Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tehetek, ha az orrom előtt aláznak meg valakit?

Mit tehetek, ha az orrom előtt aláznak meg valakit?

Mit tehetsz akkor, ha valakit az osztályból elkezdenek megszólni? Mit tehetsz akkor, ha az egyik társad minden szünetben egyedül ül a padjában, mert senkinek nem szimpatikus? Találkoztál már olyannal, akit folyamatosan cikiztek az öltözete, viselkedése miatt?

Elsőre nem is gondolnád, de a közösség többi tagjának – akik végig nézik a bullying folyamatát – kulcsfontosságú a szerepe. A szemlélők gyakran csendben maradnak, nem nyilvánítanak véleményt. Lehetséges, hogy nem érzik a helyzet súlyát, de gyakran ők is félnek, hogy ha az áldozat mellé állnak, akkor ők is céltáblájává válnak a zaklatásnak. Mégis nagyon fontos lehet szemlélőként a passzív viselkedés helyett az aktív helytállást választani!

Mit tehetsz?

Kinyilváníthatod az agresszor (aki a zaklatás főszólója) felé, hogy helyteleníted a viselkedését, vagy kifejezheted az áldozat felé a támogatásodat, illetve segítséget kérhetsz egy megbízható felnőttől.

Nagyon fontos felismerned, hogy szemlélőként gyakran tapasztalhatod az „áldozathibáztatás” jelenségét: „Ő tehet róla, hogy bántják, mert olyan furán viselkedik, mivel nem vág vissza…” Ez a szemlélő részéről egy önvédő mechanizmus, ezzel igazolja magának és másoknak, hogy miért nem tesz a helyzet ellen semmit.

De fontos látnod, hogy az áldozat nem hibás!

Lehet, hogy van olyan tulajdonsága, viselkedése, ami ebbe a szerepbe sodorja, de nagyon nehéz ebből kilépnie. Ez egy ördögi kör: eleve kevésbé magabiztosan mozog a közösségben, de a bántás következményeként még jobban szorong, még kevésbé tudja magát megvédeni.

Ha az osztályodban vagy más közösségben szemtanúja vagy ennek a folyamatnak, akkor támogasd az áldozatot a segítségkérésben! Kulcsfontosságú lehet, ha kifejezed az áldozat felé, hogy mellette állsz! Ő teljesen egyedül érezheti magát, ha azt tapasztalja, hogy mindenki látja, ami vele történik, de senki sem tesz ellene.

Ez egy nagyon összetett folyamat! Nem szabad egy oldalról – pl. csak az áldozat szemszögéből – megközelíteni. A közösség tagjai ugyanúgy hatnak egymásra, és viszik tovább a bántalmazást, de ez fordított helyzetben is igaz: ha összefog egy csoport, meg is szűnhet.

Azt figyelték meg, hogy a bullying „működéséhez” két dolognak mindenképpen fenn kell állnia:

  • egyrészt a bántalmazó agresszív, hatalmaskodó viselkedése,
  • másrészt az áldozat megalázkodása, önalávetése szükséges hozzá.

Ha az áldozat „megadja magát”, akkor a bántalmazó úgy érzi, hogy ezt büntetlenül folytathatja. Míg, ha az áldozat képes magabiztosan, önmagát megvédve reagálni, akkor a bántalmazó úgy érzi, hogy nem tud uralkodni a másik felett. Az áldozatnak viszont gyakran nincs annyi ÉN-ereje, hogy egyedül kikeveredjen ebből a helyzetből. Ezért nagyon fontos a kívülállók támogatása!

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha nehéz számodra a segítségkérés személyesen:

A KÉK-VONAL honlapon találsz elérhetőséget, ahol telefonon, chaten vagy e-mailen keresztül, név nélkül elmondhatod a problémádat.

Itt olyan felnőtt beszélget veled, aki meghallgat és veled együtt szeretne gondolkodni a megoldáson. Beszélgethetsz vele erről a témáról, vagy bármi másról, ami foglalkoztat.

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo