Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Édesem, szerelmem, nyuszikám… Hogyan nevezzelek?

Édesem, szerelmem, nyuszikám…   Hogyan nevezzelek?

Kicsim, drágám, szívem, szerelmem, picikém, édesem, nyuszikám, mókusom, bogaram, cicusom, mackóm, életem… Tudnátok folytatni a sort?

Valószínűleg igen, és bizonyára nektek is megvannak a kedvenc becéző szavaitok, amiket mások előtt, vagy csak és kizárólag kettesben mondotok ki egymásnak a szerelmeddel. Na, de egyáltalán mire jó mindez, miért lehet kedves és szeretetteljes a babusgató nyelvezet, vagy éppen miért lehet túlzás folyton tutujgatni a választottunkat?

Mi a baj a keresztnevemmel?

Elhiheted, hogy semmi! Mégis vannak, akik számára nem annyira életszerű, ha a szerelmüket csak és kizárólag Gergőnek, Bencének, Attilának, Balázsnak, Andrásnak vagy Zsófinak, Annának, Dórának, Lucának, Saroltának szólítják. Sokaknál alakulnak ki kedves becézések, vagy azért, meg a másik szeretné, ha úgy nevezné őt a szerelme, vagy egyszerűen azért, mert az együtt töltött idő során zsigerből jön egy kedves megszólítás, amit a mindennapokban használni kényelmesebb és egyszerűbb, mint a keresztnevet.

Valakinek a kicsikéje vagyok?

Ezen a kérdésen azért érdemes elgondolkodni, mert gyakran bizonyos szintű apáskodásból/anyáskodásból fakadnak a túlzott és szinte állandósult becézések. Tipikusak ilyenkor a kicsinyítő képzővel ellátott becéző szavak, mint a kicsikém, édeském, életkém, picikém, és ezek megannyi változata állat vagy bogárnevekkel kombinálva. Mindezek persze igazán jól eshetnek a kisgyermekkoron túl, azaz kamaszként és bizony felnőttkorban is, viszont a mértékük, és az, hogy mindez egyoldalú, vagy a kapcsolatban mindkét fél hasonló megszólítást használ, nem mindegy.

article image

Megegyezés kérdése

Nagyon fontos kérdés a témában, hogy a felek tisztázzák a becézés szabályait, legfőképpen azt, hogy mikor, milyen helyzetben, és kik előtt gyakorolják ezt a szokást. Ha szeretnéd megelőzni a kínos pillanatokat, mindenképpen térj ki a választottaddal erre a dologra, és ha ő azt kéri, hogy a családja előtt ne szólítsd édesemnek, a barátok előtt viszont nem zavarja, akkor ezt így tartsd be (és persze fordítva, neki is illik betartani a te kérésedet). Előfordulhat az is, hogy csakis kettesben szólítjátok egymást kedveskedő módon, ami adhat egyfajta köteléket, a külvilág előtt viszont tartózkodtok a becézéstől. Mindegyik rendben van, a lényeg, hogy ezt előre beszéljétek meg.

Mások előtt, a választottad jelenléte nélkül

A többség a „barátom/barátnőm” jelzőkkel hivatkozik a szerelmére az olyan helyzetekben, amikor például egyedül találkozik a barátaival, vagy egyéb közösségben mesél a párjáról. Ennek persze megannyi változata lehet, kezdve a szerelmemmel, át a páromon egészen a csajomig/pasimig. Ezek szintén olyan megnevezések, amiket lehet, hogy nem árt tisztázni. Ami másnak tetszik, neked lehet, hogy túl komoly, vagy épp ellenkezőleg, túl komolytalan.

Választhatok?

Megesik, hogy automatikusan, akaratlanul, valahogy tudat alatt jön az ember nyelvére az a becéző megszólítás, amit aztán évekig, évtizedekig fog használni a másikra. Ám az is megtörténhet, hogy a szerelmed kifejezetten nem preferálja, amit rá aggatnál, és inkább más javaslatot tesz, vagy azt kéri, ne becézd, mert ez őt idegesíti. Mindegyik kérés szíve-joga, és ugyanúgy te is javasolhatod, hogyan szólítson, illetve hogyan ne.

article image

Muszáj feltétlenül „cukiskodni”?

Nyilvánvalóan nem, ezt teljes mértékben az egyéni ízlés dönti el. Nem mindenki szereti, és egyáltalán bírja, ha a párja a bevezetőben említett megszólítások valamelyikével illeti. Ez ugyanúgy megbeszélés tárgya, mint a becenevek nyilvános kiejtésének terepe, ezért, ha te például ki nem állhatod a beceneveket, vagy úgy érzed, a választottad ódzkodik tőlük, üljetek le, és beszéljetek a kérdésről.

Viccelődés mértékkel, bántás kizárva

Vannak, akik kissé cinikus, netán ironizáló módon vicces nevet aggatnak a másikra, amivel szintén nincs baj, ha mindketten szerettek viccelődni, és ez belefér a saját párkapcsolati rendszeretekbe. Amennyiben viszont bántásnak élitek meg, azonnal jelezzétek a társatoknak!
Amin szintén érdemes elgondolkozni: ha valamelyikőtöknek volt már előző kapcsolata, és abban becéző nevek, nem biztos, hogy jó ötlet ugyanazt továbbvinni. Ez nemcsak a volt barátra/barátnőre, de a jelenlegire nézve is sértő lehet. Ráadásul a beceneveknek gyakran története van, írjátok meg a sajátotokat!

Akárhogy is nevezitek egymást a szerelmeddel, a lényeg, hogy ez elfogadható és pozitív érzéseket keltő dolog legyen a számotokra. Minden megállapodás kérdése, a közös diskurzus pedig még a kedveskedő neveknél is jobban mélyíti majd a kapcsolatotokat.

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo