Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Személyiségtípusok 3. rész

Kik azok az ambivertált személyek?

Személyiségtípusok 3. rész

Carl Gustav Jung ismert pszichológus nevéhez fűződik az introvertált és az extrovertált személyiségelmélet, melynek lényege, hogy honnét töltődnek és áramlanak felénk az energiák: magunkból vagy kívülről.

A skála egyik oldalán az introvertált, azaz a befelé fordulóbb, zárkózottabb személyek állnak, a másik oldalán pedig az extrovertált, azaz nyitottabb, harsányabb személyiségű emberek. Az átmeneteket, vagyis a skála közepén elhelyezkedő személyiségtípusokat ambivertáltaknak nevezzük. Az alábbi írásban az ambivertáltakat mutatjuk be neked.

Milyen egy ambivertált ember?

Az ambivertált gyakorlatilag az introvertált és extrovertált jegyek keveredését jelenti, az ilyen személy az említett skála középen helyezkedik el, éppen ezért mindkét típusból hordoz jegyeket, de egyik sem dominál nála. Alkalmazkodó, de helyzettől függően tud zárkózott és nyitott is lenni. Nem okoz gondot számára, ha mások figyelmének kereszttüzébe kerül, de van, amikor inkább külső szemlélőként szeret jelen lenni. Kedveli a nagyobb összejöveteleket, jól szórakozik emberek között, aztán amikor úgy érzi, lemerültek az elemei, távozik. Közel állnak hozzá a mély és tartalmas beszélgetések, kifejezetten szeret másokkal diskurálni, viszont nem akármiről. Jellemző, hogy az ambivertált ember őszintén megnyílik a hozzá közel állóknak, míg a többieknek nem mutatja meg a valódi személyiségét. Szívesen épít új kapcsolatokat, a legfontosabbak számára mégis, a már kialakított barátságok, magától nem is feltétlenül szólít meg ismeretleneket. Tud egyedül lenni, de ha kipihente magát saját magányában, megkeresi azokat a lehetőségeket, ahol másokkal lehet.

Milyen előnyei és hátrányai vannak az „arany középútnak”?

Az ambivertált személy, mivel nem egyenesen introvertált, és nem is extrovertált, de egy kicsit mégis mindegyik, egyszer ilyen, máskor olyan. Előfordulhat, hogy egyik nap zárkózott, aztán pár nappal később nyitottabbá válik - ez általában helyzettől/szituációtól függ.

Pozitívum talán, hogy jellemzően megfontolt, könnyen a felszínre hozza, vagyis szavakba önti a gondolatait, de nem mindig határozott, néha csak azután nyilatkozik, amikor azt már mások megtették. Az ambivertált személy egy igazi kaméleon, aki mások igényeihez alkalmazkodva képes cselekedni (például önzetlenül meghallgatja az extrovertált, harsány barátját, ha viszont introvertált, csendesebb ismerőssel találkozik, ő beszél többet).

Ez az állandó alkalmazkodás egyértelműen lehet hátrány is, hiszen nem biztos, hogy minden helyzetben úgy viselkedik, és azt teszi, amihez valójában kedve, és amire igénye van.

Nem tudod, melyik kategóriába tartozol? Teszteld magad ITT!<<

  • Tanács: Ha az ambivertáltak táborát erősíted, és úgy érzed, furcsa neked ilyennek is, olyannak is lenni, gondolj arra, hogy mennyire lényeges, hogy önmagadat add, amibe bőven belefér, hogy néha arra van szükséged, hogy elvonulj, néha pedig arra, hogy nagyobb baráti társaságban engedd ki a gőzt. A lényeg, hogy rájöjj, mire vágysz, és aszerint cselekedj.
Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Noémi, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo