Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Tudtad? Tények és érdekességek az energiaitalról

Tudtad? Tények és érdekességek az energiaitalról

Sok fiatal számára menő az energiaitalok fogyasztása, azzal viszont már nem mindenki van tisztában, hogy ennek az élénkítő folyadéknak milyen káros hatásai lehetnek a szervezetre.

1. Miért isszák az emberek?

Az energiaitalok alapvetően arra szolgálnak, hogy felpörgessenek, elnyomják a fáradtságérzést, koffein és energiatartalmuknak köszönhetően hatékonyabbá, koncentráltabbá, éberebbé tegyenek, vagyis könnyebb legyen a tanulás. A fiatalok körében is meglehetősen népszerű, főleg érettségi és egyetemi vizsgák idején, amikor többet kell tanulni, és akár éjszakába menően memorizálni, és sajnos egyre többen kortyolgatják nagy mennyiségben a mindennapokban az üdítőitalként is emlegetett nedűt.

2. Mi a menő az energiaitalokban?

Az energiaitalok fogyasztása talán azért is annyira népszerű a fiatalok körében, mert valahogyan maga után von egy „menőségi” faktort. Látványosak, színesek az italok dobozai, amik akár kiegészítők is lehetnek, guszta a reklámokban látott egy ujjas felpattintó mozdulat, és talán még az is menőnek tűnhet, hogy nem műanyag palackból iszogatnak. Vannak, akik azért isszák akár nap, mint nap, hogy izgalmasabbnak, felnőttesebbnek tűnjenek mások szemében. Ők azt gondolhatják, úgy érezhetik, ez az édes és ízes, frissítő hideg ital bár felpörget, kevésbé erős, mint a kávé, és rászokni is nehezebb. Sajnos ez nem feltétlenül van így, 14 éven aluli fiataloknak ráadásul kifejezetten nem javasolt ennek a terméknek a fogyasztása.

3. Mit tartalmaz?

A legemlítésrevalóbb összetevői az éberségért felelős koffein és az energiát adó szénhidrát, azaz cukor, amik már önmagukban is képesek iszonyúan felpörgetni az embert, hátha még együtt vannak jelen valamiben. A cukor ráadásul sokszoros mennyiségben található meg az energiaitalokban (akár több teáskanálnyi is), és ez rendkívül egészségtelen, valamint hizlaló. Aki rendszeresen fogyasztja ezt az italt, bizony plusz kilókkal is számolnia kell.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározottak szerint, naponta maximum 400 mg koffein javasolt egy egészséges felnőtt számára, egyszerre 200 mg-nál nem több. A ma kapható 2,5, 3 és 5 dl-es energiaitalok nagyjából ezt a mennyiséget tartalmazzák, ami megfelel egy eszpresszónak. Fontos lenne szem előtt tartani, hogy ezek az irányértékek nem vonatkoznak a gyerekekre, fiatalokra.

Érdemes tisztáznunk egy tévhitet is: Talán hallottál már az agyműködést serkentő taurinról, ami valójában egy antioxidáns hatású aminosav, és megtalálható különféle állati eredetű ételekben (húsokban, halakban), és az anyatejben is. Külön érdekesség, hogy a szervezet természetes formában maga is képes előállítani. A legtöbben azonban az energiaitalok adalékaként ismerik, ám Magyarországon hosszú évek óta nem tartalmaznak ilyen összetevőt ezek az italok, aminek leginkább a termékadó az oka.

4. Mik a veszélyei?

Ha ritkán iszol kis mennyiséget, biztos lehetsz benne, hogy aktuálisan javul a memóriád és a figyelmed is élénkebb lesz, de ha felborul az egyensúly, és hozzászoksz az akár mindennapos energiaitalozáshoz, komolyabb nyugtalanságot, szorongást is megtapasztalhatsz. A szénsavas italok ráadásul a szívnek, a vérnyomásnak és a gyomornak sem tesznek jót, főleg ha éhgyomorra iszod őket. Nem támogatják a pihentető alvást, a sok koffein pedig zavarttá, vibrálóvá tehet, emiatt aztán idegesebb lehetsz, többet fészkelődhetsz és az étkezési szokásaid is megváltozhatnak. Az energiaitalokban található cukor miatt teltségérzet jelentkezhet, így nem biztos, hogy észreveszed, ha éhes vagy, és könnyedén kihagyhatsz étkezéseket, ami viszont felboríthatja az amúgy egészséges életviteledet.

Fontos szem előtt tartani, hogy ha megfelelő mennyiségben és minőségben pihensz, azaz alszol, ha elegendő cukormentes folyadékot fogyasztasz, odafigyelve, tudatosan táplálkozol, elég vitamint és ásványi anyagot viszel be, valamint gyakran mozogsz, akkor alapból energikusnak és fittnek érezheted magad testileg és mentálisan is. Nem kell tehát attól félned, hogy fáradt, dekoncentrált, vagy tanulásra képtelen leszel, és pörgető szerekkel kellene éberen tartanod magad. Ha mégis, fordulj inkább természetes megoldásokhoz, és készíts magadnak egy jó zöldteát!

5. Edzés idején jól jön?

Sem előtte sem utána nem javasoljuk. Mozgás során sok folyadékot és sót veszít a tested az izzadással, az energiaitalok pedig koffeintartalmuk miatt inkább dehidratálnak, vagyis vizet vonnak el a szervezetedből. Sportolás előtt, közben és után ezért inkább tiszta vizet vegyél magadhoz.

Nézd meg ezt a rövid, mindössze egy perces összefoglaló videót az energiaitalok egészségkárosító hatásairól itt: KATTINTOK Ha pedig kíváncsi vagy, mi történik, ha valaki 12 napon keresztül minden nap megiszik egy doboz élénkítőt, nézd meg EZT IS! <<

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo