Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Jön a nyári szünet, de hogyan jutok el szentmisére, ha nyaralok?

Jön a nyári szünet, de hogyan jutok el szentmisére, ha nyaralok?

Amikor otthon vagyunk, egy megszokott rend szerint éljük az életünket. Ki iskolába jár, ki dolgozni, ki edzésre vagy szolfézsra, megvannak a jól bejáratott szokásaink. Ide tartozik a templombajárás is, ami egy meghatározott helyhez és időhöz van kötve. Pontosan tudjuk, hogy mikor szokott lenni az a szentmise, abban a templomban, ahova minden vasárnap elmegyünk.

De mi a helyzet, amikor elutazunk?

Érdemes előre tervezni: amikor kiválasztjuk a nyaralásunk helyszínéül szolgáló települést, előre megnézni, hogy hol vannak templomok, vagy egyáltalán van-e templom a környéken, és hogyan lehet azt megközelíteni. Az sem biztos, hogy minden templomban van szentmise, ennek utána kell nézni. Templomonként eltérő a misék rendje is.

Segíthet ebben az internet

Ugyan a miserend.hu egy jó oldal, de sajnos nem mindig pontos, mivel nem frissül elég gyorsan, és mert nehéz lépést tartani a templomok megújuló szertartásrendjével. Készült hozzá applikáció is. Kereshetsz benne klasszikusan kulcsszavak alapján, de van hozzá térképes kereső is. Nézd meg, hogy arrafelé hol van templom, menj rá, és máris kiadja, hogy mikor vannak ott a szentmisék.

Segítségedre lehet még az adott egyházmegye honlapja, de a legcélszerűbb a plébánia honlapját megkeresni, ahol biztosan hamarabb frissülnek az időpontok. Persze, nincs minden templomnak saját honlapja még, de a legtöbbnek azért már van. Amennyiben biztosra akarsz menni, hívd fel a sekrestyét vagy a plébániai irodát.

article image

Mire érdemes figyelni, ha a strandról megyünk egyenesen a szentmisére?

A szentmise ünneplés, tehát illő öltözetben kell érkezni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig kiöltözve kell menni, hanem, hogy a lehetőségeidhez mérten, az adott helyzettől függően a legillőbben. Ez egy fajta tisztelet adás is, hiszen Isten palotájába készülsz.

Tippek

  • A papucsot cseréld vissza a cipőre és a strandnadrágot vagy fürdőruhát is arra, amiben jöttél.

  • A sapkára és a napszemüvegre sincsen szükség odabent.

  • A szendviccsel és üdítővel érkezni sem szép, tedd el a táskádba őket.

  • Biztosan felfedezel valami különlegeset az adott templomban, de fényképezni inkább a szentmise után érdemes, miután a hívek kimentek.

Szerző:Szalai Zsolt
icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo