Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Élőben igazi a beszélgetés, a randizás, nem üzenetekben!

Élőben igazi a beszélgetés, a randizás, nem üzenetekben!

Kényelmes dolog gyorsan bepötyögni egy üzenetet. Egy gombnyomás és már ott is van a címzettnél, és az is könnyen követhető, hogy mikor olvasta el. Nem vitás, a szöveges üzenetek jól alkalmazhatóak a mindennapi, rutinszerű beszélgetések kezelésére. Az instant üzenetek népszerűsége által, azonban egyre inkább háttérbe tolódik a szemtől szemben való beszélgetés lehetősége, egyre szűkebbé válik napjainkban a személyes kapcsolódás tere.

Biztos veled is előfordult már, mikor el akartál kerülni egy konfliktust, egy kellemetlen helyzetet, vagy ha éppen kicsit füllentettél, szívesebben írtál meg egy üzenetet, mint hogy odaállj a másik elé, vagy legalább felhívd telefonon. Azonban a döntően SMS-ezéssel, cseteléssel zajló kommunikáció által hosszú távon romolhat a kapcsolat minősége, legyen szó a szüleidről, barátaidról vagy éppen a szerelmedről. Az üzenetváltásban nincs annyi odafigyelés, általa nem hallhatod meg a másik gondolatait, érzéseit, így válik az egész sokkal személytelenebbé. Egy romantikus kapcsolatnál - legyen az bármilyen szintű is - ez még hátrányosabb lehet. Hiszen ha jársz valakivel, ha udvarolnak neked, akkor abban a személyes találkozás, az együttlét, a másik szemébe nézés, a másik jelenlétének átélése a legszebb. Akkor mégis miért üzengetünk ennyit?

A kimondott szóban több az érzés

Dr. Tóth Tímea háziorvos, mentálhigiénés szakember szerint az instant üzenetekkel, mint kommunikációs formával a fő probléma az, hogy nincs benne helye a testbeszédnek, nincs arckifejezés, és hangtónus. Egyszerűbb félreértelmezni, de félre irányítani is néhány szó jelentését a képernyőn. Amikor valakivel személyesen beszélgetünk, látjuk az arcának, szemének jelzéseit. Amikor valakivel telefonon beszélünk, ott a megütött hangnem legalább annyi információt közvetít, mint a szavak. Amikor csak puszta szavak vannak, a valódi jelentés gyakran rejtély marad, ami főleg egy romantikus kapcsolat esetében nem szerencsés:

Forrás: dr. Tóth Tímea háziorvos és mentálhigiénés szakember
Forrás: dr. Tóth Tímea háziorvos és mentálhigiénés szakember

“A fiam 20 éves, a lányom 18. Az ő életükbe 5-6 éve „robbant be” az internet, a mobiltelefon. Természetesen nem határtalan használattal, szülőként és szakértőként is mindig figyeltem erre, gyermekeimmel be is tartattam az időkorlátokat. Tapasztalataim szerint a mai fiatalok körében egyre inkább teret hódít a képernyős kapcsolatteremtés, kevesebb a személyes találkozás. A kamaszok bele sem gondolnak abba, hogy az életükben megközelítőleg 90% a chat, sms, közösségi média felület használat, és csak 10% a valódi személyes együttlét, élő kapcsolatépítés.” A szakértő úgy véli, a szöveges üzenetek túlzott arányú használata magában hordozza az elszemélytelenedés, játszmázás, félreértések lehetőségét. A személyes érzelemátvitel hiánya csökkenti a mélyebb, bizalmasabb kapcsolatok kialakulásának lehetőségét. Pedig mi mást várnánk egy ismerkedéstől, egy szerelemtől?

Álarc mögött maradunk

Az üzenet mögé bújó ember sokszor visel álarcot, az igazi, hiteles én rejtve marad - elemezte tovább az írott szövegek és kapcsolatok összefüggését a doktornő. A személyes, élő kommunikáció erősíti az emberek közötti valódi, mély kötődéseket. Az igazi beszélgetések által mélyülhet saját magunk, vágyaink, érzéseink megismerése és ez tapinthatóvá válik a másik ember számára ugyanúgy, ahogy neked is az ő kisugárzása. József Attila egyik versének pár sora jutott eszembe: ”Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”. Beszélni, kapcsolódni, érintkezni fontos, mi emberek társas lények vagyunk.

Amikor hibás a szöveg

Előfordult már, hogy kapkodtál, rohantál, nem ellenőrizted mit is küldtél el? A telefonod automatikusan javította a szöveget, de ezzel félreérthetővé vált? Lehet, hogy pont az ellenkezőjét érted el, mint amit szerettél volna. Ez egy telefonálásnál vagy személyes beszélgetésnél nem fordulhat elő, félreértés esetén, azonnal tudsz korrigálni.

A telefoné a főszerep?

Amikor a pároddal állandóan cseteltek az azt jelenti, hogy mindig nálatok van a telefon. Valójában már nem is a másikkal, hanem a másik eszközével randizol. Személyes találkozás esetén olyan dolgokat lehet élvezni, -hangos felkacagás, bizsergető érintés, összenézés-, amiket a telefonon keresztül nem. Csak elképzeljük azt, ami valódi is lehetne. Ne ess bele ebbe a csapdába!

Rabságban tart

A túlzott üzengetés másik problémája, a függőség veszélye. Elvárássá válik, hisz te is elvárod, hogy azonnal választ kapj az SMS-ekre. Ha nem írnak vissza azonnal, könnyen türelmetlenné válsz, feldühödsz, vagy azt hiszed, a másik megsértődött rád, másra figyel, nem érdekled, nem téged akar. Pedig mi van, ha csak tényleg dolga akadt? Ha arra figyel, amit éppen csinál vagy épp a hálózat gyenge? Ha tudnád az okát, nem is haragudnál meg rá. Gondold át, ez hasznára válik a kapcsolatotoknak? A szíved mélyén tudod, -hogy nem.

USPACE tipp:

  • Ha nem nézel a partnered szemébe, sokkal könnyebb nem a teljes igazságot mondani. Így te is könnyen lehetsz elkövetője, és áldozata is ennek.
  • Csak néhány percet vesz igénybe egy olyan szöveg leírása és elküldése, amely manipulálhat és megtéveszthet. Éppen ezért, ha elolvastad ezt a cikket, ülj le a barátoddal, barátnőddel, beszélgessetek erről, állítsatok fel új arányokat az egymásnak küldött üzenetek mennyisége, és a személyes találkozások tekintetében. Hidd el, sokkal szebb, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb lesz a kapcsolatotok. De inkább ne is hidd el, hanem próbáld ki és tapasztald meg!
Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Dr. Tóth Tímea háziorvos és mentálhigiénés szakember, háziorvos és mentálhigiénés szakember
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo