Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Érted dolgoznak, segíts szüleidnek! 

Érted dolgoznak, segíts szüleidnek! 

Ezért kár megsértődni, biztos megvan az oka, amiért éppen kiakadtak rád. Nézz kicsit a dolgok mögé: a szüleid tényleg érted és testvéreidért, a gyermekeikért dolgoznak! Ezért alapvető dolog, hogy tizenévesen is segítsd, támogasd őket, ahogy csak tudod, hogy otthon több idejük maradjon a pihenésre, regenerálódásra, na meg rád, rátok, a gyerekeikre!  

Elmúltál tizennégy. Laza vagy, félig már felnőtt. Ám még csak félig. Ezt ne felejtsd el! Egy felnőtt lerúghatja a cipőjét az előszobában, miután fáradtan hazaér a munkából. Ha a kedve úgy diktálja, otthagyhatja pihenni a mosatlant, ha a főzés után nincs ereje rögtön elmosogatni.  

  

Még félig gyerek vagy

Nem te gondoskodsz magadról, még akkor sem, ha esetleg nyáron, vagy iskola után dolgozol, hisz azt a pénzt a saját szórakozásodra költheted. A számlákat nem te fizeted, az életed anyagi bázisát nem te biztosítod. A szüleid, akik dolgoznak, s akik este kifacsarva érnek haza, hogy aztán elkezdhessék az otthoni, második műszakot: vacsorát készítenek, tanulnak, leckét írnak veled, vagy leülnek melléd játszani, megbeszélni a gondjaidat.  

Ha szülő leszel, te sem teszel majd másként. Te örülnél majd, ha a gyereked könnyebbé tenné az otthoni közös életet? A válasz nem vitás: igen! Akkor miért ne tehetnéd ugyanezt te is, megkönnyítve azok hétköznapjait, akik érted dolgoznak, tesznek?  

Hogy otthon nekik már kevesebbet kelljen

Senki sem azt kéri tőled, hogy vedd ki részed a szülő munkájából. Nem kell mozdonyt vezetned, fogakat húznod, vízvezetéket szerelned, ruhát varrnod, gyorshajtókat bírságolnod, boltot igazgatnod, medencét takarítanod! Ez a szülők munkája, az ő feladatuk. Te abban segíthetsz, hogy olyan dolgokban veszed le a terhet vállukról - félig felnőttként -, ami azt a bizonyos második műszakot könnyíti meg. Mert a szüleid sem végtelenített üzemmódban élnek.  

Már kiskorod óta segítesz otthon; kiviszed a szemetet, megterítesz vacsora előtt, elmosogatsz, felsöpörsz, elmész tejért a boltba? Ezek azok a dolgok, amiket már gyerekként is megtehetsz. Csakhogy te már félig felnőtt vagy, s tudod mi mindent jelent az, hogy a szüleid nap, mint nap dolgoznak. Az ő példájukon keresztül látod, milyen az a fajta feladatvégzés, amihez felelősség, magabiztosság, megbízhatóság is kell. Tudsz döntéseket hozni, vállalni komolyabb feladatokat is önállóan. Nem zsebpénzért, hanem azért, mert már felfogod, a család kis közösségéért neked is ki kell venned a részed, hogy mindenkinek könnyebb legyen. Amikor tinédzserként olyan kötelességet teljesítesz, amelyekre szüleid támaszkodhatnak az már „felnőttesebb” vállalkozás, mint az eddigiek.  

article image

Mik lehetnek ezek?

  • Nem szégyen a kisebb testvéreidet iskolába vinni, hozni, különórákra elkísérni. Sok nagyobb testvér felvállalja ezt, ami akár extra ismerkedési, barátkozási helyzetet is teremthet.  

  • Adj teret a szüleidnek! Ne csak te szórakozz, legyen nekik is lehetőségük a munka után néha elmenni moziba, vacsorázni, addig vigyázz te a tesóidra!  

  •  Már tudod kezelni a háztartási gépeket. Moss, mosogass, majd rakj rendet. Ne kelljen még ezzel is foglalkoznia a szüleidnek!  

  • Jogsit szeretnél? Kezd az autózást az autómosással! A tiszta autó látványától hamarabb lágyulnak az apai szívek.  

  • Nézed a főzőműsorokat? Készítsd el alkalmanként te a vacsorát! Hidd el, nincs jobb dolog úgy hazajönni a munkából, hogy finom illatok és a kész étel vár. Kezdheted egy izgalmas szendviccsel, salátával, tészta étellel vagy desszerttel. Csak így tovább, ebből még egy remek hobbi is kerekedhet. Az interneten végig követheted egy-egy recept elkészítését, hibázásnak kicsi az esélye viszont az ámulat garantáltan nem marad el!  

  • Legyél a kert ura és őre!  Fűnyírás, gazolás. Ezeket kisgyerekként nem merték rád bízni, de egy tizenévesnek ez már semmi.  

  • Tarts rendet, sőt vond be ebbe a tesóidat is!  

A szülők otthoni dolgainak legnagyobb részét te, ti gyerekek adjátok! Ha ebből lefaragtok, a munka után több idő marad közös programokra, mókázásra, pihenésre!  

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo