Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Elf Bar - a mérgező divat

Elf Bar - a mérgező divat

Sokan szívják körülötted? Divatos a színes, ízes “manórúd”, s már úgy érzed te sem akarsz kimaradni belőle? Jobb kétszer is meggondolni, mielőtt hozzá nyúlnál az Elf Barhoz, használatával sokat kockáztatsz. Hatására romlik a fizikai teljesítmény, alvászavarok jelentkezhetnek, egy hónapon belül szuvasodni kezdenek a fogak, feszültebb, ingerlékenyebb leszel és akarva-akaratlanul nikotin függővé válsz. Megéri? A válasz egyértelmű: nem!

Nem a riogatás a cél, de van itt valami, amiről beszélnünk kell. Orvosok sora szólal fel az új divat, az eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar ellen, ami függőséget okoz és súlyosan károsítja a szervezetet. Rászoktat a nikotinra, de az idegméreg nikotin mellett a vonzó ízesítő anyagokkal is gond van. Nem lehet tudni, hogy hosszútávú használatuk mennyire mérgező, rákkeltő. Ráadásul a manórúd környezetszennyezőbb, mint bármely más dohánytermék: az egyszer használatos Elf Bar műanyagból és lítium elemekből tevődik össze. Miután kifogyott, dobhatod is el, de a rövid életű készülék ezer év alatt sem bomlik le.

Méreg a tolltartóban

Az a helyzet, okosnak kell lenni, mert az Elf Bar egyértelműen téged, a fiatal generációt szólítja meg! A gyártók kihasználják, hogy a tiniknek milyen fontos szempont vásárlásnál a divat, a trendi szín, a finom illat és az is, hogy zsebpénzbarát, olcsóbb mintha valaki cigizni kezdene.

Ha hozzád még nem ért el a téma, az Útkereső videójából mindent megtudhatsz az Elf Bárról, amit ma tudni lehet: https://www.youtube.com/watch?v=WRI0_Wl4D28.

Emberkísérlet

Ilyen kemény szavakkal jellemzi az Elf Bar terjesztését Dr. ​Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgató-főorvos kardiológusa.

A szakértő szerint egyértelműen be kell tiltani a jellemzően tizenéves körében terjedő - de sajnos már az általános iskolások között is egyre népszerűbb - akkumulátoros eldobható eszközt. A cigarettához képest tízszeres mennyiségű nikotin tartalmával súlyosan rombolhatja a egészséget és játszva tesz akár egy életre függővé. Aggodalomra okot adó tény az is, hogy az ízesítéshez használt anyagok eredete és hosszú távú hatása ismeretlen.

article image

Dr. ​Toldy-Schedel Emil elmondta, az egyik legnagyobb gond ezzel az új divatos szerrel, hogy belépő termék a dohányzók, a nikotinfüggők táborába.

“A dohányzásra nem rászokni kellene, hanem el sem kezdeni vagy leszokni róla annak, aki már bekerült ebbe az ördögi körbe. Ez a tiniket, sőt, gyerekeket vonzó, ízes, illatos füst olyan mint a mesebeli mérgezett alma: színes, csillogó, de halálos méreg rejlik benne!”

Csak a baj van vele

Egy rúdnyi Elf Bar annyi nikotint tartalmaz, mint 40-50 szál cigaretta. Az angol Georgina Roberts több videómegosztón is megírta Elf Bar történeteit, az angol sajtó is átvette írásait. Kezdetben csak a kellemes gyümölcsös íz miatt vette a kezébe. Társaival azon versenyeztek, ki hány ízkombinációt próbált már ki az aromák közül. Mivel a használata nem jár cigiszaggal, bárhol elővehette, hogy szippantson belőle egyet, így “könnyű és izgalmas” játék közben lopta be magát a testébe a méreg. Egy idő után viszont arra lett figyelmes, hogy egyre többször fáj a feje, szédül, kiszárad a szája, köhög és torokirritációt érez, és fura mód elviselhetetlen érzés lett úrrá rajta, amikor nem fért hozzá a manószipkához.

Mindezek mellet még azt is jó ha tudod, akár szívod, birtoklod, népszerűsíted, terjeszted a rendőrségi eljárást kockáztatod, használata ugyanis illegális Magyarországon!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo