Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Honnan tudhatnám, hogy milyen munka jön be? 4 lépés, hogy megtaláld a neked való utat

Honnan tudhatnám, hogy milyen munka jön be? 4 lépés, hogy megtaláld a neked való utat

Sokat gondolkodsz azon, hogy merre tovább a gimi után? Sok minden érdekel, mégsem tudod pontosan, mihez is akarsz kezdeni?

A tudatos pályaválasztáshoz elengedhetetlen, hogy:

-valós információk és személyes példák által egy reális képet formálj az egyes szakmákról, iskolákról és képzésekről;

-jobban megismerd önmagadat és képességeidet!

Ehhez fontos támpontot nyújt a tudatos pályaválasztás 4 alappillére.

ÖNISMERET

A megalapozott pályaválasztás legerősebb tartópillére a helyes önismeret. Fedezz fel magadról minden olyan információt, körülményt, érdeklődési kört, erősséget és gyengeséget, ami a pályaválasztást befolyásolhatja! Érdemes odafigyelni a motivációra: mi az, ami miatt bizonyos tantárgyak, sportok, szakkörök felkeltik az érdeklődésed? Miért pont ezzel töltöd a szabadidőd? Ezek az információk hasznosak lehetnek ahhoz, hogy olyan irányt találj, amiben megtalálod „alkotó elemed”. (Olvass erről többet Sir Ken Robinson: Az alkotó elem című könyvében!)

A VALÓS KÉP MEGISMERÉSE

Mindannyiunknak vannak sztereotípiái különböző szakmákkal kapcsolatban. Cél, hogy feltételezések helyett egy valós képet ismerjünk meg: tényeket, véleményeket és tapasztalatokat, jól mérlegelve. A kulcsmondat: „Úgy hallottam, hogy…” helyett „Nézzünk utána!”. Minden információt megtalálsz, ha jól keresel. Csak annyit fogsz kapni, amennyit beleteszel. Neked kell lépni!

JÓL KERESNI

Ahhoz, hogy megtaláljuk a választ a kérdéseinkre, tudni kell, hogy hogyan keressük azt. A pályaorientációs útkeresést három területre oszthatjuk fel, amelyekről bővebben itt írtunk.

DÖNTÉS

Fontos, hogy TE hozd meg a SAJÁT döntésedet! Döntést hozni sokszor összetett feladat. Sok esetben nincs időnk vagy lehetőségünk minden fontos információt begyűjteni, ami befolyásolhatja a döntésünket. Azonban törekedhetünk arra, hogy többet tudjunk meg az adott kérdéssel kapcsolatban, minél többféle tapasztalatot, szempontot vegyünk figyelembe, hogy a döntésünk megalapozottabb, tudatosabb legyen.

HOGYAN?

Magának a döntés meghozatalának számtalan módja van. A lényeg itt is az, hogy megtaláld a neked tetsző módszert. Azonban az mindig segít, ha apróbb, áttekinthetőbb döntésekre bontasz egy nagyobb döntést, amelynek az eredménye már egyértelműbben megadja a nagy kérdésre a választ.

Az alábbiakban felsorolok néhány olyan kérdéskört, szempontot, ami segíthet a döntésben.

-Kitől kérek tanácsot a döntésben, kinek a véleménye fontos?

-Az összegyűjtött információk közül melyiket mennyire tartom hitelesnek?

-Pro-kontra érvek: érvek és ellenérvek gyűjtése, érvek csoportosítása, érvek súlyának meghatározása.

-Előfeltételek meghatározása, pl.: csak egy bizonyos városban szeretnék tanulni, mindenképpen legyen Erasmus-ösztöndíj az adott egyetemen…

-Lehetőségek felsorolása: Mik azok, amik egyáltalán szóba jönnek, érdekelnek, és reális elképzelések is?

Összességében azonban a legfontosabb, hogy a döntés nem végleges. Érett középiskolásként, fiatal felnőttként fontos, hogy vállaljuk minden döntésünket, de a legtöbb esetben azok később megváltoztathatóak.

A pályaválasztás mindenképpen ilyen. Most keresd azt, ami a legközelebb áll a szívedhez, leginkább el tudnád képzelni magadnak reális keretek között! Szerezz tapasztalatot, és a későbbiekben is törekedj a helyzetek, az életed tudatos megélésére! Figyelj magadra, adj időt, légy nyitott és bátran kérj segítséget a körülötted lévő személyektől! A legtöbben örömmel fognak segíteni! Hajrá 🙂

Honnan kaphatsz segítséget?

A Konnekt Egyesület 2015 óta foglalkozik a középiskolások pályaorientációjának segítésével.

Elérhetőség: www.knnkt.org

Könyvajánló: Sir Ken Robinson: Az Alkotó Elem

Szerző:Stumpf Kata
icon

kapcsolódó cikkek

pályaválasztás

Uspace.hu logo
Emmi logo