Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Személyiségtípusok 2. rész

Kik azok az extrovertált személyek?

Személyiségtípusok 2. rész

Carl Gustav Jung ismert pszichológus nevéhez fűződik az introvertált és az extrovertált személyiségelmélet, melynek lényege, hogy honnét töltődnek és áramlanak felénk az energiák: magunkból vagy kívülről.

A skála egyik oldalán az introvertált, azaz a befelé fordulóbb, zárkózottabb személyek állnak, a másik oldalán pedig az extrovertált, azaz nyitottabb, harsányabb személyiségű emberek. Az átmeneteket, vagyis a skála közepén elhelyezkedő személyiségtípusokat ambivertáltaknak nevezzük. Az alábbi írásban az extrovertáltakat mutatjuk be neked.

Mi jellemző egy extrovertált emberre?

A más néven kifelé forduló személy szinte teljesen külső forrásokból töltekezik. Könnyen barátkozik, imád emberek között lenni, velük beszélgetni, hiszen ez jelenti számára a legfőbb energiát. Szeret jönni-menni, új helyzetekbe kerülni és azokban kipróbálni magát, és az sem okoz gondot neki, ha valami teljesen kiszámíthatatlan szituációval találkozik, sőt! Keresi a kihívásokat, hogy megmérettesse magát, és a személyisége minél többféle területen fejlődjön. Bátor, harsány, szívesen szerepel, megjelenésében is olyan, aki azonnal felhívja magára mások figyelmét – egyszerűen lételeme a társaságban lenni. Az is előfordulhat, hogy egy alapvetően extrovertált személy időnként introvertáltként viselkedik, vagy vannak introvertált időtöltései.

Előnyök és hátrányok

Pozitívumként említhető meg, hogy az extrovertált személy nagyon jól működik csapatban, és azokban a feladatokban, ahol sokféle dolgot kell egyszerre csinálni, vagy többekkel szükséges kommunikálni, de jó a szerepelésben, és előadások megtartásában is remekül helyt áll.

A nehézséget az jelenti számára, hogy megviseli a bezártság (a koronavírus-járvány által előidézett kényszerű otthon maradás bizonyára nagy nehezére esett), az ingerszegény környezet, és az, ha nem tud másokhoz kapcsolódni. Kifejezetten problémás lehet számára egyedül lenni, ilyenkor akár kiszolgáltatottnak élheti meg a helyzetet, hiszen, ha senki sem ér rá, és nincs emberekkel körülvéve, rosszul érezheti magát magányában.

Nem tudod, melyik kategóriába tartozol? Teszteld magad ITT!<<

Hogyan változtathat?

Az első lépés mindenképpen az, hogy elhatározza, egy kicsitmás irányba nyit. Ha ez a döntés megszületett, lehet apró lépésekben haladni, ami persze nem jelenti azt, hogy teljesen fel kell adni az extrovertált személyiségvonásokat. Amit a kifelé fordulóknak érdemes lehet jobban megtanulni, az az, hogy hogyan legyen egyedül, hogyan álljon meg egy kis időre, és nézzen, figyeljen kicsit befelé. Fontos lenne ugyanis, hogy az állandó nyüzsgés közepette időnként megélje, milyen a saját gondolataival lenni. Az elcsendesedésnek egyébként is fontos szerepe van az életben, többek között önreflexió és önismeret szempontjából.

Ha úgy érzed, extrovertált vagy, és szeretnél egy picit lelassulni, a saját lelkivilágodra összpontosítani, ezeket javasoljuk neked:

  • Teszteld magad! Jelölj ki 15-30 percet (ezt később lehet feljebb is tornázni) a napodnak abból a feléből, amikor már otthon vagy, tedd le a telefonod egy fél órára (lehetőleg úgy, hogy ne is láss rá, például egy fiókba), és anélkül, hogy bárkivel is csetelnél, kezdj el valamilyen otthoni tevékenységet (mosogatás, teregetés, a szobád rendbe rakása, szortírozás stb.).

  • Próbáld ki, milyen, ha egyszerre nem 5-6 vagy 10 emberrel, csupán eggyel találkozol. Beszélgess vele mélyebben, figyeljetek oda egymásra!

  • Kezdj el olvasni egy könyvet a szobád csendjében, és figyeld meg, milyen érzések keletkeznek benned: Megnyugszol? Elmélyülsz? Újfajta gondolatok ébrednek?

  • Tanács: Az, hogy nyitott személyiség vagy, aki szereti, ha mindig történik vele valami, egyáltalán nem probléma. Nagyon sok helyzetben pozitívumként élheted meg a természeted, és általa az élet sok területén bontakoztathatod ki magad, de időnként figyelj azért befelé is, ezen kívül pedig használd ki bátran a személyiségjegyeidet!
Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Noémi, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo