Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Szállj fel velünk a generációs vonatra!

Szállj fel velünk a generációs vonatra!

„Bezzeg az én időmben…” – Ismerős mondat? Talán már a füleden jön ki, hogy folyton ezzel traktálnak az idősebbek, akik talán a te megítélésed szerint nem sokat tesznek azért, hogy jobban megértsék a generációdat.

A dédszüleid, nagyszüleid, szüleid és idősebb testvéreid is más világban nőttek fel, ha csak azt nézzük, milyen élményeket szereztek, és milyen mértékű változásokat éltek át. Ha efelől közelítesz, bátran kijelentheted, hogy az ő idejükben tényleg nagyon más volt minden! Ez viszont nem jelenti azt, hogy kilométeres távolságban kellene élni az életet a nálad egy-két vagy több évtizeddel korosabb személyekkel. Egyetértesz? Ha igen, és jobban megismernéd őket, kíváncsi vagy, mit leshetsz el tőlük, mit taníthatnak neked, tarts velünk!

Ki kicsoda a generációs sorban?

VETERÁNOK: 1946 előtt születtek – 78 évnél idősebbek

RATKÓ GENERÁCIÓ: 1946 és 1964 között születtek – 60 és 78 év közöttiek

X GENERÁCIÓ: 1965 és 1980 között születtek – 44 és 59 év közöttiek

Y GENERÁCIÓ: 1980 és 1999 között születtek – 25 és 44 év közöttiek

Z GENERÁCIÓ: 2000 és 2012 között születtek – 12-24 év közöttiek

ALFA GENERÁCIÓ: 2010 és (előreláthatólag) 2025 között születettek – 14 év alattiak

Nézd meg jól az évszámokat, és gondold végig, melyik generációba tartoznak a szüleid, a nagyszüleid, idősebb testvéreid, tanáraid, edzőid, más családi rokonok, akikkel időt szoktál tölteni. Ha sikerült bekategorizálnod őket, könnyebb lesz megszemélyesíteni a következő generációkat.

Veteránok - A szívósság jelképei

El tudsz képzelni egy veterán autót? Olyat, amit nagyon szépen karban tartott a gazdája, tiszta és ápolt, mindenki megfordul utána az utcán, esetleg még speciális rendszáma is van, hogy megkülönböztesse a többi forgalomban lévő járműtől. Ha mindez megjelent a fejedben, hamar rájöhetsz, hogy idős darabról van szó, de éppen ez teszi különlegessé és kivételesen értékessé. Hiszen nemcsak megújulni volt képes (korszerűsítés, új belső kiegészítők, fényes külső stb.), de eredetiségével a modernebb autótulajdonosokból is bámulatot válthat ki. Most pedig fordítsd le ezt a példát emberekre, vagyis a 78 évnél idősebb személyek és a fiatal generációk tagjainak kapcsolatára.

A veteránokat az amerikai irodalom csendes generációként emlegeti, jelenleg ők a legidősebbek, és ennek ellenére, vagy éppen ezért, tőlük lehet a legtöbbet tanulni – emeli ki Dr. Bernschütz Mária, generációkutató, mentálhigiénés szakember. - Például szívósságot, kitartást és találékonyságot. Ezek az emberek nagyon sok mindent átéltek: háborúkat, különféle rendszereket, rendszerváltást, az internet megjelenését, és mindezekre tudtak reagálni, sőt, túlélni. Erős bennük az ellenállóképesség, hiszen mindvégig képesek voltak feldolgozni a környezetüket, alkalmazkodni, megújulni, lelki rugalmassággal hozzáállni az eseményekhez. Sokat taníthatnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell felállni.

Dr. Bernschütz Mária/Kép forrása: Telekom generációkutatói előadás
Dr. Bernschütz Mária/Kép forrása: Telekom generációkutatói előadás

Ratkó korszak gyermekei - A (túl)gondoskodók

Ők a nagyszüleid, akik mindig szeretettel várnak, valószínűleg a kedvenc ételeidet főzik és sütik, náluk mindig vár némi kényeztetés, legyen szó az extra édességről, egy olyan tevékenységről, amit csak náluk lehet végezni, vagy egy olyan történetről, amiben az egekig magasztalják a bájodat, tudásodat, képességeidet. Annyira szeretnek, hogy az néha már túlzás, mégis imádod és táplálod ezt a hozzáállást.

A második világháború után született nagyszülőknek részük volt szegénységben, éhezésben, szűkségben, össze kellett tenniük, amijük volt egy éppen újjáépülő országban. Nyugtalanságban nőttek fel, mégis megtanulták, hogy mindezzel a hátuk mögött hogyan lehet valami jobb felé haladni. Ezt az építő energiát, a hitet, a kreativitást, a víziókat és tervezési képességet taníthatják neked, és ebben kérhetsz segítséget ettől a generációtól” – mondja a szakértő.

article image

X generációsok - Ismeretlenből ismerősök

Mennyire frissek benned a matematikai tanulmányok, azon belül is az „x” fogalma? Érdekes lehet ezzel összevetni az X generációsok életútját, mégis érdemes! Gondolj csak bele, egy egyenlet kapcsán az a cél, hogy az ismeretlen (vagyis az x) a művelet végére ismerős legyen. Valami ilyesmi folyamaton mentek keresztül a szüleid is, akiknek a technológiai változások miatt muszáj volt folyamatosan tanulniuk, változniuk, alkalmazkodniuk. Neked menne mindez?

A digitális bevándorlók, azaz az X generáció tagjai voltak az elsők, akik számára még ha korlátozottan is, de elérhetővé váltak a külföldi termékek, bizonyos televíziós adások, és ahogy a nevük is mutatja, a digitális eszközök – emeli ki a generációkutató. - Ők voltak az elsők, akik több idegennyelvet is megtanultak, számukra nyíltak meg először a határok, és ők az utolsók, akik egy munkahelyen tudják elképzelni magukat, hiszen a szüleik, vagyis a veteránok az állandóságban, stabilitásban mutattak nekik példát.

Az X-esek viszont már abban mutatnak példát, hogy hogyan lehet megújulni, felvenni a világ és a technológia fejlődésének fonalát.

article image

Y generációsok - A világ megmentői?

Újító és nyitott emberekből áll ez a nemzedék, akik szeretnének jót tenni a világgal, fontos számukra a környezetvédelem, a bolygó megóvása, él bennük a vágy, hogy megjavítsák a dolgokat, hogy alkossanak és segítsenek, önkétes munkát végezzenek, kampányokhoz csatlakozzanak és kifejezzék a véleményüket. Ismersz ilyen személyeket a környezetedben, vagy a sztárvilágban?

Az Y-ok, másnéven digitális bennszülöttek a fogyasztói társadalom első generációjának tagjai. Nagyon sok termék jelent meg az életükben, és nemcsak, hogy nyelveket ismernek, hanem külföldön tanulnak, dolgoznak, akár le is telepednek más országban. Igyekeznek alkalmazkodni a különféle helyzetekhez, hiszen mindez szükséges ahhoz, hogy felvegyék a ritmust a változó világgal. Azért jó megismerni ezt a generációt, mert ők igazi átalakulók – ezt tanulhatod el tőlük” – teszi hozzá a szakember.

Z generációsok - A magabiztos tanítók

A Z-k, vagyis te és a barátaid még az Y-oknál is jobban vállaljátok a véleményeteket, sőt, gyakran ütköztetitek is másokéval, és nem azért, hogy konfliktust generáljatok, hanem azért, hogy tanuljatok és megismerjetek. A legfontosabb tulajdonságotok nem meglepő módon a technológia tudás, amit szinte a születésetek pillanatától szippantotok magatokba, így a digitális ismeretek bőségében magabiztosan segíthettek a szüleiteknek és nagyszüleiteknek. Belegondoltál már abba, hogy azért tud videótelefonálni a családdal a nagyi, mert te megtanítottad rá? Hogy azért tud finom új ételekkel meglepni, mert az interneten izgalmas receptekre bukkan?

article image

Az is pozitív dolog, hogy hatalmas nyitottság és kíváncsiság él bennetek, amit az internetes világ kiszolgál, de még ezen túl is szeretnétek tanulni a világról.

Ne felejtsük el az alfákat sem!

Az Alfák, vagy digitális bébik a legfiatalabbak. Nem véletlen az elnevezés, amit ez a generáció az érintőképernyős eszközök olyan szintű elterjedésétől kapott, ami újraírta a kommunikációs lehetőségeket, ezzel pedig őket tette elsőkké, azaz alfákká – hívja fel a figyelmet a fogalom eredetére a generációkutató. – Ha egy generáció ilyen módon kap nevet, akkor látható, mekkora lenyomata van a technológiai változásoknak és az okos eszközöknek a különféle nemzedékekre. Amiben ők sokat taníthatnak a jövőben más nemzedékeknek, az a tudatosság, az ok-okozati, és komplex gondolkodás, az egészséges életmódra való igény, és a valóban élethosszig tartó tanulás.”

Akármelyik generációhoz is tartozz, a legtöbb, amit tehetsz az emberi kapcsolataidat illetően, hogy elfogadással, toleranciával és megértéssel fordulsz mások felé. A különféle korosztályok megismerése talán kapaszkodót adhat neked mindebben.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér: Dr. Bernschütz Mária, generációkutató, mentálhigiénés szakember, a Generatika blog szerzője
icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo