Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Menjek vagy maradjak?

Iskolaváltási dilemmák

Menjek vagy maradjak?

Vígan taposod a sulis éveket, és egyszer csak azon kapod magad, hogy egy újabb választás előtt állsz... maradsz a jelenlegi intézményben, vagy esetleg megpróbálsz váltani. A négy és hatosztályos gimik között vacillálsz, de nem tudod, hogy mi a különbség, hol lenne igazán jó folytatni a tanulmányaidat? Szereted a jelenlegi sulid? Jó az oktatás? Szüleid is így gondolják? Miért lenne jobb váltani? Segítünk kiigazodni a felmerülő kérdések kavalkádjában, hátha egyszerűbb lesz a döntést meghozni!

Felvételizzek vagy sem?

Célszerű számba venni, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek egy iskolaváltásnak, jobb-e hat osztályos gimibe menni és két évvel korábban ott hagyni a jól megszokott környezetet vagy elég csak az utolsó négy évben másik intézménybe járni? A váltás mindig izgalmas történet, bekerülni egy másik közösségbe nagyon klassz dolog, csupa új impulzus ér, új barátságokat köthetsz, más környezetben fogsz tanulni, adott esetben sokkal hatékonyabban fogod tudni elsajátítani az anyagokat, gondolj csak a nyelvi előkészítő osztályra.

Mit ad a hatosztályos?

Markáns különbségek vannak a négy illetve hatosztályos iskolák között, de ez nem azt jelenti, hogy az egyik jobb, a másik rosszabb. A hatosztályos intézmények mellett szól, hogy mélyebben meg tudsz ismerkedni a tananyaggal, nem kell kétszer tanulni ugyanazt (egyszer általános iskolában, egyszer gimiben), nagyobb hangsúly van a nyelvoktatáson, és van lehetőséged eldönteni, hogy egy évet a nyelvi előkészítőben tanulsz-e vagy sem. Magasabb óraszámban oktatják a választott idegennyelvet, általában a diákok nagy százaléka már nyelvvizsgával vág neki az érettséginek. Jó buli a hetedik osztályt egy új suliban kezdeni, lesz még hat éved az - eleinte - új közösségben, igazán mély barátságok alakulhatnak ki. Azt sem szabad elfelejteni, hogyha hatosztályosba mész, akkor a nyolcadik után már nem kell felvételizned.

És mit ad a négyosztályos?

Nagy áldás, ha van egy olyan általános iskola, ahol színvonalas oktatásban lehet részed. Ez esetben érthető, ha nem minden gondolatod a suliváltás körül forog. Ha jól érzed magad ott, ahol vagy, akkor lehet elég csak nyolcadik végén felvételizned, ebben az esetben készülj fel jó alaposan, hiszen a jelentkezők száma ekkor a legmagasabb. Egyre több iskola indít különböző tagozatos osztályokat (matek, természettudomány, sport), nagyobb fókusz van egy-egy tantárgyon, kicsi pluszt adva ezzel a négyosztályosba jelentkező diákoknak. Mindenféleképpen vitasd meg ezt a kérdést a szüleiddel, hallgasd meg a jó tanácsaikat, gondolataikat, beszéljétek át, hogy miért lenne jó vagy épp ellenkezőleg, miért kellene esetleg másik intézményben folytatni a tanulmányaidat.

Járj utána, hogy melyik a szimpatikus iskola, ha van ismerősöd, aki oda jár, kérdezd ki, hogy neki hogy tetszik, mik a tapasztalatai.

Szüleid segítségével járjátok körbe a témát, írd össze, hogy melyik sulik jöhetnek szóba, így a kritériumaidnak megfelelően tudod szűkíteni a listát. Nagyon változó, hogy kinek melyik rendszer válik be, utána kell járni, hogy neked melyik lenne a legalkalmasabb, és amellett dönteni. A jövőd nem attól fog függni, hogy négy vagy hatosztályosba jártál-e, hanem a befektetett munkától, amit a tanulásra szántál.

icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo