Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Így őrizd meg szemed egészségét

Mit tehetsz a szemedért a kütyüközpontú világban?

Így őrizd meg szemed egészségét

Egyre többeket érint a fiatalkori szemromlás, aminek egyik legfőbb oka a digitális eszközök gyakori és aktív használata. Habár a témában a genetikai tényezők is nagy szerepet játszanak, nem szabad megfeledkezni azokról a dolgokról, amiket te magad is megtehetsz szemed egészségének megőrzéséért.

Figyeld az időt!

Könnyű belefeledkezni a mobilozásba, a videojátékozásba, és a tévénézésbe, de jó, ha figyelsz arra, mennyi időt töltesz ezekkel. A legjobb, amit tehetsz, hogy beállítasz egy emlékeztetőt vagy ébresztőt, így elkerülheted, hogy a szemed hosszú órákig folyamatosan a képernyőre legyen tapadva.

Vedd le a fényerőt, szűrd a kék fényt!

Te is biztosan tisztában vagy azzal, hogy a kék fény nem tesz jót a szemednek, ráadásul attól, hogy sokáig, erős fényfokozaton használod az eszközöket, megfájdulhat a fejed és a szemed is. Fáradttá, álmossá, levertté válhatsz, valamint a szemed is kiszáradhat, ami kellemetlen szúró fájdalmat okozhat.

Ma már minden okos eszközön megtalálod a kékfény-szűrőt (szemvédelem vagy kékfény-szűrés néven az állapotsávban, beállításokban), ezt érdemes bekapcsolnod. Ezen kívül igazítsd mindig a napközbeni fény változásához a telefonod fényerejét.

Pislogj, tornáztass, cseppents!

Amikor belemerülsz egy online beszélgetésbe, játékba, cikkolvasásba, vagy a közösségi média görgetésébe, talán észre sem veszed, hogy alig pislogsz. Ez szintén fárasztja és szárítja a szemed, ami már netezés közben is okozhat zavaró panaszokat. Próbálj meg odafigyelni magadra, pislogj eleget, tornáztasd a szemeidet (például: nézz jobbra, majd balra és ezt ismételgesd, majd fel-le, szintén ismételj, írj kört, háromszöget, négyzetet a szemgolyóddal stb.), és ha ennek ellenére is száraznak érzed, használj műkönnyet.

Távolodj el a készülékektől!

A valódi pihenést a szemednek minden esetben az jelenti, ha leteszed a telefonodat, és szünetet tartasz. Azzal, hogy a fókuszod a közeliről átkerül a távolabbira, és nem egy képet, hanem egy egész teret látsz, remekül pihentetheted a szemed. Foglalkozz egyéb tevékenységekkel, sétálgass, mozogj a lakásban, és ezt akkor is tedd meg, ha például hosszabb ideig tartó tanulás miatt ülsz számítógép vagy a tablet előtt.

Menj természetes fényre!

A természetes fény, főleg a napfény, rengeteg jótékony hatással van a szervezetedre, és ez igaz a szemedre is. Pihenés idején menj ki a friss levegőre, sétálj egyet, szellőztesd ki a fejed és a melegebb évszakokban hosszabb ideig is élvezd ki a jó időt, a napfény energiáit.

Egyél jól!

A megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás, a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok bevitele, és az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás (lehetőleg tiszta víz, ne cukros üdítő) is hatással van a szemed egészségére. Egyél olyanokat, amiknek magas az A-, C- és E-vitamin tartalma, és amikben van antioxidáns, cink, szelén.

Ne félj a szűrővizsgálattól!

A rendszeres iskolai szűrések segíthetnek abban, hogy tisztában légy szemed állapotával, ha viszont erre nincs lehetőség az intézményben, ahova jársz, jelentkezz évente látásvizsgálatra szemészorvosnál.

Ha pedig panaszokat észlelsz, például homályosabban látsz, mint korábban, hamar elfárad a szemed, hunyorogsz, fáj a fejed, akkor minél előbb keress fel egy szakembert. Ez olyankor is fontos, ha már szemüveget, esetleg kontaktlencsét viselsz.

Viseld a megfelelőt!

A megfelelő dioptriájú lencsék viselése elengedhetetlen a szemed egészsége szempontjából, ezért, ha arra kerül a sor, hogy szemüveget kell hordanod, esetleg már egy ideje viseled, ne feledkezz meg a rendszeres kontrollról. Méresd be évente a szemed és a szemüveged (vagy kontaktlencséd), és ha úgy érzed, már nem látsz olyan jól és élesen ezekkel, netán kényelmetlenek a szemednek, mindenképpen készíttess újat, hiszen a nem ideális dioptria viselése is ronthat a látásodon.

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo