Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Vedd ki a részed!

Vedd ki a részed!

Ha kamasz is vagy, a család része vagy. Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a família költségvetésében már külön tételt jelent a havi zsebpénzed. A családi nyaralások egy részét már kidumálhatod, hogy inkább egy közös túrázás a barátokkal, de a ház körüli munkából neked is illik kivenni a részed. Ráadásul önként, nem fenyegetés hatására. Hidd el, úgy gyorsabb, élvezetesebb, felemelőbb is a munka. Hisz a család része vagy, aminél kevés jobb dolog van a világon.  A magyar falusi és városi gyerekeket házimunkára tanítani se kellett. Természetes volt, hogy otthon ellestek mindent, miközben részt vettek a ház körüli munkában. Ez ma már nincs így.

Van, ahol ma is iskolában oktatják

Az 1970-es években Magyarországon minden iskolában volt gyakorlati foglalkozás, ahol műhelyekben oktatták a házimunkát; fiúknak az otthoni karbantartás, kiskert gondozás mesterfogásait, a lányoknak a főzést, mosást. Már tanítani kellett, mert a felgyorsult világban egyre kevesebb idő jutott arra, hogy egy gyerek otthon ellesse, lemásolja, modellezze. Spanyolországban és Németországban még ma is a tanrend része, két informatika és egy robotika óra között.

A szándék a fontos

Az, hogy részt vegyél a házimunkában nem a profizmuson, hanem a hozzállásodon, az akaratodon múlik. A döntéseden. Azon, hogy belásd, már elég idős vagy ahhoz, hogy ne csak kapj, tegyél is bele a kis közösségbe, ahol szüleid érted dolgoznak. Hogy levégy egy kis terhet a vállukról. Közhely, de sajnos ez a közhelyek nagy átka, hogy igazságot hordoznak. 

5 pontos segédlet otthoni segédlethez

  1. Ne várd meg, míg megelégelik, hogy magad után sem raksz rendet. Vacsoránál hozd fel a témát, mi is az, amit szívesen átvállalnál a közösből. Olyat mondj, amit tényleg el is tudsz és fogsz végezni, amiről tudod, be tudod tartani és nem is csak egyszer, de akár rendszeresen.

  2. Ha több dolgot is szívesen csinálnál, írjatok közösen a családdal egy feladatlistát. Próbád csak ki, milyen széles lesz szüleid arcán a mosoly, (vagy a jó értelemben vett döbbenet) amikor bedobod ezt az ötletet! 

  3. Beszéljétek át együtt, ők mit várnak el attól a bizonyos feladattól, azt ők hogyan szeretnék és azt is egyeztessétek, te hogyan képzeled el a kivitelezést. Ellenőrizzétek és értékeljétek együtt az első alkalom után.

  4. Önzetlenségből csináld, ne jutalomért cserébe! A jó érzés, hogy megcsináltad, hogy segítettél, hogy megtartottad a szavad - ez lesz az igazi ajándék. 

  5. Végül de nem utolsó sorban: Iskolapszichológusok tanulmányai is kimutatták, a házimunka nem megy a tanulás rovására. Az otthon családjának segítő gyerek jobban teljesít az iskolában is. Ergo, az a trükk nem jön be, hogy azért linkeled el a napi fél órás mosogatást, takarítást, bevásárlást, szemétlevitelt, kertlocsolást, mert éppen Pitagorasz tételét magolod!

Napi fél órányi elfoglaltságról beszélünk, ennyi akkor is belefér, ha te vagy a világ legelfoglaltabb kamasza!

Egy bónusz tipp a végére: Ne feledd, csak vidáman, mosolyogva, hisz a kényszer az, ami rosszkedvűvé tesz. Tegyél fel egy fejhallgatót, tedd be a kedvenc takarítós zenédet. Ha még nincs, csinálj a következő alkalomra egy jó kis playlistet. 

Végezd el precízen, pontosan, amit megígértél, így elég lesz egyszer nekifutnod, ráadásul mindenki boldog lesz tőle. Vedd ki a részed, hisz ez a családi együttélés alapköve.

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo