Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nátha etikett - Fújd az orrod kulturáltan

Nátha etikett - Fújd az orrod kulturáltan

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor a nátha ledönt a lábunkról, kipirosodott orral próbáljuk átvészelni a kellemetlen tüneteket. Szipogunk, vagy éppen levegőért kapkodunk, és néhány napig zsebkendő nélkül egy tapodtat sem megyünk sehová. Ha nincs lehetőséged otthon maradni pár napig és gyógyulni, akkor tartsd be az alábbi illemszabályokat ha már az orrfújásról van szó, figyelj oda a környezetedre, fokozottan ügyelj a higiéniára.

Allergiás vagyok vagy megfáztam?

A legfőbb különbség az, hogy míg a náthát vírusok okozzák, addig az allergia esetében egy érzékenységről beszélünk. Utóbbinál a folyamatos orrfolyás, könnyező szemek, gyakori tüsszögés is a tünetek közé sorolható, előbbinél viszont előfordulhat láz is, rossz közérzet, gyengeség.
Orrfolyás tekintetében is van különbség, allergia esetében vizes, folyamatosan termelődő váladékról beszélhetünk, míg a megfázás során kínozhat orrdugulás is, amikor úgy érezzük, hogy „tele van a fejünk”.

Egy kis etikett

Kerüld a szipogást, mindig legyen nálad zsebkendő, akár papír, akár textil. Itthon az a szokás, hogy lehetőleg halkan, és diszkréten intézzük el az orrfújást, ha egy társaságban beszélgetsz, ne trombitálj bele a beszélgetés közepébe. Vonulj félre, ahol kényelmesen ki tudod fújni az orrodat, majd moss kezet utána! Szabadulj meg a koszos zsepitől, de figyelj rá, hogy maradjon nálad másik, ha esetleg újból szükség lenne rá. Érdekesség, hogy Japánban, Kínában nem számít illetlenségnek, ha valaki folyamatosan szipog, de ha a használt zsebkendőt nem dobja ki a tulajdonosa azt nagyon rossz néven veszik.

Gyors megoldás

A sok orrfújástól hamar kipirosodhat, érzékennyé válhat az orrod. Ezeket elkerülve célszerű puha papírzsebkendőt választani, ami nem dörzsöli ki olyan hamar a bőrt, de a textil változat is megoldást nyújthat. Ne felejtsd el gyakran kimosni, szabadulj meg a bacillusoktól minél hamarabb. Ne ess pánikba, ha elered az orrod vére, ez megeshet, ha a nyálkahártya extra igénybevételnek van kitéve. Kezeld gyorsan a helyzetet az alábbi technikával: picit dőlj előre, szorítsd össze az orrcimpákat, és lélegezz szájon át. Ha tudsz tegyél hideg borogatást az orrnyergedre, segítve ezzel az erek gyorsabb összehúzódását. Ha elállt a vérzés, próbáld meg kerülni az erős orrfújást egy kis ideig.

Néhány házi praktikával gyorsan kikecmereghetsz a náthából. Sok folyadék bevitel nagyon fontos, ha nagyon megmakacsolta magát a megfázás, akkor próbáld ki az inhalálást, de csak óvatosan, nehogy megégessen a forró gőz. Vegyél egy forró illóolajos fürdőt, alvás előtt kend be eukaliptuszos balzsammal a mellkasodat. Moss gyakran kezet, étkezés, előtt és után is, illetve orrfújások közben sem árt, ha megszabadulsz a kórokozóktól. Mindig tedd a szád elé a kezed, ha tüsszentesz, és sose fogj kezet utána mással, szaladj el mosdóba és moss kezet. Légy tekintetettel a környezetedre is!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo