Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Fagyi nélkül lehet élni, de minek!

Fagyi nélkül lehet élni, de minek!

Mit szólnál egy kis fagylalthoz vagy régi nevén fagyoshoz, hideg nyalathoz? Pohárba kéred vagy spanyol tekercsbe, azaz tölcsérbe? Ha igen a válaszod, nagy valószínűséggel te is azok táborába tartozol, akik szívből vallják, hogy ha itt a nyár, akkor itt a fagylaltozás ideje. Ez nem újkeletű dolog, a hűsítő desszertnek komoly történelme van. A tikkasztó melegben már az ókori népek is fagyival frissítették magukat, Mátyás, az igazságos és felesége Beatrix is időnként azt csemegézett. A márciusi ifjak nemzeti színű fagyossal hűtötték a kedélyeket.

A fagylalt története

Fagylaltot először feltehetően a kínaiak készítettek ötezer évvel ezelőtt. Hóval, jéggel elkevert gyümölcslevet kínáltak frissítőként a gazdag embereknek. Innen jutott el Egyiptomba, majd a Földközi-tenger térségébe a recept.

A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő. Nagy Sándor állítólag katonáit etette a jeges finomsággal, hogy felélénkítse őket. Hippokratész egyenesen gyógyírként ajánlotta betegeinek, bár a mértékletes fogyasztásra már ő is felhívta a figyelmet.

Néró császár nem csak olyan őrültségre volt képes, mint Rómát felgyújtatni. Olyan szenvedélyesen szerette a fagylaltot, hogy több száz kilométerről, a hegyekből hozatott jeget a különleges édesség elkészítéséhez. Kedvenc változatában rózsavizet, mézet és gyümölcsöket kevertek a jéghez. A Római Birodalom bukásával egy időre a fagylalt feledésbe merült, mígnem Marco Polo távol-keleti utazásairól magával hozta a fagylaltreceptet. A történészek szerint Itáliában alakult ki a mai fagylaltkészítés hagyománya.

Igazi hódító útjára a fagylalt az ipari forradalom idején indult, miután a folyamatos hűtés konyhatechnológiája megoldódott. A 19. század végére a jobb kávéházakban már mindenhol lehetett fagylaltot kapni. Miután Charles E. Miches 1904-ben feltalálta a tölcsért, a fagyi hordozhatóvá vált, ami még hozzátett népszerűségéhez.

Magyarországi hódítása

Mátyás király udvarába itáliai közvetítéssel érkezett meg a fagyi: Beatrix, a felesége a nápolyi király lánya volt. Az udvartartásába tartozó itáliai cukrászoknak köszönhetően, nálunk is ismertté vált a jeges csemege. A török hódoltság idején mozgó árusok kínálták a mézízű jeges kását. A 18. századtól vált igazán kedveltté, ekkor már kézzel írt szakácskönyvekben több mint tízféle fagylaltrecept szerepelt.

A mai recept szerint a krémfagylalt tejből, tojásból, vízből és számtalan variációjú ízesítőből készül.

Egyéb változatok

Jégkrém Ez nem más, mint a fagylalt „iparosított” változata. Egy Thomas Wall nevű angol úriember készítette el az első fagylaltkockát 1922-ben, egy évvel később már az egész ország területén árulták. A pálcikás, csomagolt változattal az amerikaiak rukkoltak elő 1923-ban, azóta a világ minden részén elterjedt.

Sorbet Más néven ez a jégkása, ami a hűsítő desszert őse, hisz fagylaltról csak azóta beszélünk, amióta tejet vagy tejszínt adnak a recepthez. A sorbet (ejtsd: szorbé) kizárólag pürésített gyümölcsből, cukorból és jégből, - a 18+-os változat plusz némi alkoholból - készült, amit jó alaposan lehűtöttek. Ennek a jeges nyalánkságnak egy Párizsban élő szicíliai mester tette le az alapjait, akinek eredetileg a limonádé volt a szakterülete. Ezt fejlesztette tovább, így készült el a világ első sorbet-je, ami ugye nem meglepő, hogy citromízű lett. A citrom sorbet akkora siker lett, hogy jó sokáig nem is próbálkoztak más ízzel. A még ma is létező párizsi cukrászdában rendszeresen megjelent Voltairet, Rousseaut, Diderot egy kis hűsítőért. Napóleon állítólag akkora rajongója volt a sorbetnek, hogy miután Szent Ilona szigetére száműzték rendszeresen fagyi után sóvárgott. Mígnem egy hölgy rajongója fagyikészítő géppel lepte meg.

article image

A hűtést kellett megoldani

Az első fagylaltkészítő gépek kézi hajtásúak voltak, amit a cukrászinasok tekertek. Konyhasóból és jégből készítettek hűtőkeveréket, ezzel bélelt tartályban forgott egy kisebb tartály, amiben a massza hűlt és folyamatosan keveredett. A hűtők megjelenésével minden gond megoldódott. A fagylalt megkezdhette azóta is rendületlen térhódítását a világ minden részén.

Kedvet kaptál kipróbálni hogyan is készülhetett a fagylalt a kezdetek kezdetén? Akkor nézd meg a videót és próbáld ki Te is!

Jó kísérletezgetést és sok-sok finom jeges percet!

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo