Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi a komfortzóna, és miért nem árt (időnként) túllépni rajta?

Mi a komfortzóna, és miért nem árt (időnként) túllépni rajta?

Előfordul, hogy belefutsz a komfortzóna kifejezésbe, de fogalmad sincs, mit jelent valójában? Vagy épp ellenkezőleg: gyakran találkozol ezzel a fogalommal, és nem érted, miért is annyira fontos?

A komfortzóna egy biztonságos terepet, egy jól ismert működést jelent, egyfajta határt, amin belül kényelmesen és bátran mozoghatsz, és kiszámítható módon élhetsz, anélkül, hogy extra erőfeszítéseket tennél. A komfortzóna elhagyása a megszokott biztonságából fakadóan félelmetes lehet, hiszen ki szeret a bizonytalanság útjára lépni, egy olyan helyre, ahol fogalma sincs arról, hogy mi várja? Mégis van értelme, és haszna időnként elhagynod, átlépned ezt a bizonyos láthatatlan vonalat, például a saját fejlődésed érdekében.

Miért jók és hogyan fejlesztenek az új élmények?

Az új élmények hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megérts magad, legyőzd a szorongásaidat, túllépj a negatív gondolatokon (miszerint nekem úgysem sikerülhet, ezt biztosan nem tudom megcsinálni, elérni, megtanulni), növeld az önbizalmad, és tágítsd a látóköröd. Minél tovább mész, annál inkább kibontakozik majd a valós személyiséget, annál többet tanulhatsz, és nemcsak magadról, hanem a világról is. Bátrabbá, rugalmasabbá, nyitottabbá válhatsz, arról már nem is beszélve, hogy elindulhatsz egy izgalmas személyiségfejlődési folyamaton, hiszen olyan helyzeteken keresztül ismerheted meg magad, amikben eddig nem volt részed.

Az persze, hogy kinek mekkora és milyen a komfortzónája, mi jelenti számára a határokat, az teljesen egyéni. Mindenkinek mások a szokásai, a viszonyításai alapjai, és más jelenti a biztonságot, ebből kiindulva eltérőek lehetnek a személyes határai is, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdekes a saját szinteden kipróbálni magad.

Határelhagyás a mindennapokban

A komfortzóna elhagyása kapcsán, nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolnod, hiszen az olyan hétköznapi események is idetartoznak, amik kisebb-nagyobb kihívást jelenthetnek neked. Ilyen lehet például, hogy:

  • beiratkozol egy olyan szakkörre, kurzusra, ami egy kicsit más, mint amit eddig csináltál (például: rajz, ének, hangszer, nyelv, stb.)

  • kipróbálod magad egy olyan sportban, amiről azt gondolod, nem feltétlenül neked való (ki tudja, lehet, hogy mégis az?!)

  • elolvasol egy olyan könyvet, amilyen stílusút, mondanivalójút, témájút még sosem, csak, hogy tágítsd a látóköröd

  • elmész, elutazol egy olyan helyre, ami mindig is vonzott, de sosem mertél egyedül elindulni (itt sem kell rögtön a világ túlsó végére gondolni, lehet ez egy számodra szimpatikus város, egy régóta tervezett túraútvonal, vagy egy macskaköves utca, amit mindig is látni akartál)

  • meghozol egy régóta halogatott döntést (mondjuk nyelvvizsga, felvételi, a vágyott iskolába való jelentkezés témakörökben)

Jótanácsok

A komfortzónád fokozatosan érdemes megközelíteni és elhagyni, hogy ne feszengéssel, gátlásokkal teli élmény, hanem pozitív tapasztalás legyen ez az egész. Szépen haladj lépésről lépésre, kezdd az apró dolgokkal, figyeld meg magad, az érzéseidet, a reakcióidat, a gondolataidat. Ahogy bátrabbá és bátrabbá válasz, kijelölheted magadnak az újabb célokat, komfortzónát bővítő pontokat.

Mindegy, hogy milyen tevékenységgel feszegeted a saját határaidat, a lényeg az, hogy meglásd, megtapasztald, ezekkel az apró lépésekkel közelebb kerülhetsz önmagadhoz, nagyobb vagy több sikert érhetsz el, új célokat valósíthatsz meg, új embereket ismerhetsz meg, elégedettebb, végső soron pedig büszkébb lehetsz saját magadra.

icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo