Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Halogatás és lustaság

Halogatás és lustaság

Előre tudod, hogy mikorra kell leadnod azt a dolgozatot, de mégis az utolsó pillanatban állsz neki? Ez nem csak egy dolgozattal fordul elő, hanem minden mással is az életedben? Eldöntöd, hogy többet nem fogsz halogatni, aztán elfogy a motivációd egy hét múlva? Rengeteg üres időd van, mégsem használod ki? Akkor te is a halogatás „nagymestere” vagy! Nézzük, mi segíthet, hogy ne ess mindig ugyanabba a hibába.

Tudom, hogy sok a teendő mégsem állok neki…

Amikor már megszületik benned a döntés, és tudod, hogy mivel kell foglalkoznod, de ennek ellenére még sem állsz neki. Bele kezdesz egy új sorozatba, egy óráig pörgeted a TikTok-ot, válaszolsz az üzeneteidre, de még mindig nem azzal foglalkozol, amivel tényleg kellene. Ismerős ez az érzés? Erre talán azt válaszolnád, hogy de az utolsó pillanatban is képes vagyok végrehajtani a feladatot! De sajnos hiába végzed el az utolsó pillanatban, egyszerre sok energiát fogsz kifejteni sok ideig, amit előtte kisebb léptekben is megtehettél volna, ráadásul nagyobb stressznek teszed ki magad, ami bűntudattal is jár tudat alatt. De erre van néhány jó technika.

Fontossági sorrend

Lehet, hogy egyszerre több feladatod van, például kitakarítani a szobád, találkozni egy rég nem látott ismerőssel, leadni egy házidolgozatot, készülni a töri dolgozatra. De ha ránézel erre a felsorolásra akkor azt látod, hogy ezt egyszerre nem fogod tudni megcsinálni. Mi az első gondolatod? Majd holnap elkezdem… De ha ügyesebben szeretnéd beosztani az idődet, mindig állíts fel egy fontossági sorrendet. Nézd meg, hogy melyik az a feladat, amivel a leghamarabb el kell készülnöd, és vedd előre, ami még várhat, több időd van rá, pedig a sor végére helyezd.

Elhatározás

Ha már felállítottad a sorrendet, akkor jó úton jársz. Azt gondolhatod, na akkor beosztottam az időm, menni fog, de aztán még is inkább mással ütöd el az idődet, mert nem szántad rá magad a legfontosabbra mégpedig arra, hogy elkezd. Fontos, hogy elhatározd magad, és addig nem mással foglalkozni, ameddig legalább egy fél órát nem szántál a feladatod elkezdésére. Például egy házi dolgozat során, már egy bekezdés megírása nagyon sokat vihet előre, és úgy, hogy nem engeded meg magadnak, hogy elkalandozz.

Megfelelő környezet

Ugyanis hiába van meg az elhatározás, ha nincs meg a megfelelő környezet hozzá. Ha dolgozatra készülsz, akkor ne legyen semmi más előtted, mint a füzet, tankönyv, és ami még szükséges a felkészüléshez. Tehát telefon, és ami elterelheti a figyelmedet, messze legyenek tőled, hogy teljesen oda tudj koncentrálni a feladatra.

Emlékeztető

Ha még így sem menne, és beleesnél a halogatás hibájába, jó segítség lehet az emlékeztetők beállítása telefonon, naptárban, vagy a környezetedben használt helyeken post-itekkel. Nézd meg, hogy mikorra kell elkészítened a feladatod, és ahhoz mérten állíts emlékeztetőt, hogy milyen az időbeosztásod. (Ma 16:00-kor elkezdek tanulni! stb.)

Jutalom

Bár a feladatot elvégzed, de a motivációd is fenn kell tartanod valahogy. Erre érdemes olyat választanod, ami gyors megoldás, és nem tereli el a figyelmed. Például a dolgozatra már megtanultad az első fejezeted, ezért egy kocka csokival jutalmazod magad. Akár a fejezetekhez is odarakhatod a csokikat, hogy szem előtt legyen, ha idáig eljutok ezt már megehetem.

Ha érdekel, hogy mások hogyan küzdenek meg a halogatással, és hogyan tartják fent a motivációjukat, hallgass bele a Youtube-csatornánkon a Uspace podcastbe! Izgalmas lesz, és látni fogod, hogy nem vagy egyedül!

icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo