Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Te hogyan gondolkozol a betegségekről, és a beteg személyekről?

Te hogyan gondolkozol a betegségekről, és a beteg személyekről?

Február 11. a betegek világnapja, amikor érdemes lehet egy kicsit megállni, végiggondolni, kik azok a személyek a környezetedben, akik ideiglenesen vagy tartósan betegséggel küzdenek. Vajon hogyan tekintesz rájuk, megérted, mit élnek át nap, mint nap, és tudod, milyen módon segítheted mindennapi boldogulásukat?

A saját egészségedet - de ezzel szinte mindannyian így vagyunk korosztálytól függetlenül - talán csak akkor tudod igazán értékelni, ha találkozol a betegséggel, és rájössz, micsoda szabadságot adhat ennek hiánya. Ezen felbuzdulva, testi és lelki épségedet megélve formálhatsz a gondolkodásodon, és támasza lehetsz azoknak az embereknek, akiknek szüksége van rá.

Mit tehetsz a generációd tagjaiért?

Talán kerültél már olyan helyzetbe, hogy egy kortársadat sérülés érte, például eltört valamelyik végtagja, esetleg átesett valamilyen belgyógyászati műtéten. Ezek gyakran előfordulhatnak a korosztályodban. Ha van már tapasztalatod, tudhatod, ha nincs, akkor elmondjuk, hogy ilyenkor a lelki megerősítés és támogatás a legjobb dolog, amit adhatsz. Próbálj meg kicsit belehelyezkedni az ő helyébe, gondold át, milyen lehet otthon lábadozni távol a barátoktól, és a megszokott, nyüzsgő hétköznapoktól úgy, hogy közben kisebb-nagyobb fájdalmakkal kell megküzdeni. Amikor sikerül empatizálnod, vagyis bizonyos mértékben átérezned a hozzád közel álló barátod, barátnőd helyzetét, máris megtetted az első lépést a segítségnyújtás terén. Ezután a beteg igényein múlik, milyen formában támogatod őt a kritikus időszak alatt: ez lehet a gyakori üzenetváltás, telefonhívás, látogatás, amikor valami aprósággal megleped, viccelődés, közös tervek szövögetése arra az időszakra, amikor már túl lesz a betegségén, vagy bármi egyéb, ami ismerve az illetőt működőképes ötlet lehet.

Tipp: Ha szereted a filmeket, és érdekel, milyen, amikor a kortársaknak kell megküzdeniük egy komoly betegséggel, akkor nézd meg ezt az egész estés mozit: Két lépés távolság

Figyelj oda az idősekre!

A betegséggel, mint fogalommal a legtöbb fiatal persze az idős emberek kapcsán találkozik. Elhúzódó tünetekkel küzdő nagymamák és nagypapák, a család leépülő rokonai, köhögő utasok a tömegközlekedésen, távollevő szépkorú tanárok az iskolában. Ismerősek ugye? Netán az olyan szituációk is, amikor a nagyszüleid az éppen aktuális nehézségeikről mesélnek (fájó láb, nehéz mellkas, magas vérnyomás, szédülés, korlátozott mozgás, derékfájdalmak - csak, hogy párat megemlítsünk), meg arról, hogy nem jó dolog megöregedni. Olyasmivel is találkozhattál, hogy valamelyik korosodó szeretted kórházba kerül, otthoni ápolásra szorul, visszafordíthatatlan betegséggel küzd. Ezek egészen más gondolkodást kívánnak meg, mint a kortársaid és saját ideiglenes egészségügyi problémád, éppen ezért másképp is érdemes viselkedned a beteg, illetve betegnek tűnő idős egyénekkel.

  • Ha a családod tagjáról van szó, a puszta jelenléteddel, látogatásokkal, kérdésekkel (például: Hogy vagy nagyi? Miben segíthetek nagypapa? Hozzak neked valamit dédi? Mid fáj, mit érzel, mi segítene?), beszélgetéssel is sokat tehetsz. Emellett van, akinek az is nagy öröm, ha egyszerűen csak meghallgatod. Ha kibeszélheti, kipanaszkodhatja magát, az is sokat segíthet, főleg, ha egy egyedül élő hozzátartozóról van szó.
  • Az ismeretségi körödben is lehetnek olyan idős személyek, akikkel viszonylag gyakran találkozol. Mondjuk, az iskolában, ahová jársz, a legjobb barátod, barátnőd otthonában, ahol talán gyakran lógsz, de a szüleid munkahelyén is, ahol megfordulhatsz. Amikor ilyen körülmények között kerülsz kapcsolatba betegekkel, mindig légy figyelmes, előzékeny és segítőkész. A támogatás akkor is fontos dolog, amikor nem a közvetlen családodnak szól.
  • Ezeken kívül a mindennapokban is érintkezhetsz olyan személyekkel, akik - még ha ez nem is látszik elsőre rajtuk -, betegséggel küzdenek. Éppen ezért érdemes készségesen viselkedned például a tömegközlekedés során, azaz figyelni, és átadni a helyed az időseknek, továbbá támogatni őket fel-és leszállás idején. Tapintatos lehetsz velük akkor is, amikor a boltban, a postán, a zöldségesnél, vagy egyéb üzletekben előtted állnak, és talán lassabban haladnak, fizetnek, pakolnak el. Sosem tudhatod, milyen az egészségügyi állapota annak, akivel keresztezik egymást útjaitok, légy ezért mindig toleráns és előrelátó. Hidd el, az odafigyeléseddel, és néhány kedves szóval hatalmas örömet okozhatsz a nehézségekkel küzdőknek.
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo