Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5 tévhit a boldogságról

5 tévhit a boldogságról

Te mit gondolsz a boldogságról? Milyen gyakran érzed magad boldognak? Pillanatokra éled meg vagy órákra, napokra? Másoktól függ a boldogságod, vagy egyedül is képes vagy elérni ezt az állapotot? Láttad ma már a napsütést, örültél édesanyád arcának, jókedvű lettél a szerelmed csókjától?

„A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja” - nyilvánította ki az ENSZ 2012-ben, aminek nyomán minden év március 20-án tartják szerte a világon a boldogság világnapját. Érdemes tudni, hogy a jeles nap gondolata Bhutánból, a himalájai kis királyságból ered, ahol már 2008-ban bejegyezték a nemzeti boldogság fogalmát, méghozzá azzal a céllal, hogy az állampolgárok jólétét mérhetővé tegyék. A nyugati társadalmakban talán egy kicsit másképp tekintenek erre az állapotra, ami a világ fejlődésével valahogy egyre elérhetetlenebb és megfoghatatlanabb dolog lett. Pedig a boldogság sok szempontból egyszerű. Lenne, ha nem bonyolítanánk túl, és nem hinnénk például a következő tévhitekben:

1. A boldogság egy módon érhető el

Ki kell, ábrándítsunk, a boldogságnak ugyanis nincs receptje, sőt, szinte minden ember számára mást jelent, és más fogalmunk van arról is, hogyan érhető el. Egy dolog azonban biztos: jobban jársz, ha a boldogságot nem kívül, azaz másokban, az életkörülményeidben, az eredményeidben és az életmódodban, hanem belül, önmagadban keresed. A kulcs ugyanis ott lapul, és csak te vagy képes arra, hogy megkeresd. Kutass tehát, figyelj, légy a jelenben, és vedd észre a kis dolgokat is!

2. A boldogság egy cél

„Majd akkor leszek boldog, ha…” - Ismerős ez a gondolat? Tipikus dolog valamilyen életeseményhez, egy elérni kívánt célhoz, vagy állapothoz kötni a boldogságot, ám hamar kiderülhet, hogy a várt és hosszan tartó boldogság állapota nem érkezik meg ezekkel. Persze átélhetsz boldog pillanatokat, és tölthet el elégedettséggel, ha jól sikerül egy dolgozatod vagy vizsgád, ha jól fizető állást találsz, ha találkozol a nagy ő-vel, megházasodsz, gyerekeid lesznek, eljutsz álmaid helyére, de pusztán ezektől várni a boldogságot, nem feltétlenül jó elgondolás.

3. A boldogság döntés kérdése

Nagyon sok idézet, önsegítő cikk és könyv, boldogságguru ír és beszél arról, hogy mindössze el kell határoznunk, hogy boldogok leszünk, hogy mostantól jól érezzük magunkat azzal, amink van, és ha esetleg ránk törne a rosszkedv, a motiválatlanság és elégedetlenség, egy csettintésre visszaránthatjuk magunkat a boldogság állapotába némi tudatossággal. A boldogság megélésére viszont nem mindig van hatásunk, hiszen vannak dolgok, amiket nem tudunk kontrollálni, amiken nem tudunk változtatni. És bizony nem is kell! A nehézségek, negatív események, csalódások, a rossz napok, félrement szituációk, viták és veszekedések az élet részei. Elkerülhetetlenek, viszont előre visznek, és segítenek, többek között a boldogság megtalálásában is.

4. A boldogság egy állandó állapot

Épp ellenkezőleg! A boldogság sokkal inkább jelent apró pillanatokat, mintsem folyamatos és megingathatatlan állapotot. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetnél elégedett az életeddel, és mindezt ne titulálhatnád úgy: boldog vagyok!

5. Akinek nehéz gyerekkora volt, nem lehet boldog

Senkinek sem tökéletes az élete, és bizony sokan vannak, akik problémás gyerekkorral, nehéz családi helyzetekkel kellett, hogy megküzdjenek, mindez azonban egyáltalán nem kizáró ok a boldogság megtalálásában. Néha a legnehezebb sorsú emberek képesek a legnagyobb boldogságot elérni és megélni.

Akárhogy is nézzük, a boldogság egy létező és elérhető dolog, de néha érdemes könnyedén kezelni, és nem mindent ettől várni az életben. Mindehhez útravalóul álljon itt egy kedves idézet: „A boldogság ott van, ahol megtaláljuk, nem pedig ahol keressük.” /John Kay/

Ha kíváncsi vagy, milyen az élete és miből áll a munkája egy bhutáni boldogságügynöknek, aki munkatársaival kérdőíveken keresztül méri fel a lakosság boldogságszintjét, nézd meg a május 2-án debütáló A boldogság ügynöke című dokumentumfilmet, melyet Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai készített. Az előzetest itt találod: https://www.youtube.com/watch?v=0ktT7pOKUTs&ab_channel=Mozinet

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo