Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Számít, hogy mit gondol egy híresség?

Számít, hogy mit gondol egy híresség?

Egy ismert ember, legyen az színész vagy színésznő, popsztár, influenszer, műsorvezető, alkotóművész vagy bármilyen egyéb foglalkozást űző személy, mindig hatással lesz az emberekre, hiszen valahol azért is választották a szakmájukat, hogy hassanak. De vajon mennyire kell és érdemes beengedni az ő gondolataikat és véleményüket, egyáltalán azt, amit képviselnek az életünkbe?

Vélemények, gondolatok, megnyilvánulások

Nagyon sok az olyan ismert ember, aki nyíltan és őszintén felvállalja a gondolatait, a nézeteit, fontosnak tartja, hogy beszéljen akár a saját magánéletéről, a vele történtekről, és nem probléma neki az sem, ha esetleg a megnyilvánulásaival felborzolja a kedélyeket. Ők gyakran valamilyen ügy mellé is szívesen odaállnak, a véleményformálás így pedig nemcsak a személyiségük, de a munkásságuk része is lesz. Gondolj csak az olyan sztárokra, akik környezet-, vagy állatvédelmi, társadalmi, jótékonysági, esetleg valamilyen betegséghez köthető teendőt is ellátnak. Az ilyen hírességek gyakran maguk is érintettek az adott témakörben, éppen ezért érzik szívügyüknek azt. Ezek szép és fontos megmozdulások, amikkel példát mutathatnak a rajongóknak, de valójában mindenkinek. Emellett vannak olyan ismert emberek is, akik inkább politikai, és/vagy vallási kérdésekben emelik fel a hangjukat, amivel időnként új fanokat szereznek, miközben régi követőket elvesztenek.

Egyetérthetek, vagy inkább „vitatkozzak” velük?

Egy sztár mindig is hatással volt és lesz a „hétköznapi” emberekre, hiszen a reflektorfényben áll. Tömegek figyelnek oda a karakterére, felnéznek, bizonyos mértékben hallgatnak, és sok szempontból követendő példaként, egyfajta véleményvezérként tekintenek rá. Biztosan te is érezted már azt, hogy intenzívebben hat, jobban számít a kedvenc zenekarod, előadód, humoristád vagy népszerű sportolód megnyilvánulása, nyilatkozata. Talán próbálsz is azonosulni az interjúban mondottakkal, mivel kedveled őt, valamiért közel áll hozzád a lénye, és az, amit képvisel, még ha személyesen nem is ismered őt. Ez teljesen normális dolog, nem árt azonban átlátni a rajongáson, és nem minden üzenetet magadba szippantani, amit az általad kedvelt híres egyén képvisel. Attól, hogy szeretsz valakit, és elismered az eredményeit, tiszteled azt, amit az adott műfajban elért, még nem muszáj mindennel vakon egyetértened. Ebben a korban fontos személyiségfejlődésen mész át, és akár negatívan is hathat, ha ahelyett, hogy önálló meggyőződéseket fogalmazol meg a világról és az emberekről, más meglátásait helyezed előtérbe.

De, ha olyan akarok lenni, mint ő…

A te korodban ez egy meghatározó érzés, hiszen ahogy az előbb említettük, a személyiséged folyamatosan alakul és fejlődik. Keresed a mintákat, a pozitív példákat, az érdekes életutakat, amikből táplálkozhatsz, és amik segíthetnek rátalálni önmagadra. Ebben nagy szerepet játszanak azok a személyek, történetek, sorsok, és akár nyilvánosság előtt zajló életek, amik vonzók számodra. Nem árt azonban, ha eszedbe jut, hogy „nem minden arany, ami fénylik”. Azaz, sosem tudhatod, milyen a valóságban egy sztár, és mennyi igaz abból, amit kifelé mutat. Ne higgy el tehát mindent, amit a közösségi médiában és a tévé csatornákon látsz, vagy a magazinokban olvasol. Persze tetszhet neked sok minden, és élhetsz meg hasonlóságokat, de a legjobb, ha mindebből „kiveszed” azt, amire neked van szükséged, és amit egészségesen bele tudsz építeni a személyiségedbe (például kitartás, kemény munka, alázatosság, hála, mások szeretete, ami mind megvan egy olyan emberben, aki a népszerűségig jutott). Teljes önfeladás helyett ezért inkább táplálkozz a sztárokból, semmint egy az egyben át- vagy felvedd az ő stílusukat.

article image

Tanácsok és minták a való életből

Ha javaslatra, vagy iránymutatásra szorulsz, akkor figyelj meg valakit a környezetedből. Beszélgess vele, kérj tanácsot tőle azokban a kérdésekben, amikben bizonytalan vagy. Hozz fel egy olyan témát, ami foglalkoztat, de nem látod a teljes képet, esetleg nem tudod, mit gondolj róla. Nyugodtan kövesd a kedvenc sztárjaidat, de életed meghatározó területein jobb, ha nem rájuk hagyatkozol, hanem olyan hús-vér emberekre támaszkodsz, akik minden szempontból közelebb állnak hozzád, és jól ismernek. Ilyenek lehetnek a szüleid, az idősebb testvéreid, családi barátok, távolabbi, de mégis fontos rokonok, bölcs nagy- és dédszülők, de még az edzők, mentorok, kedvenc tanárok is.

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt ebben a folyton változó és kifejezetten nyüzsgő világban, főleg, ha arról van szó, hogy miből táplálkozzon az éppen formálódó személyiséged. Mégis a legjobb, amit tehetsz, ha hallgatsz a belső megérzéseidre, és sosem adod fel önmagadat azért, hogy kifelé jobbnak, menőbbnek, szerethetőbbnek tűnj. Hidd el, mindez már most is megvan benned.

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo