Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan tovább a középiskola után?

Hogyan tovább a középiskola után?

Gondolkodtál már azon, hogy mivel szeretnél felnőttként foglalkozni? Mi leszel, ha "nagy" leszel? Vannak olyan tárgyak, amik már most jobban érdekelnek, de még nem tudod, hogy mit szeretnél valójában csinálni? Ahhoz, hogy választ kapj ezekre a kérdésekre, adunk három olyan területet, amelyet érdemes átgondolnod.

SZAKMA

Szakmák sokasága áll előtted, de a foglalkozás, vagy munka választásakor érdemes az irányokat áttekinteni (pl: jog, informatika, közgazdaságtan, kozmetikus). A munkaerőpiac folyamatosan változik, ezért számos olyan munkakör születik mire elvégzed a tanulmányaidat, amik most még talán nem is léteznek. Ezért fontos, hogy elsődlegesen az irányt tartsd szem előtt! Az érdeklődési körödön belül rengeteg lehetőséged van, hogy kiteljesedj. Itt már érdemes a következő szempontokat is átgondolnod: időbeosztás, hétköznapok, fizetés, nemzetközi lehetőségek, munkakörnyezet. Ha segít, írj táblázatot, ahol áttekintheted azt, hogy neked mi a lényeges. Próbáld meg kizárni az olyan tanácsokat, hogy "te ilyen vagy, ez való neked".

Keress fel olyan embereket, akik olyan szakmákban dolgoznak, amelyek téged érdekelnek! Beszélj meg velük egy találkozót, kérd meg, hogy figyelhesd őket munka közben, ha lehetséges próbáld ki magad a munkakörben, és kérdezz sokat!

SZAK/KÉPZÉS

A középiskola utáni utad megtervezésének egyik legfontosabb lépése – amennyiben szeretnél továbbtanulni –, hogy kiválaszd azt a szakot, képzést, ahol folytatni szeretnéd tanulmányaidat.

Először is nézz körbe a felvi.hu-n és hasonló oldalakon. Itt megnézheted többek között azt is, hogy mennyire népszerű az általad választott képzés. Az intézmények honlapján elérhetőek mintatantervek is, ezekből megtudhatod, hogy milyen tantárgyakat oktatnak az adott szakirányon. Ezeket össze is hasonlíthatod, így átlátod, hogy neked melyik a hasznosabb.

INTÉZMÉNY

Az azonos szakok különböző intézményekben első ránézésre nagyon hasonlónak tűnhetnek. Nagy különbségek lehetnek azonban a szabadon választható kurzusok kínálatában, az oktatói gárda szakértelmében, az ösztöndíj- és kollégiumi lehetőségekben. A saját fejlődésedet legjobban segítő, és a személyiségedhez legjobban passzoló intézményt kell megtalálnod! Ebben az adott helyen tanuló hallgatókkal való beszélgetés segíthet. Fontos, hogy minden képzési helyről, és formáról információt szerezz: több olyan szakma van, amit érdemesebb egyetem helyett szakképzés, tanfolyam formájában tanulni.

Menj el az adott intézménybe! A legtöbb felsőoktatási intézmény nagyobb előadásaira te magad is beülhetsz! A legjobb, ha találsz olyan hallgatót, aki körbevezet téged. De ha nem találsz ilyen személyt, akkor légy bátor: szólíts meg valakit a büfében, és kérdezd ki! Ha ehhez nincs bátorságod, lépj be csoportokba, ahol olvashatsz bejegyzéseket a választott szakodról, és megismerkedhetsz az online térben is hallgatókkal.

Honnan kaphatsz segítséget?

A Konnekt Egyesület 2015 óta foglalkozik a középiskolások pályaorientációjának segítésével.

Elérhetőség: www.knnkt.org

Könyvajánló: Sir Ken Robinson: Az alkotó elem

A pályaválasztással kapcsolatos döntések meghozatalában segíthetnek még:

Egyetemi vagy főiskolai Nyílt napok

Pályaválasztási Tanácsadók

Pályaválasztással kapcsolatos honlapok, pl.: http://felvi.hu

Szerző:Stumpf Kata
icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo