Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Öt tévhit az önismerettel kapcsolatban

Öt tévhit az önismerettel kapcsolatban
1. "Az önismeretre a szerencsétlen, az életben nehezen eligazodó embereknek van szükségük"

Nem! Mindenkinek szükséges ez, sőt, a sikeres, ambiciózus személyeknek különösen fontos az önismeret annak érdekében, hogy az előmenetelük közben ne veszítsék el emberi kapcsolataikat.

2. "Az önismeret veszélyes, mert csak felkavarja a múltban történt negatív eseményeket"

Sajnos a múltban történt nehézségeink általában meghatározzák a jelenünket, sőt a jövőnket is- akár gondolkozunk rajtuk, akár nem. Ezeknek az eseményeknek a megértése, elfogadása, elismerése (vagyis feldolgozása) segíthet minket szabadon dönteni és cselekedni a jövőben. Ha ezek nagyon nehéz események, akkor mindenképpen külső szakember segítségével kezdjünk önismerettel foglalkozni.

3. "Az önismeret önmagáért való, csak felesleges köldöknézegetés!"

A „köldöknézegetés” képe mögött sokszor a modern ember lenézése lapul meg a meditatív programokkal szemben. Pedig az életünk lehetséges alapfolyamatain való gondolkodás, önmagunk működésének megértése erősíti tudatosságunkat, nagyban segít változtatni a megszokott cselekvési, döntési reflexeinken, sémáinkon.

Az önismeret segít a helyes, hozzánk illő, erőfeszítéssel megvalósítható célok kitűzésében, és mindig a jövőre irányul.

4. "Az önismeret útján teljesen meg tudjuk érteni magunkat"

Jordan B. Peterson 12 szabály az élethez című remek, keresztény szemléletű önfejlesztő könyvében azt írja, hogy gondos megfigyelés, önvizsgálat és másokkal való kommunikáció kell ahhoz, hogy egyáltalán a felszínt megkarcoljuk. Minden, amit felfedezünk magunkban hosszú, több generációs személyiségi, kulturális és biológiai fejlődés eredménye. Ezért kifogyhatatlan kincsesbánya vagyunk önmagunk számára, ha elindulunk az önismeret útján.

5. "Az önismeret az érett, idősebb generációnak való"

Miért is? Egy fiatalnak öntudatlanul kell sodródnia az életben? Az önismeret segít megérteni, mi történik bennem, megismertet a gyökereimmel – a jövőm érdekében. Elengedhetetlen segítség bizonyos életszakaszok lezárásakor is. Ilyenkor megállunk és átgondoljuk, mit akarunk továbbvinni, és mi az, amin változtatni szeretnénk, segít megbocsátani a múlt sérelmeit. Az önálló, független élet, az intim, tartós párkapcsolat és az élethivatás megtalálásának is az önismeret az alapja.

icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo