Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Anyák napja

Anyák napja

Minden évben május első vasárnapján ünnepeljük anyák napját, amelyen meglepjük édesanyánkat, nagymamáinkat egy-egy szál virággal. Ez az eredetileg Amerikából érkezett hagyomány, már 1925 óta jelen van életünkben. Mi lehet az oka annak, hogy éppen virággal szoktunk kedveskedni családtagjainknak?

Az illatos virágok az életnek, szépségnek és a termékenységnek a kifejezői, ezekkel jelképesen fejezzük ki hálánkat a kapott életért. Próbáljunk meg olyan virágot választani, amelyet a legjobban szeret édesanyánk, vagy amelyik legjobban illik személyiségéhez.

  • Vágott virágok esetén jó választás lehet a tulipán, gerbera, nárcisz. Ha nagyon tanácstalan lennél, kérd ki a virágboltos vagy virágkötő véleményét is. Valószínűleg tanácsolni fogja a cserepes virágot is, mert ha ezeket kiülteti édesanyád a kertbe, vagy balkonládába, minden évben örülhet neki, amikor kihajt.
  • De ha nem vásárolni szeretnél, és még kertes házban is laktok, egyszerűen menj ki a kertbe egy metszőollóval, és vágj egy szál virágot. Ha kellő kreativitást érzel magadban, akár készíthetsz egy kisebb csokrot is, kerti zöldek felhasználásával, ezzel biztosan nagy örömet tudsz szerezni anyukádnak.
  • Vagy barkácsolhatsz soha el nem nyíló csokrokat.
article image

Nincs kertes házatok, de inkább nem költenél virágra? Keress olyan zöld területet, ahol van orgonabokor. Nem hiába énekelted régen, hogy Orgona ága…, mert ekkor nyílik ez a növény, amely jellegzetes illatával, egyből anyák napi hangulatot teremt a házban.

Virágillemtan

  • Ha többféle virágból áll a csokor, akkor a következő szabályokat ne vedd figyelembe, de ha csak egyfajta virág alkotja a bokrétát akkor figyelj.
  • Ha egyféle (pl. tulipán) virágból áll a csokor akkor 11-ig páratlan, utána páros számú szálat illik adni. Ezt Mária Terézia kertésze gondolta ki, mert páratlan számú szálból szebb csokrot lehet kötni.
  • Születésnapra adott csokorban az életkor számával megegyező szál virág lehet.
  • Fontos, hogy ne adjuk át papírban (celofán is annak számít) a virágot!
  • Ha virágot kapunk, akkor azt illik azonnal vízbe tenni. Ezzel fejezzük ki az ajándékozónak, hogy fontos számunkra a tőle kapott meglepetés.

Virágon túl

Persze nem csak virágokkal lehet kedveskedni, hanem egy-egy jó cselekedettel is tudod jelezni anyukád számára, hogy fontos neked. Készíthetsz neki reggelit, vacsorát, vagy akár besegíthetsz a házimunkában is, ezzel is megkönnyítve a napját. A kézzel készített ajándékra is ugyanolyan örömmel fog tekinteni, mintha virágot kapott volna.

Más országok

Angliában és Írországban nagyböjt negyedik vasárnapjához kötik az anyák napját. Ezekben az országokban a Simnel tortával lepik meg édesanyjukat a gyerekek, amely egy könnyű gyümölcsös sütemény, marcipán bevonattal, a tetején szintén 11 vagy 12 marcipán golyóval, ami a tanítványokat jelképezi. Thaiföldön a gyerekek letérdelnek édesanyjuk előtt, így kifejezve hálájukat, ajándékba pedig fehér jázmint adnak, ami az anyai szeretet szimbóluma. Svédországban az anyák napja egyfajta jótékonysági ünnep, a Vöröskereszt műanyag kitűzhető virágait vásárolják, és a bevételből rászoruló családokat támogatnak. Ausztráliában május második vasárnapjára esik az ünnep, ekkor mindenki szegfűt visel a ruháján. A fehér szegfű az elhunyt szülő előtti tisztelgés, a színes azt jelenti, hogy a szegfű viselőjének édesanyja még él. Mexikóban mindig május 10-én ünneplik az anyák napját, ami egyben egy fontos egyházi esemény is, Mária előtti tiszteletüket is ekkor róják le.

Köszönöm!

Bár Te is gondolhatod úgy, hogy nem csak egy kiemelt napon kell szeretettel fordulnunk szüleink felé, mert a legjobb az lenne, ha mindennap így tennénk. Megköszönni dolgokat, és köszönetet kapni mindig jó dolog. Ugye neked is jól esik, amikor köszönetet kapsz? Hidd el, anyukádnak is, ezért anyák napján ne felejtsd el soha felköszöntetni.

Mindenképpen fontos az, hogy legyen egy nap, ami teljesen az anyukáké, ami csak róluk szól, és hálát adhatunk nekik a felnevelésünkért. Kezd például azzal, hogy anyukádat meghívod egy közös filmnézésre. Ajánljuk az Anyák napja című filmet.

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo