Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hát ezt meg miért csináltam? Ezért jó, ha minél többet tudsz magadról

Hát ezt meg miért csináltam? Ezért jó, ha minél többet tudsz magadról

Biztos te is belefutottál már olyan helyzetbe, amikor magad is meglepődtél a saját reakciódon. Hirtelen nem is tudtad esetleg hova tenni azt, amit kimondtál, gondoltál vagy tettél. Ez persze nem mindig jó érzés - van, amikor csalódsz magadban, mást vártál magadtól egy-egy helyzetben. Esetleg még őrlődsz is rajta, hogy miért nem mondtál ki egy mondatot, miért nem hallgattál arra, aki esetleg segíteni akart.

Két fő veszély is leselkedik rád, ha nem rendelkezel stabil önismerettel. Ezekre azért fontos figyelni, mert több következménye is lehet, ha hibás képet hordozol magadról.

1. A teljesítményeddel azonosítod magad

Természetes folyamat ez, hiszen az iskola szinte teljes mértékben, valamint a szüleid is, gyakran ez alapján értékelnek. A sikeres előmenetel bűvkörében a nevelők megfeledkeznek az egyedi adottságokról, képességekről, az érzelmi intelligencia elemeinek értékeléséről, és gyakran annak fejlesztéséről is.

2. Mások rólunk alkotott képével azonosítjuk magunkat

"Olyan kis félénk vagy!", "Te vagy az osztály bohóca", "Ó, itt egy született matematikus..." Hallottál te is ilyen mondatokat a suliban? Vagy a családban? Ennek az a nagy veszélye, hogy mások rólad alkotott véleményével azonosítod magad, vagy ezek alapján megváltoztatod az ÉN-képedet. Pedig lehet, hogy hiába megy átlagon felül a matek, ha filozófus akarsz lenni. Ilyenkor fontos az, hogy elfogadd, ha másnak van egy véleménye rólad, de nem kell ahhoz igazítanod az életedet.

Milyen következménye lehet, ha hibás képet hordozol magadról?
  • A külvilágból érkező információkat torzítva érzékelheted.
  • Önmagaddal kapcsolatban torz, szélsőséges érzéseid alakulhatnak ki (önutálat vagy önimádat).
  • Függővé válhatsz mások véleményétől, ami pesszimizmushoz vezethet.
  • Növekedhet benned a versenyszellem, az együttműködés helyett.
  • A külső megjelenés túlzott szerephez juthat az életedben.
  • Felerősödhet az a vágy, hogy másmilyen legyél, valaki mássá váljál.
  • Gyakran úgy érezheted, hogy meg kell védened magadat: magyarázkodsz, önigazolást keresel.
  • A megfelelni vágyás perfekcionizmust (jelentése: törekvés a tökéletességre) alakíthat ki benned, ami miatt soha nem leszel elégedett önmagaddal.
  • A belső bizonytalanság következtében nehezebben alakítasz ki kapcsolatokat, nehezebben kommunikálsz.
  • A kudarctól való félelmed következtében csökken a kezdeményezőkészséged, és az ÉN-hatékonyságod. Ezeken túl számos más negatív következménye is lehet az önismeret hiányának!

Éppen ezért fontos, hogy ne várd meg a negatív hatásokat, ragadj meg minden lehetőséget a valódi, mély emberi kapcsolatokra. Beszélgess sokat, beszélj magadról számodra hiteles emberekkel, vagy önfejlesztő szakemberrel, esetleg keress egy önismereti csoportot!

Az önismerthez sokféle csoportfoglakozás hozzásegíthet. Ezek élményközpontúsága, a közös átélések derűje, a megélt tapasztalatok okozta felismerések nem csak a csoportot hozzák össze, hanem neked is örök élményt adhat. A kiválasztott csoport annál hatékonyabb lesz, minél elfogadóbb benne a légkör, hiszen csak itt érezheted magadat biztonságban, itt leszel képes fejlődni.

icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo