Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mindentől félsz vagy állandóan aggodalmaskodsz?

Mindentől félsz vagy állandóan aggodalmaskodsz?

A szorongás az életünk természetes velejárója. Tudom ez nem vigasztal, ha Te most éppen félsz a holnapi dolgozattól vagy vizsgától. De igazából mindannyian szorongunk bizonyos dolgok miatt. De ha észreveszed hogy nem valós, hanem vélt veszélyek, irreális gondolatok váltják ki belőled a szorongást, vagy ha indokolatlanul egy állandóan jelenlévő érzéssel ébredsz és alszol el, akkor feltehetően valamilyen szorongásos pszichés zavar állhat a háttérben.

Akkor beszélhetünk szorongásos zavarról, ha a stressz hosszú időn át, ok nélkül, indokolatlanul jelen van az életedben, és a nyugtalanító érzelmi tünetek mellett testi tüneteket is produkálsz már. Ezek különböző formában jelentkezhetnek, de közös bennük, hogy az életedet aggodalom, irracionális félelmek töltik ki, melyek negatívan befolyásolják mindennapjaidat.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLJÁK A SZORONGÁSOS ZAVAROKAT?

Sajnos a diagnózis felállítása nem lehetséges egyetlen teszt elvégzésével. Ehelyett a szorongás diagnosztizálásához hosszú, fizikai és mentálhigiénés vizsgálatok, valamint pszichológiai kérdőívek szükségesek.

Egyes orvosok fizikai vizsgálatokat is végezhetnek, beleértve vér- vagy vizeletvizsgálatot, hogy kizárhassák azokat a betegségeket, amelyek hozzájárulhatnak a tapasztalt tünetekhez.

MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A SZORONGÁSOS ZAVAROK KEZELÉSÉRE?

Ha szorongásos zavart diagnosztizáltak nálad, orvosoddal átbeszélhetitek a kezelési lehetőségeket. Néhány ember számára orvosi kezelés nem feltétlen szükséges, életmódváltozás is elegendő lehet a tünetek kezeléséhez.

Mérsékelt vagy súlyos esetekben azonban a kezelés segíthet leküzdeni a tüneteket, és csökkentheti a szorongásos zavarok kihatását a mindennapi életre.

A szorongás kezelése két kategóriába sorolható:

  • pszichoterápia amikor a terapeutával vagy pszichológussal való találkozás segít megtanulni a különböző módszereket és stratégiákat, melyek egy-egy szorongásos epizód során alkalmazhatók.

  • gyógyszeres kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak az antidepresszánsok és a nyugtatók. Céljuk az agy kémiai egyensúlyának megteremtése, a szorongásos epizódok megelőzése és a zavarok legsúlyosabb tüneteinek megelőzése.

MILYEN TERMÉSZETES MÓDSZEREKKEL LEHET CSÖKKENTENI A MINDENNAPOS SZORONGÁST?

Sok esetben az életmódváltoztatás is hatékony módja lehet a mindennapos stressz negatív hatásainak csökkentésére. A legtöbb természetes „gyógymód” lényege a testünkkel való törődés, az egészséges életmód, valamint a káros szokások megszüntetése.

Ezekről itt olvashatsz bővebben:

9 TERMÉSZETES MÓDSZER A SZORONGÁS CSÖKKENTÉSÉRE

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo