A chipsen túl
Ki ne szeretne nassolni? A monoton tanulás, film nézés, vagy a baráti beszélgetések mellett jól esik rágcsálni valamit. Ám ahhoz, hogy ezzel ne árts a szervezetednek, érdemes tudatosan előkészülni a nassolásra. Összegyűjtöttünk neked néhány egészséges nassolni valót, amivel nem csak az alakodat őrizheted meg, hanem az egészségedet is, szemben a „zacskós” társaikkal.
1. FRISS GYÜMÖLCS
Az egészséges nassolni valókat nem feltétlen kell túlbonyolítani, ugyanis már néhány szem gyümölcs is rendkívül laktató lehet. Az alma, a szőlő, a banán és a narancs – könnyen tárolhatók és fogyaszthatók útközben is.
2. PATTOGATOTT KUKORICA
A popcornt sajnos a legtöbb ember egészségtelen nasiként könyveli el, pedig valójában az otthon elkészíthető verzió (zsiradék, vaj és só nélkül serpenyőben, lefedve készült) egészséges – elvégre csak kukorica!
Angol nyelvű cikk a kukorica egészségügyi hatásairól:
http://www.healthline.com/nutrition/is-corn-good-for-you#what-it-is
3. DIÓFÉLÉK
A csonthéjasok nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak, ezért egész évben fontos, hogy fogyasszunk belőlük. Nem a sós, pörkölt vagy pirított, cukorban megforgatott változatról beszélünk, hanem a natúr diófélékről! A diófélék jótékony tápanyagokban gazdagok, ugyanakkor nagyon laktatóak is. Diófélék közé tartozik, pl. a kesudió, pisztácia, földimogyoró.
4. PUFFASZTOTT RIZS
Számos formában és ízesítésben megtalálható az áruházak, és drogériák polcain. Fontos, hogy lehetőleg olyat válasszunk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mesterséges anyagokat, színezékeket.
5. NATÚR JOGHURT BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL
Egy pohár natúr joghurt néhány szem áfonyával, szederrel vagy málnával egy igencsak ínycsiklandozó, tápanyagokban gazdag nasi. Nagyon jó kálcium- és fehérjeforrás, és jól helyettesíthet egy kiadós, magas cukortartalmú desszertet, ha éppen úgy érezzük, hogy nehezen tudunk ellenállni annak a szelet gyümölcstortának a kirakatban.
6. ZELLER VAGY BÉBIRÉPA HUMUSSZAL
Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás! A humusznak szintén számos jó hatása van az egészségünkre, ugyanis magas a növényi fehérje-, vitamin- és ásványianyag tartalma. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, és magas rosttartalma miatt segíti az emésztésünket is.
7. OLÍVABOGYÓ
Az olajbogyó A-, D-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. Nyugtató hatású anyagok is találhatók benne, melyek stressz esetén jó hatással lehetnek szervezetünkre. A mediterrán konyha egyik legfontosabb sarokköve – az olajbogyó számukra olyan, mint egy életelixír. Szinte minden étkezéskor fogyasztanak belőle: olajbogyó vagy olívaolaj formájában.