Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Vedd komolyan a felfázást!

Vedd komolyan a felfázást!

Valószínűleg a te anyukád is sokszor lát el jó tanáccsal, igyekszik óvni, védeni, figyelmeztetni, ha épp arra van szükség. Nincs ez másképp tinédzser korban sem, amikor gyakran hangoznak el a “vegyél papucsot!”, “ne ácsorogj a hideg padlón!”, “ne ülj a hideg kövön, mert felfázol!” felszólító mondatok. Aki küzdött már hólyaghuruttal, az tudja, hogy mennyire kellemetlen és zavaró tud lenni. A szerencsésebbek néhány nap alatt kiheverik, másokat hetekig kínozhatnak a panaszok. Lássuk, mit tudsz tenni ha már felfáztál, és hogyan tudsz elébe menni?

Nem csak a lányokat érinti!

Ha szóba kerül a felfázás, akkor legtöbbünk a lányokat érintő kellemetlen tünetekre gondol, holott a fiúkat is gyötörhetik panaszok, bár tény, hogy esetükben ritkábban alakul ki ez a fertőzés. Lányoknál lényegesen gyakoribb, ennek pedig leginkább biológiai okai vannak. A fiúknál hamarabb alakulhat ki komplikáció, fájdalmasabb is lehet, és hosszabbra is nyúlhat a gyógyulás. Ne ess kétségbe, ha az alábbi tüneteket észleled magadon, a felfázásból gyorsan ki lehet lábalni, de ami még fontosabb: próbáld inkább megelőzni a bajt!

Ha mégis utolér!

Öltözz rétegesen, a kabátból, nadrágból kilógó derék, hideg felületen való ácsorgás mind kedvez a felfázásnak. Nemcsak hideg időben könnyű összeszedni a fertőzést! Ha rendszeres látogatója vagy az uszodának, strandoknak minél hamarabb vedd le a vizes fürdőruhát!

Az alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger és az alatta felmerülő csípő érzés tipikus tünetei a felfázásnak. Nagyon hamar észlelhetőek, és ha nem veszed kellőképpen komolyan, akkor súlyosbodhatnak is, lányoknál vesemedence gyulladás is jelentkezhet.

Otthoni gyógymódok és orvos!

Ha érzed, hogy valami nincs rendben, mert a fentebb említett tünetek jelentkeztek, akkor a következő praktikák segíthetnek. Mivel egy bakteriális fertőzésről van szó, fontos, hogy minél több folyadékot igyál, mert segít átmosni a szervezeted, így gyorsabban távoznak a baktériumok. Patikában kapható medveszőlő gyógynövényből főzz teát, majd melegen kortyolgasd el. A tőzegáfonya meleg italként, de kapszulaként is fogyasztható, felveszi a harcot a bacikkal szemben. Fokozottan ügyelj a higiéniára, sűrűn moss kezet, használj intim törlőkendőt. Tévesen sokan azt hiszik, hogy a forró gyógynövényes ülőfürdő jót tesz a felfázásnak, de ha lázzal jár a betegség, akkor csak ronthat rajta, felerősítheti a gyulladást!

Az otthoni gyógymódok kezdetben segíthetnek, enyhítik, akár meg is szüntethetik a panaszokat, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fordulj orvoshoz, ha nem érzed jól magad. Egy szakember meghallgatja a panaszaidat, pontos diagnózist állít fel, ha szükséges, gyógyszert ír fel. Törekedj a megelőzésre, hidratálj, öltözz melegen. Nem szabad félvállról venni a felfázást, mert komoly szövődményei is lehetnek, akár meddőséget is okozhat.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo