Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Iskolalátogatás - Hova tovább?

Biztosan tőled is megkérdezték már, hogy mi szeretnél lenni ha nagy leszel?

Iskolalátogatás - Hova tovább?

Gyerekként még nem is nagyon foglalkozol vele, élvezed a gondtalan éveket, amikor a napjaid nagy részét a játék töltötte ki. Mostanra már jónéhány sikeresen átvészelt tanév van mögötted, és azon kapod magad, hogy egy újabb mérföldkőhöz értél. Döntened kell arról, hogy merre tovább. Melyik legyen az a középiskola, ahol folytatod a tanulmányaidat? Élj a nyílt napok lehetőségével, látogasd végig az iskolákat. Adunk pár tippet, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned.

Keresd a lehetőségeket - hol és mikor vannak, ne maradj le róla

Ne halogasd az iskolák listájának átnézését, mert nyílt nap nincs minden héten, ezért érdemes időben tájékozódni, körbenézni. Nem mindenhol van egy időben, ami természetesen nem hátrány, ettől függetlenül írd össze, hogy mikor hova tudsz és szeretnél menni. Intézménye válogatja, hogy mikor kezdődnek a nyílt napok, legyél ott időben, tartsd észben az dátumokat.

Mit vegyél figyelembe?

Először is, ami a legfontosabb, hogy tudd, mi érdekel. Legyél tisztában azzal, hogy mi az, ami megmozgat, ami mindig is érdekelt, van-e esetleg kedvenc szakma, ami valamiért közel áll a szívedhez? Akár össze is írhatod, hogy miket szeretsz csinálni, milyen tantárgyakat kedvelsz. Miben vagy jó? Erősséged a matek, fizika, de egy verselemzéssel meggyűlik a bajod? Semmi baj, írd fel magadnak. Segítségedre lehetnek, ha csokorba gyűjtöd a hobbikat, tevékenységeket, amiknek köszönhetően ki tudsz kapcsolódni. Lehet apróságoknak tűnnek, de majd szépen lassan kikristályosodik, hogy mi lesz a Te utad, merre érdemes elindulni. A felkészülés még soha senkinek sem ártott, áldozz rá Te is néhány percet, hogy nyugodtan átgondold mit is szeretnél, mi felé húz a szíved.

Kérdezz, érdeklődj, beszélgess - tudj meg minél többet!

Ha meg tudod oldani, akkor menj szüleiddel a nyílt napra. Több szem, többet lát alapon, ebből gond nem lehet. Beszélgess diákokkal, tanárokkal, tudakold meg milyen a közösség, hányan vannak egy osztályban, milyen arányban tanulnak tovább egyetemen a diákok, mérd fel, hogy mennyire szimpatikus a tanári kar.

Tetszik az iskola, jó a légköre, szívesen járnál oda? Ezek mind fontos részét képezik annak, hogy olyan iskolát válassz, ahol jól fogod érezni magad.

Gondold át, hogy a tanulmányi eredményeiddel melyik intézmény jöhet szóba, hol mik a követelmények, szükség van-e nyelvtudásra.

Az iskolalátogatás remek alkalom arra, hogy feltérképezd a terepet, betekintést nyerj oktatási intézmények életébe, és ezek után leszűrd a konzekvenciákat. Magán vagy állami iskolai, művészeti vagy két tannyelvű, számtalan suli közül válogathatsz, találd meg a kvalitásaidnak megfelelőt. Kérd ki szüleid véleményét, vitassátok meg együtt a dolgokat, érdeklődd meg, hogy ők mit gondolnak az általad jónak vélt iskoláról, és hogy ők mire jutottak, melyik lenne szerintük megfelelő. Így biztosan jó döntést fogtok tudni hozni.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo