Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Önreflektálok, tehát vagyok?

Önreflektálok, tehát vagyok?

Te tartasz időnként önvizsgálatot? Amikor megpróbálsz külső szemlélőként rátekinteni a dolgaidra, és alaposan szemügyre venni őket? Van esetleg lelkivezetőd vagy egy olyan felnőtt, akivel rátekintesz az életedre? Az önreflexió nagyon hasznos dolog, amellett, hogy egy remek eszköz önmagad fejlesztésére, mélyíti a kapcsolatodat magaddal, nagyobb önismeretre tehetsz szert általa, és a problémáidat is hatékonyabban, gyorsabban oldhatod meg.

Mi az önreflexió?

Az önreflexió egy képesség arra, hogy elfogulatlanul meg tudd vizsgálni magadat: a gondolataidat, a viselkedésedet, a mozgatórugóid tudatos megfigyelése. Ez a személyiségfejlődés során kialakuló készség fejleszthető, tanulható. A reflexió eredeti jelentése visszaverődés, visszatükrözés, amikor önmagadra használod, azaz önreflektálsz, akkor ítélkezésmentesen vizsgálod meg saját működésedet, úgy, hogy közben igyekszel minél távolabb kerülni, külső szemlélőként jelen lenni.

Miért fontos, hogy tudjak önmagamra reflektálni?

Megállni időnként, és kicsit megvizsgálni a legbensőbb világodat erős kapcsolatot teremthet magaddal. Segíthet kiismerni az érzelmeidet, a gondolataidat, a belső hajtóerődet, képes lehetsz tárgyilagosan figyelni a működésed, ezáltal pedig a másokkal való kapcsolatodat, kommunikációdat, magatartásodat, reakcióidat is könnyebbé teheted, könnyebben megértheted. Megismerheted az erősségeidet és gyengeségeidet, tudatosabban haladhatsz a céljaid feléi.

Ha nyitott vagy önmagad monitorozására, jobban fogadod majd a kritikákat, át tudod gondolni, miért mondta azt a másik, amit, és meg tudod ítélni, hogy valóban változtatnod kell-e bizonyos dolgokon. Mindezek rugalmasságot adnak, nyitottabbá, megértőbbé tesznek.

Hogyan tudok fejlődni az önreflexióban?

Fontos, hogy meghatározd, mire keresed a választ. Mit szeretnél elérni? Jobban meg akarod érteni a többi embert? Javítanál a másoknak adott reakcióidon? Közelebb kerülnél magadhoz? Változni szeretnél? Mindegy, hogy mi a célod, a lényeg, hogy megfogalmazd. Az első és legfontosabb tehát, hogy megszülessen benned az elhatározás, az igény a fejlődésre. Ez után célzottan érdemes kialakítanod néhány olyan szokást, ami a rendszeres önreflektálást segíti.

Tűzz ki egy időpontot minden nap (például este, amikor már nyugalomban lehetsz), teremts megfelelő körülményeket, tedd félre a kütyüjeidet, törekedj egy ingermentes, csendes közeg létrehozására. Ha van lehetőséged, mondjuk a hétvégéken, menj ki a természetbe, ahol még jobban elcsendesedhetsz.

Gondold végig, hogy ami aznap történt veled, az hogyan hatott, mi az, ami jól esett, mi az, ami nem. Akár le is írhatsz konkrét szituációkat, és a történések mellé felvázolhatod az érzéseidet.

Írni amúgy is remek dolog, vezess naplót, vagy fogalmazz meg egy levelet önmagadnak. Ezekben őszintén beszámolhatsz a veled történtekről, az érzéseidről és gondolataidról, az egyes eseményekre adott reakciódról. Ha idővel visszaolvasod (a naplót mondjuk hetente, a saját részedre címzett levelet akár több hónappal később), láthatod, mi történt veled, hogyan oldottad meg a problémákat, és mi az, amiben változtál.

Vannak veszélyek amikkel számolnom kell?

Ha túlzásba viszed önmagad megfigyelését, könnyen a végletekbe csúszhatsz. Szükségtelen minden lépésedet analizálnod és folyamatosan elemezned magad, mert ha túl sok energiát fektetsz ebbe, és már szinte csak erről szólnak a napjaid, az rossz irányba vihet el. Törekedj az egyensúlyra, és vedd észre, ha nagyon rápörögtél a témára.

Fontos az is, hogy ne negatívan és kritikusan állj magadhoz. Az önreflexió nem azt jelenti, hogy folyton a hibáidra fókuszálsz. Ez egy pozitív fogalom és gyakorlat, aminek az a lényege, hogy felismerd az erősségeidet, hogy jobban felfedezd a belső világodat, ugyanakkor ne vessz el, ne fordulj be, ne csak magadra koncentrálj, hanem a környezetedre és az értékes kapcsolataidra is, amiket önmagad megismerése közben is érdemes ápolnod.

icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo