóbbit miből gyűjtheted össze, máris eláruljuk!

Emelt szintű érettségi

Akármilyen szakot is válassz, muszáj legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit tenned a bejutáshoz, és azon legalább 45%-ot kell elérned. Ahhoz, hogy megkapd a plusz pontokat, ami maximum 50 lehet, az adott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgyak egyikéből kell választanod.

Nyelvvizsgák

Ha a felvételi előtt szerzel szóbeli és írásbeli vizsgával nyelvvizsga bizonyítványt, szintén számíthatsz pluszpontokra. Ez maximum 40 lehet, akkor is, ha két nyelvből is középfokúztál. Sajnos nem kaphatsz pontokat, ha emellett megcsináltál két emelt szintű érettségit is, hiszen az önmagában kiteszi a megszerezhető pontok maximumát. Azt is fontos tudni, hogy ha nyelvből emeltezel, és már nyelvvizsgád is van, akkor csak egyiket, a több pontot érőt számítják majd be.

Tanulmányi versenyek

Ha részt veszel, és eredményeket érsz el valamilyen tanulmányi versenyen, szintén számíthatsz extra pontokra. Lássuk, a részleteket:

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) vagy az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉV) az 1-10. helyért 100 pontot, a 11-20. helyért 50 pontot, míg a 21-30. helyért 25 pontot kaphatsz.

A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein az első díjasok 20, a nagydíjasok 30 pontot is bezsebelhetnek.

az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny dobogósai 30 ponttal gazdagodhatnak.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken, és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért eredményekért is járnak pontok, erről itt tájékozódhatsz: felvi.hu

Az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőn való részvétel és eredmény is számít történelem, biológia, kémia, irodalom, fizika vagy informatika tárgyak esetén: ha 1. lettél 100 pontot, ha 2. 50 pontot, ha 3. 25 pontot kapsz.

Nemzetközi diákolimpián is szerezhetsz pluszokat: biológia, fizika, földrajz, informatika, kémia, matematika, csillagászati és asztrofizikai, nyelvészeti, valamint filozófiai területeken a dobogós hely 100 pontot ér.

A Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjében elért dobogós helyért 30 pont vihető el, amennyiben gazdasági szakon tanulsz tovább.

Az Országos Haditorna Verseny dobogós csapatainak tagjaként 15 pont szerezhető, ha állami légiközlekedési, katonai gazdálkodási, katonai logisztika, katonai infokommunikáció vagy katonai vezetői alapképzésre jelentkezel.

Sporteredmények

50 pontot kaphatsz azért, ha olimpián, paralimpián, siketolimpián vagy sakkolimpián indultál. Ha ezek bármelyikén 1-6. helyezést érsz el, az alapfeltételek teljesülése mellett rögtön bekerülsz a választott képzésre. 30 pontot szerezhetsz, ha pedig világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon dobogós helyen végzel.

Esélyegyenlőségi pontok

Maximum 40 pont szerezhető az alábbi helyzetekben:

Hátrányos helyzetű személyek: akik 25 év alatti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, alacsony iskolai végzettségű vagy foglalkoztatottságú szülőkkel rendelkeznek, rossz lakókörnyezetben, lakáskörülmények között élnek. Ezeket a helyi jegyzőnek kell megállapítania.

Fogyatékossággal élő személyek: akik mozgás- vagy érzékszervi, beszédet érintő zavarral (diszfázia, diszlália, diszfónia, dadogás, hadarás, afázia, orrhangzós beszéd, dizartria, mutizmus, súlyos beszédészlelési és beszédmegértési zavar, centrális pöszeség, megkésett beszédfejlődés stb.), autizmussal, egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási-, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás-, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdenek

Szakképesítés

32 pontot ér, ha valamilyen szakképesítést igazoló OKJ-s bizonyítványod van, feltéve, ha 54-es vagy 55-ös szakmaszámú (vagyis érettségihez kötött képesítés).

Önkéntes szolgálat

2022-től önkéntes katonai szolgálat teljesítése esetén akár 64 pontot is kaphatsz. Ha legalább 6 hónapon keresztül, önkéntes tartalékosként vagy jelen szakkiképzés nélkül, akkor 16 pontot, ha pedig alapkiképzés után, a szakkiképzés idején 6 hónapos önkéntes szolgálatot teljesítesz, 32 ponthoz juthatsz, amit meg is duplázhatsz, ha még egyszer teljesíted ezt.

Felhasznált forrás: nyiregyhaza.hu - Pontszámítási szabályok

icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo