Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi a hivatás, és miért (lenne) fontos rátalálnod?

Mi a hivatás, és miért (lenne) fontos rátalálnod?

Hivatás, munka, foglalkozás, karrier - gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel, de vajon tudod, hogy mit jelentenek pontosan? Hogy mi a különbség aközött, hogy állást/munkát vállalsz, vagy hivatásként éled meg azt a tevékenységet, amiből egyébként pénzt is keresel?

Munka vagy hivatás?

Ahhoz, hogy jobban megértsd, melyik fogalom mit takar, egy-egy egyszerű magyarázatot osztunk meg veled.

A munka a legtöbb esetben, és a legtöbb ember számára egy olyan pénzkeresési eszköz, aminek köszönhetően fenn tudja tartani magát, vagyis ki tudja fizetni a mindennapokhoz szükséges költségeket. A keresettől függ az is, hogy milyen életszínvonalon élsz, tudsz-e félretenni, illetve, hogy mit engedhetsz meg magadnak és a családodnak.

A hivatás ezzel szemben egy olyan foglalkozás vagy pályaút iránti elhivatottságot jelent, amit valamilyen benned szunnyadó készség, érzék, adottság, rátermettség alapján választasz magadnak. Ez nem csupán egy állás, hanem egy valódi életcél, ami meghatározza és áthatja a mindennapjaidat, a gondolataidat, és szinte minden cselekedetedet. Hobbi, örömforrás, kihívás, értékteremtő tevékenység ez, amibe szívesen tesz sok időt és energiát az ember, és amiben százszázalékosan rálelhet önmagára, azaz kiteljesedhet. Ezt az erős személyes elkötelezettséget - ami egyben életforma is -, szokták hivatástudatnak nevezni.

Hivatás a vallásban

A hivatás bizonyos szempontból egy társadalmilag is fontos és hasznos dolog, amivel másoknak is segíthetünk, a szolgálatukra lehetünk, miközben a saját boldogságunkat is meglelhetjük. Az egyik legjobb példa erre a vallási vezető szerep, aminek egyértelmű célja a közvetítés az isteni és emberi, azaz nem e világi és e világi dolgok között. Aki ezt a hivatást választja magának, egy olyan szolgálatnak szenteli az életét, amiben az isteni hívás, és a Bibliában foglalt tanok terjesztése kapja a főszerepet.

Mit jelent, és miért fontos hivatást választani?

A hivatás nem mindig, és nem feltétlenül azonos a munkával, sőt! Ahogy a fogalmak is megmutatták, gyakran két teljesen eltérő dologról van szó. Persze előfordulhat, hogy a kezdetben „csak” munkaként értelmezett elfoglaltságban időközben megtalálod önmagad, és szenvedéllyé formálódik az egész, amiben nem mellesleg maximálisan ki is tudsz bontakozni. Hivatást választani leginkább azt jelenti, hogy a képességeidnek, adottságaidnak és személyes értékeidnek megfelelően határozol a karriered tekintetében. Ez nem könnyű dolog, mert nagyon jól kell ismerned magad, ráadásul a megérzéseidre is hallgatnod kell, még ha azok azt is súgják, hogy az egyszerű út helyett a nehezebbet, ingoványosabbat válaszd. Sokat kell dolgozni az igazi hivatás megtalálásában, de ez mindig megéri, mert egy önazonos munkában mérföldekkel jobban érezheted magad, mint egy pusztán fizetésközpontú állásban.

Hogyan találjak rá a sajátomra?

Gyakran nehéz megtalálni azt, ami igazán felvillanyoz, amibe hajlandó vagy rengeteg időt és energiát beletenni, és ami olyan örömet okoz számodra, hogy szinte nem is érzed munkának a vele való foglalkozást. Ám nem is lehetetlen, de nem árt hozzá az önismeret, vagyis, hogy ismerd magad olyan szinten, hogy meg tudd fogalmazni, mire vágysz, és mi érdekel igazán.

Mindebben segíthet, ha ilyen és ehhez hasonló kérdéseket teszel fel magadnak:

Mi az, amit végtelen örömmel vagyok képes végezni?

Mi az, ami a szabadidőmben foglalkoztat, vagy annyira érdekel, hogy hajlandó lennék bármit megtenni érte?

Mi az, amiben tényleg jó vagyok?

Mi az, amit erősségként tudnék megfogalmazni önmagammal kapcsolatban?

Mi az, amiben ha sikerélményem van, szinte a föld felett lebegek?

Mi az a munka, amit a személyiségemhez a leginkább el tudnék képzelni?

Mi az, amivel akkor is szívesen foglalkozom, ha nem vagyok túl jó passzban?

Mi az a tevékenység, aminek gyakorlása során át tudom élni a flow, azaz a szabad áramlás érzését?

Milyen szakmáról álmodozom? (Nem az, amit esetleg elvárnak tőled a tanáraid vagy szüleid, hanem amire titkon belül tényleg te vágysz.)

Mi az az elfoglaltság, ami nagyon hiányozna, ha nem lehetne az életem része?

Mit tudok a leges-legjobban elképzelni a személyiségemhez?

icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo