Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Anyukám, apukám a legjobb barátom. Baj ez?

Anyukám, apukám a legjobb barátom. Baj ez?

Mindenkinek szüksége van (legalább) egy bizalmasra az életében, akivel őszintén megoszthatja a gondolatait. Akihez fordulhat tanácsért és segítségért, és aki akkor is meghallgatja, amikor éppen más dolga lenne. Van, aki a kortársai között találja meg ezt a személyt, van, aki pedig a családjában.

A szüleid az elsődleges támaszaid, ők ismernek a legjobban, ők látnak a legigazibb valódban, és – még ha nem is gondolod így -, ők aggódnak érted a leginkább, amikor problémád adódik, szomorú, csalódott, elkeseredett vagy. Lehet, hogy kevésbé jellemző ebben a korosztályban őket választani a legjobb barát posztra, de ha valakinél mégis így alakul, biztosan nem bánja majd meg, és nem kell szégyenkeznie mások előtt.

Miért lehetnek jó barátok a szüleim?

A fent említett dolgokon kívül például azért, mert sokat találkoztok, sok időt töltötök együtt, így akár minden nap megbeszélhetitek az aktuálisan téged foglalkoztató témákat. Ha valami történik veled az iskolában, hazaérve máris kiöntheted a lelked, apukád vagy anyukád ráadásul a szívügyekben is a segítségedre lehet. Rengeteg tapasztalattal rendelkeznek az élet különböző területein, így valószínűleg mindig tudnak válaszolni a kérdéseidre, problémáidra, elakadásaidra, ami segíthet neked továbblendülni.

Bizalom a köbön

A szüleid előtt őszintén megnyílhatsz, nekik tényleg mindent elmesélhetsz magadról, még azt is, amit talán kínosnak tartasz. Esetükben nem kell attól tartanod, hogy kibeszélik a dolgaidat, ha pedig mégis olyan félelmeid vannak, hogy majd a nagymamádtól hallod vissza a legbizalmasabb titkaid, nyomatékosan kérd meg az anyukádat, vagy apukádat, hogy ne adja tovább a vele megosztottakat. A szüleidre támaszkodhatsz, azért is jó őket választani legjobb barátnak, mert rájuk mindig számíthatsz. Ők biztosan azonnal a segítségedre sietnek, ha arra kéred őket, és ha olyan a helyzet, vagy arra van szükséged, nem kérdeznek semmit, egyszerűen megölelnek, hogy megnyugodhass. Azzal pedig, hogy keletkeznek közös titkaitok, még szorosabbá válhat a kapcsolatotok, ami egy életre szóló ajándék lehet.

Élő példa

A szüleid tapasztalataikkal, élettörténeteikkel igazi bölcsek lehetnek a szemedben, és több területen is tanácsadóid lehetnek. Gondod van az egyik tanároddal? Kigúnyolt valaki az iskolából? Nehéz megfelelni az edző tempójának? Nem jössz ki jól a testvéreddel, a legjobb barátod/barátnőd párjával, netán az angoltanároddal? Problémáid vannak a szerelemmel, a barátkozással, a nagypapád elvárásaival, esetleg fogalmad sincs, mihez kezdj a testi és lelki változásokkal? Hidd el, a szüleidhez bármelyik kérdésben fordulhatsz.

Van hátulütője?

Bár nagyon szuper dolog, ha anyukád, vagy apukád a legjobb barátod, azért lehetnek hátrányai is ennek a fajta kapcsolódásnak, ami viszont nem jelenti azt, hogy ki kellene hagynod a lehetőséget. Veszélyként talán annyit említenénk meg, hogy ha (csak) a szüleid a legjobb barátaid, elszigetelődhetsz a saját kortársaidtól, esetleg a nálad idősebbekkel tanulsz meg jól és szabadon kommunikálni, így a veled egykorúakkal távolság alakulhat ki, de az is előfordulhat, hogy túl hosszan, akár a fiatal felnőtt éveidbe nyúlóan támaszkodsz majd a szüleidre, ami pedig megnehezítheti a valódi önállóságot, függetlenedést, és a saját döntések meghozatalát.

Akárhogy is, az őseiddel barátkozni cseppet sem ciki, sőt nagyon jó és egészséges dolog, amiből sokat profitálhatsz, és amitől rengeteget kaphatsz.

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo