Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nem tudok felnézni a szüleimre

Nem tudok felnézni a szüleimre

Valószínűleg minden szülővé váló ember szeretne tökéletesen helytállni ebben a szerepben, a legjobb, legszebb gyerekkort megadni a kicsinek, ami létezik. A törekvés dicséretre méltó, de az élet ennél bonyolultabb és kiszámíthatatlanabb. Előfordul, hogy nem megfelelő mintát kapsz otthon, nem tudsz felnézni a szüleidre. Ezzel sosem egyszerű szembesülni, de a hátrányból előny is származhat, tanulj mások hibájából, hogy neked ne kelljen átélned őket.

Ne az okokat keresd

Mindenki hibázik az élete során, ki kisebbet, ki nagyobbat, ez elkerülhetetlen, viszont a fejlődésünket szolgálja, ha tudunk belőle tanulni. Sajnos nem mindenkinek adatik meg, a megfelelő szülői minta. Sokfajta rossz példa létezik, de egy dolgot fontos tudni: a rossz mintáért sosem te vagy a felelős, sosem a gyerek tehet arról, hogy a szülő lába alól kicsúszott a talaj.

Nincs miért hibáztatnod magad, ez soha nem a gyerek kudarca!

Így kezeld érzelmileg

Teljesen rendben van, ha azt érzed, hogy ezzel nehezen tudsz megbirkózni. Frusztrált lehetsz tőle. Fontos, hogy kiadd magadból a nyomasztó és kellemetlen érzéseidet. Ezért javaslom, hogy beszélj róla valakinek. Van az iskolában olyan tanár, akit bizalmadba fogadhatsz és elmesélheted neki a félelmeidet, érzéseidet? Sokat segíthet már csak az is, ha valakinek elmondhat azokat a dolgokat, amiket átélsz, amik zavarnak, foglalkoztatnak. Legyen szó egy barátnőről, iskolapszichológusról, keresztszülőről, lelki vezetőről. Sosem tudhatod, hogy milyen gondolatokat osztanak meg veled, amik lehet, hogy nagyon fontos útravalóul fognak szolgálni számodra.

Fordítsd a javadra

Mindenki megérdemli, hogy jó példát lásson otthon, hogy megfelelő értékeket tudjon tovább vinni a saját életébe, amit majd tovább adhat a fiatalabb generációnak. Legyen a rossz példa hajtóerő a számodra, hogy mik azok a dolgok, amiket te másként fogsz csinálni a jövőben. Mik azok a helyzetek, szituációk, amiket te szeretnél elkerülni, vagy jól átgondoltan, ésszerűen reagálni rájuk. Ezek nem egyszerű dolgok, de igyekezz meglátni egy nehezebb helyzetben a jót, és a pozitívat: a lehetőség a Te kezedben van! A saját jövődet te tudod alakítani, élj ezzel a kiváltsággal!

Senki sem tökéletes, de törekedni kell a jóra! Ne érezz bűntudatot, ha kimondod magadnak, hogy nem tudsz felnézni a szüleidre. A helyzet felismerése és megfogalmazása már önmagában üdítő lehet. Teljesen normális, ha dühös és csalódott vagy. Nyugodtan éld meg ezeket az érzelmeket, de tartsd szem előtt, hogy fejlődni, jobbnak lenni mindig lehet, csak dolgozni kell érte. A kemény munka pedig meghozza gyümölcsét.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo