Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ne csicskítsd a tesód!

Ne csicskítsd a tesód!

Van testvéred? Sokszor érzed úgy, hogy őt átokként, kizárólag a te bosszantásodra küldték a Földre? Nézz magadba, ő csak kisebb, egyszerűen veled akar lenni, téged másol, fürkész, követ. Ha nagyobb a tesód, akkor meg lehet, pont ebből van elege! A lényeg, hogy ha te vagy a nagyobb, ne basáskodj rajta, ne bántsd, még szavakkal sem, mert az ebből fakadó lelki sérülések felnőttként is megkeseríthetik az életét, s így a te életed is!

A testvérkapcsolatok nem mindig tökéletesek. A testvéred az egyik percben védelmeződ, legjobb barátod, a másikban pedig legádázabb ellenséged. Bármikor kitörhet a harc egy játékért, a vezér szerepéért, a szülői szeretetért, az akarat érvényesítésért, hol szövetségben, hol szemtől szemben. Ha azonban a játék erőszakba, megfélemlítésbe megy át, az mindkettőtök életének negatív hatással lehet a mentális egészségre nézve.

A csicskítás lelki sérüléshez vezethet

A testvér egy ajándék az életben. A véred, akivel akarva - akaratlanul sok időt töltesz. Ő az az ember, aki jól ismer téged és minden ellentét vagy különbözőség ellenére is a legnagyobb szövetségesed lehet. Ha azonban a családon belüli "sorstársad" valamilyen oknál fogva az ellenséged lesz, annak súlyos következményei lehetnek. Az angliai York Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a gyerekek, akiket fiatalon rendszeresen zaklatott testvérük, serdülőkortól kezdve nagyobb eséllyel vannak kitéve annak, hogy depressziót lelki sérüléseknek kitéve.

A Journal of Youth and Adolescence című magazinban megjelent tanulmány (A Journal of Youth and Adolescence című magazinban megjelent tanulmány [https://link.springer.com/article/10.1007/s10964-021-01495-z]A Journal of Youth and Adolescence című magazinban több mint 17 000 ember adatait vizsgálták. A kutatócsapat arra a következtetésre jutott, hogy a testvér általi megfélemlítés gyakorisága serdülőkorban, egyenesen arányos a később kialakuló depresszió vagy szorongás kialakulási esélyeivel.

Mindkét félnek káros a zaklatás

Pszichológusok szerint a testvérkapcsolatokban átélt zaklatás mind az elszenvedő, mind pedig a zaklató számára – minél többször élte azt át - negatív hatással van a később, felnőttkori szellemi jólétre,

Nem az a gond, ha egyszer-egyszer annyira kihoz a sodrodból a tesód, hogy túlreagálod a dolgokat, ez előfordulhat bárkivel. A gondot a probléma rendszeres, állandósult formája okozhatja. Vagyis az, amikor nem látod be az első ilyen eset után, hogy nem ez a megoldás, és azzal nem csak a testvérednek, magadnak is ártasz!

article image

Mi a megoldás? A megelőzés!

Adunk néhány tippet, mit tegyél vagy épp it ne, ha felidegesít a testvéred?

  • Ne reagálj arra, ha provokál! Te vagy az okosabb, maradj csendben. Persze ehhez türelem kell, de nem baj, legalább gyakorlod. Ő fogja hamarabb megunni.

  • Ha mégis válaszolsz a bosszantásra, maradj higgadt, nyugodt. Vegyél mély lélegzetet, számolj el tízig mielőtt válaszolnál. Menj ki sétálni tíz percre, azzal, hogy ha visszajössz, megbeszélitek a problémát. Addig ő is gondolkozzon. Meglátod, a higgadtságod rá is hatással lesz.

  • Okos enged, szamár szenved, mondja a magyar közmondás. Köss kompromisszumot, a vita békés, kölcsönösen engedő megoldása érdekében. Ha hajlik erre, akkor már úton is vagytok egy jobb megoldás felé.

  • Figyelj oda a tesódra! A testvérek bosszantó viselkedésének gyakori oka lehet, hogy nem tud mit kezdeni magával. Lehet, hogy a tesód csak unatkozik, vagy úgy érzi, nem kap elég figyelmet. Ahelyett, hogy negatívan reagálod ezt le azzal, hogy visszavágsz, vagy bosszantó viselkedésbe kezdesz, próbáld meg őt is bevonni és csináljatok közösen valami szórakoztatót és produktívat.

  • Ne személyeskedj! Nagyon nehéz elviselni a sértő, bosszantó viselkedést, még egy kistesótól is, nem hogy az idősebb testvértől. Azonban a vita végén a tesód továbbra is a testvéred, törödnötök kell egymással. Tudasd vele, hogy felidegesített, és próbáljon más megoldást találni, de ne lássa rajtad, hogy ez téged zavar, hiszen akkor elérte a célját, és folytatni is fogja.

  • Ha másként nem megy, vond be a konfliktusba a szüleidet! A családi tanács előtt a problémák kibeszélése a legtöbb esetben feloldja-megoldja a konfliktus helyzeteket.

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo