Fagyi nélkül lehet élni, de minek!
Mit szólnál egy kis fagylalthoz vagy régi nevén fagyoshoz, hideg nyalathoz? Pohárba kéred vagy spanyol tekercsbe, azaz tölcsérbe? Ha igen a válaszod, nagy valószínűséggel te is azok táborába tartozol, akik szívből vallják, hogy ha itt a nyár, akkor itt a fagylaltozás ideje. Ez nem újkeletű dolog, a hűsítő desszertnek komoly történelme van. A tikkasztó melegben már az ókori népek is fagyival frissítették magukat, Mátyás, az igazságos és felesége Beatrix is időnként azt csemegézett. A márciusi ifjak nemzeti színű fagyossal hűtötték a kedélyeket.
A fagylalt története
Fagylaltot először feltehetően a kínaiak készítettek ötezer évvel ezelőtt. Hóval, jéggel elkevert gyümölcslevet kínáltak frissítőként a gazdag embereknek. Innen jutott el Egyiptomba, majd a Földközi-tenger térségébe a recept.
A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő. Nagy Sándor állítólag katonáit etette a jeges finomsággal, hogy felélénkítse őket. Hippokratész egyenesen gyógyírként ajánlotta betegeinek, bár a mértékletes fogyasztásra már ő is felhívta a figyelmet.
Néró császár nem csak olyan őrültségre volt képes, mint Rómát felgyújtatni. Olyan szenvedélyesen szerette a fagylaltot, hogy több száz kilométerről, a hegyekből hozatott jeget a különleges édesség elkészítéséhez. Kedvenc változatában rózsavizet, mézet és gyümölcsöket kevertek a jéghez. A Római Birodalom bukásával egy időre a fagylalt feledésbe merült, mígnem Marco Polo távol-keleti utazásairól magával hozta a fagylaltreceptet. A történészek szerint Itáliában alakult ki a mai fagylaltkészítés hagyománya.
Igazi hódító útjára a fagylalt az ipari forradalom idején indult, miután a folyamatos hűtés konyhatechnológiája megoldódott. A 19. század végére a jobb kávéházakban már mindenhol lehetett fagylaltot kapni. Miután Charles E. Miches 1904-ben feltalálta a tölcsért, a fagyi hordozhatóvá vált, ami még hozzátett népszerűségéhez.
Magyarországi hódítása
Mátyás király udvarába itáliai közvetítéssel érkezett meg a fagyi: Beatrix, a felesége a nápolyi király lánya volt. Az udvartartásába tartozó itáliai cukrászoknak köszönhetően, nálunk is ismertté vált a jeges csemege. A török hódoltság idején mozgó árusok kínálták a mézízű jeges kását. A 18. századtól vált igazán kedveltté, ekkor már kézzel írt szakácskönyvekben több mint tízféle fagylaltrecept szerepelt.
A mai recept szerint a krémfagylalt tejből, tojásból, vízből és számtalan variációjú ízesítőből készül.
Egyéb változatok
Jégkrém Ez nem más, mint a fagylalt „iparosított” változata. Egy Thomas Wall nevű angol úriember készítette el az első fagylaltkockát 1922-ben, egy évvel később már az egész ország területén árulták. A pálcikás, csomagolt változattal az amerikaiak rukkoltak elő 1923-ban, azóta a világ minden részén elterjedt.
Sorbet Más néven ez a jégkása, ami a hűsítő desszert őse, hisz fagylaltról csak azóta beszélünk, amióta tejet vagy tejszínt adnak a recepthez. A sorbet (ejtsd: szorbé) kizárólag pürésített gyümölcsből, cukorból és jégből, - a 18+-os változat plusz némi alkoholból - készült, amit jó alaposan lehűtöttek. Ennek a jeges nyalánkságnak egy Párizsban élő szicíliai mester tette le az alapjait, akinek eredetileg a limonádé volt a szakterülete. Ezt fejlesztette tovább, így készült el a világ első sorbet-je, ami ugye nem meglepő, hogy citromízű lett. A citrom sorbet akkora siker lett, hogy jó sokáig nem is próbálkoztak más ízzel. A még ma is létező párizsi cukrászdában rendszeresen megjelent Voltairet, Rousseaut, Diderot egy kis hűsítőért. Napóleon állítólag akkora rajongója volt a sorbetnek, hogy miután Szent Ilona szigetére száműzték rendszeresen fagyi után sóvárgott. Mígnem egy hölgy rajongója fagyikészítő géppel lepte meg.
A hűtést kellett megoldani
Az első fagylaltkészítő gépek kézi hajtásúak voltak, amit a cukrászinasok tekertek. Konyhasóból és jégből készítettek hűtőkeveréket, ezzel bélelt tartályban forgott egy kisebb tartály, amiben a massza hűlt és folyamatosan keveredett. A hűtők megjelenésével minden gond megoldódott. A fagylalt megkezdhette azóta is rendületlen térhódítását a világ minden részén.
Kedvet kaptál kipróbálni hogyan is készülhetett a fagylalt a kezdetek kezdetén? Akkor nézd meg a videót és próbáld ki Te is!
Jó kísérletezgetést és sok-sok finom jeges percet!