Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Apának mindig van ideje

Apának mindig van ideje

Az apa a legbiztosabb férfi az életedben, s most azt is megtudhatod, mi jár egy apa fejében, amikor fontos dolgokat kérdezel tőle! Apa, van öt perced? Két lányom van. Amikor tizenéves korban először hallottam meg ezt a kérdést, már tudtam, ez nem öt perc lesz, s nem is csak az apai kifogyhatatlan zsebpénzforrás csapjának újabb csepegtetésre szól. Ha egy kamasz lány öt percet kér egy apától, fel kell készülni arra, hogy mély, esetleg nevetős, talán lelkis, uram bocsá’ szerelmi, baráti, konfliktuskezelő dolgokról lesz szó, de hogy nem öt perc, az biztos.

Gyakorlatlan apaként a kezdetekben még próbálkoztam olyan dolgokkal, hogy megmutassam a lányaimnak, mik is érdekeltek engem kamaszként, s milyen jófejnek láttuk azokat a korunkbeli lányokat, akik velünk, mellettünk ugráltak a koncerteken, focimeccseken, tudtak mindent az autóversenyről meg a bicikliszerelésről, a jégen nem táncoltak, hanem botot ragadva beálltak terelgetni a korongot és így tovább. A merev ellenkezés láttán az első apai önérzetsérülés borogatása után aztán beugrott az az emlék is, hogy hé, kétszáz lányból csak egy kergette velünk a focilabdát, saját kamaszkori szerelmeink is a sima, egyszerű, lányos dolgokat szerették. Valószínűleg az édesapjukkal is, amikor azt kérdezték: Apa, van öt perced?

Van. Mindig van. Pontosabban mindig lesz, ha olyan dolgokat csinálsz, csináltok közösen, ami igazi apa-lánya program. Alapból tilos a vásárlás, a szépségipar szolgáltatóinak közös meglátogatása vagy a bulizás: ezeket a kamaszlány szigorúan a családjának és baráti körének női szakaszával műveli. Tilos az olyan program felajánlása is apai részről, amiben már előre jelzed, erről és erről, fiúkról, szexről akarsz beszélni, erre biztos hogy nem lesz öt perce a lányodnak, hagyd, hogy magától terelődjön ezekre a szó, hozza fel ő a témát.

Fel van tehát adva az a bizonyos lecke, de nem megoldhatatlan feladat. Az alapszabály apáknak: soha semmit ne erőltess s várd meg míg a kamasz lány jelentkezik: Apa, van öt perced? Lányoknak pedig csak annyi, merj kérdezni, merj beszélni, az apa az a titkos széf, aki soha, senkinek nem adja tovább azt, amit tőled hallott!

Keressetek olyan programot, helyet, ahol mind a ketten jól érzitek magatokat, egyikőtök sem feszeng, nem érzi magát kényelmetlenül:

  • Menjetek el kávézni, ebédelni egy meghitt, csendes, diszkrét helyre, ahol intimebb és zavartalan lehet az asztal melletti beszélgetés.
  • Beszélgessetek, kérj tanácsot! Apa nem fog ítélkezni, apa megvéd. Bármit elmondhatsz neki, bármiben kérheted a tanácsát, vagy csak annyit - ha éppen egy fiúról van szó - ő hogyan viselkedett tizenévesen egy hasonló helyzetben.
  • Egyeztessetek! Szereted az autókat de még nincs jogsid? Menjetek el gokartozni, lehet versenyezni: nyugi, apa úgy csinál majd, hogy nyerj!
  • Szeretitek a sportot? Menjetek együtt meccsre, nem kell feltétlenül nőire! Például a kézilabda, a vízilabda különösen is élvezetes, és lehet, hogy ezzel még a kamasz lány is kedvet kap egy kis csapatsporthoz! Lehet sportolni együtt is: úszás, kocogás, korcsolya, kerékpár, kajak - mindezt persze lazán, hogy beszélgetni is lehessen közben.
  • Lépjetek ki a város komfortzónájából, kiránduljatok, igazodva ahhoz, hogy kinek mekkora távra van kapacitása, vagy merrefelé van kedve barangolni egyet. Az erdőt járva, a csendben könnyebben megnyílik a szív: igazi intim, apa-lánya beszélgetéseknek adhat teret a természet közelsége. Utazzatok, ismerjetek meg eddig ismeretlen helyeket, az együtt átélt élmény is közelebb hoz benneteket!

  • Játszatok! Lehet pasis dolgokat is, a mai lányok szeretnek paintballozni, bowlingozni, de egy otthoni dominó csata is megteszi, a játék öröme és az együtt töltött idő alatt lesz még szorosabb a kapocs!
  • Együtt főzni? Remek ötlet! Akár a kedvenceiteket, akár egy divatos főzős tévéműsorból ellesett ételt, esetleg egy sztárséf új receptjét is elkészíthetitek! Versenyezhettek is, jó móka lehet közben beszélgetni, a konyha levegője is sok nagy titok tudója!
  • Kultúra! Menjetek együtt színházba, kiállításra, koncertre, természetesen ti választjátok a programot, apa veszi a jegyet, ez a világ rendje. Az élményt aztán beszéljétek ki, s ha már elindult a szóáradat, akkor bele lehet vinni egyéb témákat is!

A lényeg a kapcsolat, a kapcsolódás. Az olyan helyzetek megteremtése, ahol őszintén mindent elmondhatsz apának, aki meghallgat, s ha éppen nem is tud tanácsot adni, a közös titkaidról mélyen hallgat. Hiszen ez a bizalom is kell ahhoz, hogy megint csörögjön a telefon: Apa, van öt perced?

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo