Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan hatnak a személyiségedre a családi minták?

Hogyan hatnak a személyiségedre a családi minták?

Nemcsak a személyiséget, de a viselkedést, gondolkodást is meghatározzák azok a dolgok, amiket az ember otthon lát és tapasztal gyermekkorában. A szüleink elsődleges minták számunkra, és nekik is a szüleik voltak azok, akiket figyelve kialakították saját világukat. Így hatnak és élnek tovább a generációs minták, amiknek működését szakértőnk segítségével mutatjuk be neked.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, a családi minták, más néven sémák generációról generációra szállnak. Te az édesanyád és édesapád szokásait látva és azokat magadba szívva cseperedsz fel, ezekben azonban benne vannak a nagyszüleid, dédszüleid, ükszüleid, sőt akár a szépszüleid szokásainak, gondolkodásmódjainak töredékei is. Mindegyikükben jelen voltak érzelmi elképzelések, hiedelmek, gondolkodási irányelvek, amik lehettek egészen apró dolgok, de az egész családot meghatározó kimondatlan és mérvadó elképzelések is. Éppen ezért különösen meghatározó tud lenni, hogy milyen mintát látsz és követsz otthon, ez gyermek- és fiatalkorban egy észrevétlen tanulási folyamat. Az olyan dolgok, minthogy hogyan viselkedik az édesapád az édesanyáddal, és fordítva, illetve veled, beleéghet az elmédbe és zsigereidbe. Ezekből kiindulva valószínűleg a jövőben ezek alapján fogod kezelni a mindennapok során felmerülő különféle helyzeteket és konfliktusokat.

A feldarabolt csirke esete

A jelenség egyik vetületét egy egyszerű, mégis sokatmondó történettel próbáljuk meg szemléltetni számodra. Adott egy család, ahol az a szokás él, hogy az egész csirkéről a megsütés előtt leválasztja a combokat, majd azokat a tepsi elejébe és végébe helyezi el az édesanya, aztán teszi be a sütőbe. Amikor a gyermek egy nap megkérdezi, miért így készíti az ebédet, azt a választ kapja az anyától, hogy azért, mert így látta az édesanyjánál. Ahogy alkalma adódik, ugyanezt a kérdést felteszi a nagymamának is, aki ugyanígy válaszol: azért, mert ő is így látta az édesanyjánál.

„A legtöbb családban jelen vannak olyan szokások, amik a múltban még funkcionálisak voltak, vagyis a mindennapi működést segítették elő, ez esetben az, hogy évtizedekkel ezelőtt egy egész csirke ilyen-olyan okból kifolyólag nem fért bele a rendelkezésre álló tepsibe. A jelenben viszont ez már egy diszfunkcionális szokás, hiszen felesleges lépésekkel jár, és valószínűleg elérhető megfelelő méretű edény. Ilyenkor ez a hagyomány gátló tényező lehet abban, hogy a saját rendszerünkben jól működve tudjunk élni, annak ellenére, hogy mindez egy kedves szokás, ami emlékeztet az őseinkre”- vázolja fel az eset pszichológiai megközelítését Sarkadi Bálint, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

Meghatározó minták

Fontos kérdés a témában, hogy milyen szabályok, ki nem mondott mintázatok, gondolkodási sémák vannak jelen a családodban. A másik meghatározó dolog az, hogy milyen szerepet töltesz be ebben a közösségben. Elsőszülött fiú vagy, és egy domináns férfiszerepet kellene továbbvinned, ahogyan édesapád, és nagyapád is tette korábban? Ha ez egy „trend” a te famíliádban, és észrevétlenül van jelen, valószínűleg neked is ehhez kell majd igazodnod, anélkül, hogy tudnál róla, hogy bármit is tettél volna, vagy, hogy figyelembe lenne véve a személyiséged, karaktered. Az ilyen és ehhez hasonló szerepeket a legtöbbször kimondatlanul „osztják ki” a felmenők, mivel ezek egy régóta élő családi dinamika (működés) erőteljes részei. Egy másik lényeges szempont a felismert motívumokra vonatkozik:

„Sok fiatal felismerheti a saját szokásaiban azokat a vonásokat, amik hasonlítanak az édesapja vagy édesanyja viselkedésére, cselekedeteire - folytatja a szakember. - Számtalan ember tart attól, hogy negatív értelemben olyanná válik, mint a szülei, az viszont egy pozitív dolog, hogy a mai fiatal generáció tudatosan foglalkozik az önismeretével, ami nagyon jó út többek között ahhoz is, hogy a fiatalok változtatni tudjanak a nem kívánatos mintázatokon. A mintákra való ráismerés gyakran akkor jelenik meg, amikor valami nagy változás köszönt be az életedbe. Például, ha megszületik majd a gyermeked, elképzelhető, hogy belekerülsz egy olyan helyzetbe, amiben pontosan azt fogod mondani és tenni, amit egykor a szüleid, miközben lehetséges, hogy mindez őrülten idegesített. Mivel nincs más mintád, hiszen velük, mellettük nőttél fel, és nem láttál ilyen intenzíven más családokat működni a környezetedben, csak azt sajátíthattad el, amit édesapád és édesanyád mutatott. Így lehetséges, hogy a gyerekként, serdülőként utált mondatok egy napon majd a saját szádon jönnek ki.

article image

Nem feltétlenül kell azonban ezekre drasztikusan tekinteni - folytatja a pszichológus -, és azt mondani: olyan vagyok, mint az anyám/apám. Ehelyett gondolkodhatsz úgy is, hogy rendben, ezt a mondatot most apa mondta (mondatta velem), de nem biztos, hogy én pontosan ugyanolyan vagyok, mint ő. Ha jobban megfigyeled magad és a szokásaidat, észrevehetsz olyan dolgokat, amik már szinte trenddé váltak a viselkedésedben, ismétlődően vannak jelen a mindennapjaidban. Ha ezeket felismerted, és nem tetsző szokásokról van szó, könnyebben tehetsz ellenük. Ez akkor igazán fontos, ha károsnak éled meg őket, vagy negatív következményei vannak, például konfliktusokkal járnak, rossz hatással vannak a szociális kapcsolataidra.”

Pozitív is lehet

Fontos kihangsúlyozni, hogy a családi minták - habár a közhiedelemben inkább a negatívak kerülnek előtérbe -, pozitívak is lehetnek. Sok fiatal van abban a szerencsés helyzetben, hogy a szüleire példaképként tud tekinteni, és akár már gyerekkorában meg tudja fogalmazni, mi az, amit szeretne továbbvinni az édesanyjából, édesapjából a párkapcsolatába, később a családi életébe, szülői, baráti, munkahelyi szerepébe. Ha te szereted azt, hogy például az apukád sok időt tölt veled, biztosan te magad is arra törekszel majd, hogy ilyen apukává válj. Ha azt látod és tapasztalod, hogy anyukád mindig figyel rád és meghallgat, és ugyanígy viselkedik a férjével, vagyis az apukáddal is, valószínűleg ugyanígy fontos dolog lesz ez számodra szülőként és társként egyaránt. A pozitív attitűdök, érzések és gondolkodásmódok így élnek tovább a generációkban.

article image

A pszichológus tanácsai

„Alapvető és elengedhetetlen dolog lenne, hogy tudd, kik a szüleid, mi az ő történetük, és mit miért csinálnak. A megismerés persze nem egyik napról a másikra történik, de érdemes időt és energiát fektetni ezekbe a folyamatokba, ugyanis azáltal, hogy tudatosítod, milyen ember az édesanyád és az édesapád, mit szeret és mit nem, és mi áll ezeknek a hátterében, sokkal jobban megértheted magadat is, és elindulhatsz egy jövedelmező önismereti úton. Nagyon sok mankót tud adni, ha ezt az egész önfelfedezést a szüleiddel kezded, és rajtuk keresztül jutsz el a saját személyiségedig” - zárja a gondolatmenetet a szakember.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sarkadi Bálint, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szexológus tanácsadó
icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo