Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Demens családtag

Demens családtag

Talán hallottál már a demenciáról, de lehetséges, hogy van a családodban demens rokon. A demencia leegyszerűsítve a gondolkodás és a memória rosszabbodását jelenti. Már nem forognak úgy a fogaskerekek az agyban, mint fiatal korban - idősebb emberek esetében ez egy gyakori tünetegyüttes. Egy demens szépkorú ember több türelmet, megértést, támogatást igényel. Összeszedtünk néhány apróságot, hogy könnyebben tudj velük kapcsolódni, kommunikálni.

Türelem, türelem, türelem

A korábban jól működő képességek romlása nem csak az érintett személynek okoz nehézséget, hanem a környezetének is. Nem jó látni, hogy a nagymama, nagypapa gyorsan elfelejt dolgokat, nehézkes a beszéde, a személyisége is kezd megváltozni. Légy hozzájuk türelmes, hallgasd meg őket, ha mondani szeretnének valamit, lehet, hogy kétszer olyan hosszú idő lesz, de megéri, ne siettesd őket. Lehet, hogy nem jut eszébe a neved, vagy nem ismer fel hirtelen, ilyen esetben mondd el kedvesen, hogy ki vagy és hogy hívnak. Ez senkinek sem egyszerű élethelyzet, fordulj türelemmel irányukba.

Mesélj nekik!

Gyakran lépnek fel kommunikációs nehézségek, sőt, ez a leggyakoribb tünet a felejtés mellett. Ülj le nagyszüleiddel beszélgetni, de figyelj arra, hogy lassan, tagoltan mesélj nekik. Több időbe telik, mire megértik a mondandódat, ezért ne hadarj. Fogalmazz röviden, tömören, kerüld a barokkos körmondatokat. Ne vedd rossz néven, ha elkalandozik a figyelmük, gyakran nehézséget okoz nekik a koncentráció és másról kezdenek el beszélni. Légy velük megértő!

Egyszerűen és világosan

Nyugodtan kérdezz, de törekedj arra, hogy eldöntendő kérdéseket intézz feléjük. Ahelyett, hogy azt kérdeznéd melyik fogás ízlett leginkább, tedd fel úgy a kérdést, hogy “ízlett a leves?”. Nyugodtan használd a non-verbális kommunikációt, mutass rá a fényképen egy személyre, könnyebben fogja tudni követni a beszélgetést. Nevezz nevén mindenkit, ha kell többször emeld ki, hogy kiről van szó, milyen rokoni kapcsolat van köztük az említett személlyel.

Az érintett személynek és a környezetének sem egyszerű elfogadni a demencia állapotát, ez különösen nagy türelmet, elfogadást és megértést igényel.

Teljesen rendben van, ha számodra is megterhelő időszak ez, nehéz kezelni, belerázódni az új helyzetbe, megtalálni a közös hangot az idősekkel. Legyél empatikus és nyugodt, és adj magadnak is időt. Segíts ott, ahol tudsz, beszélgess erről az állapotról szüleiddel, ismerősökkel, ha kell kérj tőlük segítséget, meséld el nekik, hogy Te hogyan éled meg ezt a helyzetet. Ha mindenki elmondja, hogy mit érez, könnyebb lesz elfogadni is.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo