Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tegyek, ha túl sok a stressz?

Mit tegyek, ha túl sok a stressz?

Selye János (a múlt század egyik elismert belgyógyásza és endokrinológusa) így ír erről: „Hadd jelentsem ki (…), hogy ha az élet során a stresszt nem is lehet elkerülni, az igenis módunkban áll, hogy ártalmas hatását minimálisra csökkentsük.”

Ha nagyon összecsapnak a fejed felett a hullámok, esetleg az életben éppen egy nehezebb időszakon mész keresztül, érdemes tudatosítanod néhány stresszkezelési módszert. Természetesen, ha a stressz már fizikai problémákat is okoz, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez.

1 Merj segítséget kérni!

A stressz megélése befolyásolja, hogy negatívan vagy pozitívan hat rád az adott helyzet. Optimálisan kezeljük a stresszt, ha nem esünk kétségbe, hanem kezelhetőnek érezzük a helyzetet, vagy tudunk segítséget kérni, ha már egyedül nem birkózunk meg a stresszorral. Nagyon fontos hétköznapi problémamegoldó és stresszcsökkentő módszer a másoktól való segítségkérés. Tudatosítsd ezt, és élj vele!

2 Tisztázd magadban, hogy valóban csak rajtad múlik-e minden!

Segíthet, ha helyesen meg tudod ítélni a különböző cselekvéseiddel, a stresszhelyzetekkel kapcsolatos felelősségedet. Például: Ha egy iskolai csoportmunka kapcsán idegeskedsz, akkor érdemes tudatosítani magadban, hogy a feladat nem egyedül a te felelősséged; és segíthet, ha átgondolod, hogyan lehetne felosztani a különböző részfeladatokat.

3 Ha valamit nem tudsz befolyásolni, akkor ne pazarolj rá feleslegesen energiát!

Különítsd el azokat az eseményeket, amelyeket képes vagy befolyásolni, és amelyeket nem! Assisi Szent Ferenc imája segíthet ebben: „Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni!

4 Átkeretezés

Az átkeretezés is segíthet, hogy a negatív érzések ne hatalmasodjanak el rajtad, hanem a pozitív oldalát lásd a nehéz helyzetnek is. Például: lekéstem a buszt, így egy hosszabb szakaszon gyalogolnom kell. Bosszankodás helyett emlékeztetem magam, hogy már egy ideje úgyis többet szerettem volna mozogni, és ez jó alkalom erre. Ez a hozzáállás nem csak az élet apró helyzeteiben segíthet, hanem a nagyobb, fájdalmas élethelyzetek újraértelmezésében is.

5 Koncentrálj a feszültséget okozó helyzetben rejlő lehetőségekre!

Tekints úgy a stresszorra, mint a fejlődés lehetőségére! Például, ha izgulunk, egy kiselőadás, fellépés előtt, akkor gondoljunk arra, hogy milyen jó lehetőség ez a helyzet arra, hogy fejlődjek a mások előtt való kiállásban. Ennek később is hasznát veheted majd.

6 Ne feledd: van választásod!

Jó, ha fenntartod a változtatás lehetőségét. Gyakran esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, nem módosíthatunk a korábban megbeszélteken. Pedig lehet indokolt eset, amikor jelezhetjük a másik felé, hogy nem tudjuk teljesíteni a vállalt feladatot, nem tudunk elmenni a megbeszélt programra. Lehet, hogy hirtelen kiver a víz, és gondban vagy, hogy nem tudsz elmenni a barátnőd szülinapi bulijába, mert tudod, hogy nagyon számít rád. A stresszelés helyett érdemes kommunikálni arról, hogy sajnos közbejött egy halaszthatatlan program, de mindenképpen szeretném megköszönteni.

7 Mozogj!

A testmozgás köztudottan feszültségoldó, mégsem könnyű beépíteni a mindennapjainkba. Ha nem sikerült még, akkor próbáljuk meg! Érdemes!

8 Aktív pihenés

Fontos hétköznapi módszer a rendszeres, feltöltődéssel járó aktív pihenés. Sajnos a teljesítményt előtérbe helyező kultúra ezt is gyakran háttérbe szorítja. Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy azt érezzük: soha nem pihenhetünk meg, mert mindig jön egy újabb feladat, soha nem dőlhetünk hátra azzal a gondolattal, hogy „eleget dolgoztam, most megállhatok”. Pedig nagyon fontos megtalálnod a pihenés, a megállás helyét az életedben! Nem véletlenül olvashatjuk a Bibliában, a teremtéstörténet leírásánál, hogy Isten a 7. napon megpihent. Kövessük a példáját!

Éljünk a stressz fejlesztő hatásával, és előzzük meg a túl sok, egészségünkre káros stresszhatást!

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo