Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Dohányzás, vízipipázás

Szokások, amik csak rombolni tudnak

Dohányzás, vízipipázás

Van egy szál cigid?” Egészen biztosan elhangzott már az előző kérdés a környezetedben és talán már hozzád is intézték. Nagy valószínűséggel van olyan ember az ismeretségi körödben, aki dohányzik vagy valaha dohányzott. Szülők, tanárok igyekeznek óvni ettől a káros szenvedélytől, aminek semmilyen pozitív hatása nincs az életedre. Általában szemforgatva hallgatja végig a fiatalabb generáció ezeket az óvó mondatokat, elhangoznak ígéretek, de megesik, hogy nem sokkal később mégis ott lóg a kézben a cigaretta. Legyél te az, aki nemet mond rá!

Az első szál

A felnőtt emberek 90%-a tinédzser korában szokott rá a dohányzásra. A negatív hatásairól ódákat lehetne zengeni: büdös, egészség- és környezetkárosító, öregít, drága, és csak az illúzióját kelti a stresszlevezetésnek. Pozitívuma nincs, mégis rengeteg embert tett függővé. Sajnos a fiatalok is egyre korábban ismerkednek meg vele, általában 11 éves korban próbálják ki először. A vagányság fokmérője nem a cigizés vagy a vízipipázás, hanem az, ha tudsz nemet mondani, és nem hagyod, hogy a rabja legyél egy rossz szokásnak.

Legyél Te az erősebb, bátran utasítsd vissza, ha megkínálnak, emiatt soha ne legyen rossz érzésed.

"Egyszer kipróbálom, nem lesz semmi bajom”

Kipróbálnád mert úgy gondolod egy szál nem árthat? Igen ám, de ha sok “csak még egy szál” összeadódik egyszer csak észrevétlenül kezd majd az életed részévé válni. A nikotin addiktív hatása miatt a szervezet egyre többet és többet kíván belőle, ezért borzasztóan nehéz megálljt parancsolni.

Sok tévhittel ellentétben a vízipipa még károsabb, mint a cigaretta. Igaz, az elégetett anyagok tekintetében vannak különbségek, mintegy százszor annyi füst kerül a tüdőbe, mint egyetlen elszívott cigi esetében, és több idő telik el a beszívás és kifújás között is, aminek szintén nincsenek jótékony hatásai.

Ha ellenség, miért olyan nehéz elengedni?

Kimutatták, hogy a dohányzás esetében nem a nikotinéhség a legfőbb tényező, ami miatt nehéz a leszokás. A stresszt, szorongást, nehéz helyzettel való megbirkózást nem az elszívott cigaretta vagy a vízipipázás fogja oldani, mert ezek csak pótcselekvések, az agy jutalmazó központját ingerlik. Mindösszesen három nap kell ahhoz, hogy a szervezet ne hiányolja a nikotint. Ahhoz, hogy a rossz beidegződés elhagyása sikeres legyen, nem a három nap túlélése a nehéz, hanem inkább a pszichés panaszok enyhítésén, megszüntetésén kellene lennie a hangsúlynak.

Rászokni nagyon könnyű és ennek megakadályozásaként a legegyszerűbb az, ha nem engedsz a csábításnak. Nem ettől lesz jó egy közösség, ne ez legyen a kapocs, ami valósnak vélt barátságok kialakulásához vezet. Nagyon nagy önfegyelemre van szükség a leszokáshoz, de ez sose legyen visszatartó erő.

A változás nem egyszerű, de megéri küzdeni, kitartónak lenni, és nem utolsó sorban vigyázni az egészségedre, amiből csak egy van. Mutass példát azoknak az embereknek, akik már a rabjai a vízipipának vagy ciginek, és ne feledd, bátran kérj segítséget, ha kell! Fordulj bizalommal akár a szüleidhez, tanáraidhoz, lelkipásztorodhoz vagy más felnőtthöz!

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo