Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Lelkigyakorlatok

Lelkigyakorlatok

Életed útján gyakran kihívásokkal szembesülsz, döntési helyzetbe kerülsz, vagy nem tudod, hogy melyik utat válaszd és talán már a szürke hétköznapok sem motiválnak? Sokszor hallottál már lelkinapról, lelkigyakorlatról, de valahogy mégsem érezted az elszántságot, hogy belevágj? Hidd el, nem te vagy az első, akiben kétségek, az ismeretlentől való félelmek, vagy éppen a kíváncsiság motoszkál.

Mi a lelkigyakorlat?

Az a minőségi idő, amit Istennel és önmagaddal töltesz, egy vagy több napon át a világi dolgoktól távol. Lehet vezetett, vagy egyéni. A vezetett lelkigyakorlatok sokszor szentírási elmélkedéseken alapulnak, és lehetőséged van napi szinten egy lelkivezetővel is megbeszélni a téged érintő lényeges kérdéseket. Néhány napig vagy akár csak pár óráig most nem lényeg, hogy elérhető legyél mert rá fogsz jönni, hogy nélküled is forog a föld.

Mindegyik lelkigyakorlatra igaz, hogy hagyj magadnak időt a megérkezésre és a pihenésre. Úgy nem lehet imádkozni, hogy közben cikáznak a gondolataid a barátaid, feladataid, problémáid körül. Hagyj hátul mindent, és érkezz meg!

Célja, hogy ne maradjanak benned rendezetlen dolgok, hogy be tudd építeni életedbe az isteni gondviselés és ráhagyatkozás kegyelmét, növekedni fog benned a személyes érzékenység Isten iránt, és egy mély személyes kapcsolatra vezet el téged.

„Közeledjetek Istenhez, s ő is közeledni fog hozzátok.” 📖(Jakab 4:7)

Tippek egy mini lelkigyakorlathoz (több naposba is beépítheted):

1. Kapcsold ki az elektromos eszközeidet, hagyd otthon a fülhallgatódat!

Voltál már úgy, hogy imádkoztál és vártad, hogy Isten válaszoljon a kérdéseidre, de már azon kattogtál, hogy mit főzzél ebédre, mikor vidd le a kutyádat sétáltatni, milyen feladatok várnak rád az iskolában, vagy a zenetanárnál? Persze…és Isten nem válaszol (gondolod magadban). Nyugodj meg, ülj le, gyújts meg egy gyertyát és beszélgess Istennel, hidd el, fog válaszolni mert neki te vagy a legfontosabb ott és akkor.

2. Vegyél részt szentmisén!

Ne felejtsd el, hogy a közösségben mondott imádságnak hatalmas ereje van. Figyelj az ige liturgiájára, mert lehet, hogy a prédikációban már választ kapsz a kérdéseidre, és megnyugvást a félelmeidre, a szentáldozásban pedig testközelből érezheted Jézus szeretetét.

3. Tegyél egy sétát és imádkozd a rózsafüzért!

Csak hagyd, hogy az imádság átölelje a lelkedet, gyönyörködj a természetben és légy hálás a teremtett világ szépségeiért.

4. Ne félj, ha nem vagy kimondottan vallásos!

Felmerült már benned is a kérdés, hogy minek ez nekem? Elcsendesedni vallástól függetlenül is lehet. Bátorítalak, hogy halld meg a csendet, igyekezz felfedezni a lelked nyugalmát, gondold át a társas kapcsolataidat, szüleiddel-nagyszüleiddel való mindennapjaidat.

Szervezett lelkigyakorlatok egész évben vannak. Ezek közül talán a legismertebbek: nagymarosi ifjúsági találkozó, egerszalóki ifjúsági találkozó, Lelkes Test kurzus, cursillo, alfa kurzus, szentlélek szeminárium, Szent Ignáci szemlélődő és gyógyító lelkigyakorlat. Itt a mi oldalunkon is találsz kedvedre valót a programok között.

Szerző:Pap Adrienn
icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo